Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skapa en naturträdgård − se de olika skikten!

Kristina Bonander är trädgårdsdesignern som brinner för naturträdgården. I tre intressanta och lärorika artiklar berättar hon på Odla.nu om hur naturträdgården är uppbyggd och hur du själv kan skapa vild och vacker natur ända in på husknuten.

Text och bild: Kristina Bonander

Runt nybyggen finns i dag knappas någon natur kvar. Eftersom de flesta hus numer levereras i stora färdigbyggda moduler behöver marken jämnas och prepareras för att entreprenadmaskinerna ska kunna komma fram, och hela det topografiska skiktet skalas bort.

Du kan emellertid återskapa natur. Genom att låta sig inspireras av någon naturtyp som finns i omgivningarna kan du få en naturträdgård som ser äkta ut.

En naturträdgård har ofta en bas av naturlig topografi, i form av sluttningar, stora stenar och vilda träd. När hus fortfarande byggdes av lösvirke, långt in på mitten av 1900-talet, behölls ofta naturen ända in på husknuten. Därför finns mer av det topografiska skiktet kvar i äldre trädgårdar.

Naturträdgårdens olika skikt

Inom ekologi pratar man om naturens eller trädgårdens olika skikt: bottenskikt, fältskikt, buskskikt och trädskikt. Inom trädgårdsdesign brukar man i stället prata om trädgårdens golv, väggar och tak.

Men det finns ytterligare ett sätt att dela upp trädgården i skikt; det topografiska skiktet, upplevelseskiktet, trädgårdsskiktet och fröskiktet. Denna uppdelning kan vara till hjälp när du planerar vilka förändringar du vill göra i trädgården.

#Topografiskt skikt#

Det topografiska skiktet omfattar det understa skiktet, det som inte så gärna låter sig ändras. Hit hör backar, kullar, sluttningar, bergshällar, stora flyttblock, vattendrag och sjöar, sankmarker och naturliga vätor. Hit hör också sådant som inte FÅR ändras, t.ex. stengärdsgårdar, odlingsrösen, skyddsvärda träd och fridlysta biotoper. Till den här kategorin hör förstås också vägar, byggnader och tomtgränser.

#Upplevelseskikt#

Upplevelseskiktet omfattar befintliga saker som kan kompletteras, ändras eller tas bort, men som ger platsen atmosfär och stämning, vackra blickfång, rumsverkan och avskärmning. Hit hör etablerade växter med överdådig vårblomning eller fantastisk doft, sådant man verkligen blir lycklig av eller som väcker minnen och sådant som ger insekter och djur föda och boplats. Upplevelseskiktet kan också omfatta befintliga murar, trädgårdsgångar och trappor.

#Trädgårdsskikt#

Trädgårdsskiktet omfattar det vi tillsätter för att komplettera, förstärka och förbättra de befintliga skikten: planterade träd, buskar och perenner samt köksträdgårdar, kryddgårdar, altaner, sittplatser, gångar och staket. Genom att välja vilda växter och naturliga material kan vi göra gränsen nästan osynlig mellan det naturliga och det skapade.

I en naturträdgård behöver sittplatser inte vara avancerade, men de är väl så viktiga. En kullfallen trädstamstam, stubbar och lite större stenar passar bra. Men det är klokt att ändå följa rekommenderade mått för sitthöjder, för att det ska vara bekvämt.

Gångar och stigar kan täckas med barkflis, men det är kanske finast om de bara trampats upp. Avgränsningar som staket, plank och spaljéer blir vackrast om de görs av obarkade störar eller virke som får gråna med tiden. Behöver du göra trappor eller terrasseringar ser det naturligast ut om de görs av natursten eller obarkade trästockar.

#Fröskikt#

Fröskiktet är det allra översta och tunnaste skiktet; den skira frösådda väv som naturen själv lägger över våra odlingsmödor. Nästan alla vilda örter sprids med frön. Fröskiktet omfattar tusenskönorna i gräsmattan, gullvivorna som dyker upp överallt, liljekonvaljerna som sprider sig i skuggan under björken, hasselbusken som slog sig ner vid grinden, häggen i diket och alla ängsklockor på den lilla ängen.

Att lära sig känna igen småplantor och låta de frösådda plantorna vara kvar där de grott, kan med tiden ge ett väldigt vackert och charmigt örtflor i trädgården. Men två gullvivor gör inte en gullviveäng, och ett fåtal hundlokor ser ut som ogräs. Att bestämma sig för ett begränsat antal sorter som man till och med hjälper på traven med fröspridning ger finaste effekten. Tänk en flera meter lång rad av midsommarblomster och hundloka ut med staketet!

Läs mer om naturträdgården

Naturträdgården − inventera och sålla! Plantera växter i en naturträdgård

#Läs Kristina Bonanders blogg

Med naturen som inspiration driver Kristina sin blogg där gränserna mellan natur och trädgård ofta suddas ut. Läs: Ärligt och härligt om trädgård och natur

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB