Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skadedjur&Sjukdomar

Serien **Allt om växtskydd**, del 1–3, har fått en fantastisk respons. Det är helt uppenbart att olika former av angrepp i våra trädgårdar, kolonier, i växthus och på balkonger leder till djupa suckar och bryderier kring hur växterna ska klara sig. På Odla.nu tar vi därför tag i detta på djupet och kommer under sommaren och hösten att kontinuerligt fylla på information om specifika skadedjur och sjukdomar, om symptom och åtgärder!

Serien Allt om växtskydd fortsätter – din guide till friskare trädgård

Serien Allt om växtskydd skulle egentligen ha rundats av idag med en fjärde del om de vanligaste angreppen i trädgården, hur de upptäcks och vad du kan göra när skadan redan är skedd. Men eftersom frågor om nya problem på olika växter ständigt strömmar in, förlängs serien som en följetong här på Odla.nu. Här samlas kunskap om allt från prydnadsväxter och grönsaker till frukt, växthusodling och krukväxter. Målet är att du som odlare ska hitta svar på många av dina frågor om växtskador – och känna dig tryggare när angrepp eller sjukdomar dyker upp.

Leta efter mer kunskap!

Du hittar löpande artiklar och notiser i Odlas kategori , och de senaste publicerade texterna syns alltid på förstasidan för dig som vill ha färska tips om växtskydd.

Behöver du hjälp direkt vid misstänkt angrepp? Ta gärna hjälp av vår Frågor & Svar. Många har liknande bekymmer, så ofta finns hjälp att hämta i redan besvarade frågor. Här kan du snabbt identifiera problemen och få förslag på åtgärder.

Hjälp mig hjälpa dig

Jag inspireras och lär av er läsare! Skicka gärna önskemål om vilka skadedjur, sjukdomar eller skadebilder du vill veta mer om. Du är också varmt välkommen att skicka in bilder och en kort beskrivning av den växtskada du råkat ut för. Både jag och andra odlare gynnas och blir tryggare av nya erfarenheter. Mejla mig på katarina@odla.nu.

Så känns vanliga angrepp i trädgården igen

I våra trädgårdar återkommer vissa skadegörare och sjukdomar år efter år. Här får du hjälp att känna igen några av de vanligaste, samt tips för att bekämpa och förebygga problemen.

Exempel på vanliga skadegörare och sjukdomar

Bladlöss

Små, gröna eller gula löss som sitter tätt på bladens undersidor och unga skott. Ofta krullar sig bladen, missfärgas och blir klibbiga av sockerlivet. Detta kan locka till sig svampsjukdomen sotdagg. Spolas bort med vatten eller bekämpas med såplösning, gelatin eller paraffinolja.

Spinnkvalster

Mycket små djur som är svåra att se med blotta ögat. Ger blekta, gulnande blad, ibland med ett fint spindelnät på undersidan. Drabbar ofta krukväxter, hibiskus och krysantemum. Regelbunden duschning och hög luftfuktighet minskar risken.

Sköldlöss, ullöss och rotlöss

Sköldlöss syns som hårda, klibbiga sköldar på blad och stjälkar (prickar). Ullöss är vita, mjuka tussar på blad och krukjord. Rotlöss lever i jorden och upptäcks vid omplantering då rötterna är skadade.

Sniglar & sorkar

Sniglar älskar fuktiga förhållanden och kan snabbt äta upp unga plantor och späda blad, särskilt sallat och prydnadsväxter. Sorkar gnager på rötterna – ofta inser du det först när hela buskar eller träd vissnar ner.

Mjöldagg & andra sjukdomar

Mjöldagg ses som vita, gråaktiga belägg på blad. Kålväxter angrips ofta av kålfjärilens larver och kålmal, vilket ger stora hål i bladen. Bönbakterios ger bruna fläckar på baljor och blad, medan klumprotsjuka gör växter dvärglika och rötterna knöliga.

Upptäckt och identifiering

Skador märks exempelvis på missfärgningar, vissnande, klibbiga eller deformerade blad, hål, eller spår av själva angriparna som äggsamlingar, insektstrådar och ludd. Inspektera plantorna regelbundet, särskilt undersidor av blad och stjälkar.

Förebyggande och bekämpning

Så här förebygger du angrepp

  • God skötsel: Friska, välmående växter är mer motståndskraftiga. Rätt vattning, näring och läge minskar risken.
  • Fiberduk: Täck känsliga plantor vid extra risk, t.ex. mot kålmal och kålfjäril under tidig vår.
  • Blandodling: Mångfald försvårar för skadedjur att etablera sig.
  • Rensa ogräs: Ta bort skadade delar direkt för att minska spridning.

Bekämpa när angreppet är ett faktum

  • Mekanisk bekämpning: Plocka bort skadedjur, spola med vatten, ta bort svårt angripna blad och samla sniglar.
  • Biologisk & miljövänlig bekämpning: Såplösning eller oljebaserade preparat passar på bladlöss och mindre insekter. Jordlevande skadeinsekter kan ibland bekämpas med särskilda jordbehandlingar.
  • Kraftiga angrepp: Ibland, t.ex. vid svår svampinfektion eller rotlöss, kan växten behöva kasseras för att rädda resten av beståndet.

Vill du läsa mer om växtskydd? Här finns de tidigare delarna i serien:

  • Allt om växtskydd – del 1
  • Allt om växtskydd – del 2
  • Allt om växtskydd – del 3

Praktiska råd på vägen

  • Kontrollera plantor och blad regelbundet.
  • Ta snabbt bort angripna delar.
  • Undvik övergödslad jord – den kan locka till sig bladlöss och sniglar.
  • Fundera på förebyggande biologiska metoder, exempelvis nyckelpigor mot bladlöss.

Att lösa och förebygga trädgårdens vanligaste problem

De vanligaste angreppen på våra trädgårdsväxter kommer från bladlöss, spinnkvalster, olika sorters löss, sniglar, sorkar samt sjukdomar som mjöldagg och bakteriella rötter. Tecken är missfärgningar, vissna eller klibbiga blad och spår av skadedjur. Genom att tidigt upptäcka och ta bort angripna delar, hålla växterna friska och använda enkla, miljövänliga bekämpningsmetoder kan du minska risken för stora problem.

Har du egna frågor, förslag eller erfarenheter? Bidra gärna till kommande artiklar genom att höra av dig!

Väl mött på Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB