Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skapa en naturträdgård − se de olika skikten!

Kristina Bonander är trädgårdsdesignern som brinner för naturträdgården. I tre intressanta och lärorika artiklar berättar hon på Odla.nu om hur naturträdgården är uppbyggd och hur du själv kan skapa vild och vacker natur ända in på husknuten.

Sammanfattning och fördjupning: Naturträdgårdens skikt enligt Kristina Bonander

I dagens nybyggda områden är det alltmer sällsynt med ursprunglig natur – marken jämnas ut och det topografiska skiktet försvinner ofta helt när moderna husmoduler lyfts på plats. Trots det går det att återskapa naturkänslan på sin tomt. Genom att inspireras av närmiljön och ta intryck av naturtyper som redan finns i landskapet, kan du skapa en naturträdgård som både ser levande ut och gynnar mångfald.

En naturträdgård vilar ofta på en grund av naturlig topografi – till exempel kullar, sluttningar, stora stenar och äldre träd. Tidigare, när hus byggdes på plats med lösvirke en bit in på 1900-talet, sparades ofta just dessa inslag ända fram till husknuten. Därför ser vi också mer av det ursprungliga topografiska skiktet kvar i äldre trädgårdar.

Fyra skikt i naturträdgården

Traditionellt pratar ekologer om bottenskikt, fältskikt, buskskikt och trädskikt när det gäller natur och trädgård. I trädgårdsdesign brukar man ibland istället tala om golv, väggar och tak. Kristina Bonander föreslår dock en mer situationsanpassad indelning när du planerar förändringar: det topografiska skiktet, upplevelseskiktet, trädgårdsskiktet och fröskiktet. Denna indelning underlättar när du bygger upp eller restaurerar din trädgård och vill skapa ett levande helhetsgrepp.

Topografiskt skikt

Det topografiska skiktet är trädgårdens fundament och det som är svårast – eller i många fall omöjligt – att förändra. Hit hör naturliga landformer som backar, kullar, bergshällar och vattendrag, men också element av kulturhistoriskt och ekologiskt värde som stengärdsgårdar, odlingsrösen, skyddsvärda träd och fridlysta biotoper. Du behöver också ta hänsyn till befintliga vägar, byggnader och tomtgränser, som sällan går att flytta. Att bevara och lyfta fram dessa grundläggande drag är ett första steg mot en genuin naturträdgård. Läs mer i Naturträdgården − inventera och sålla!.

Upplevelseskikt

Nästa lager, upplevelseskiktet, handlar om de inslag som formar trädgårdens karaktär och atmosfär. Det kan vara växter som ger ljuvlig vårblomning eller doft, etablerade buskar och träd som lockar insekter och fåglar, eller inslag som stenar, murar, gångar och trappor. Dessa kan förändras, förstärkas eller kompletteras för att skapa rumskänsla, skydd från insyn eller vackra blickfång. Upplevelseskiktet är ofta det som gör att en plats känns inbjudande och levande, och där du kan låta minnen och känslor styra valet av vad som får vara kvar och lyftas fram.

Trädgårdsskikt

I trädgårdsskiktet tillför vi själva nya växter och funktioner: planterade träd och buskar, perenner, köksträdgård, kryddodlingar, altaner och sittplatser. Här kan du genom materialval låta trädgården smälta in än mer i sin omgivning – använd gärna natursten, obarkade trästockar eller virke som får åldras vackert med tiden. En sittplats kan vara enkel, som en kullfallen trädstam eller några stora stenar, och gångar kan gärna bara trampas upp för maximal naturkänsla. Läs mer inspiration om plantering i Plantera växter i en naturträdgård.

Fröskikt

Över alltsammans svävar fröskiktet – den spontana, nästan osynliga väven av självsådda växter och örter. Fröskiktet inkluderar både gamla och nya växter som sprids på egen hand: tusenskönor i gräsmattan, gullvivor, liljekonvaljer, ängsklockor och mycket annat. Om du lär dig känna igen småplantor och låter vissa självsådda växter etablera sig där de trivs kan ditt örtflor bli både vackert och variationsrikt med tiden. Men för att effekten ska bli finast kan det vara klokt att koncentrera sig på ett begränsat antal arter, och hjälpa dessa med frösådd på utvalda platser – tänk till exempel en lång rad midsommarblomster längs med staketet.

Råd för dig som vill skapa naturträdgård

  • Ta vara på naturlig topografi där det är möjligt, och planera redan från början för olika nivåer och struktur.
  • Låt naturtyp och vegetation i närmiljön inspirera så att din trädgård smälter in och upplevs som genuin.
  • Använd gärna naturliga material i gångar, murar och avgränsningar för bästa helhetsintryck.
  • Skapa små rum och låt gångar och sittplatser uppstå där de känns självklara, gärna med naturliga material och enkla former.
  • För biologisk mångfald, gynna olika växtskikt och låt utvalda självsådda arter trivas och breda ut sig.
  • Om du vill läsa mer om att inventera och sålla bland trädgårdens kvaliteter eller plantera växter anpassade till naturträdgården, se Naturträdgården − inventera och sålla! samt Plantera växter i en naturträdgård.

Kristina Bonander visar hur du kan skapa en trädgård där naturen får spela huvudrollen – till glädje för både människor och djur, även i ett förändrat landskap kring nybyggen. För fler tips och reflektioner, besök gärna hennes blogg: Ärligt och härligt om trädgård och natur.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB