Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Silvriga perenner!

Grått och silver kommer starkt i trädgårdssammanhang i år. Växter med grå eller silvriga blad är inte bara vackra att se på och lätta att kombinera med andra färger utan ofta tåliga och tacksamma i lite tuffare klimat.

Av Sylvia Svensson

Silverrabatten på bilden ovan har funnits i Göteborgs Botaniska trädgård i många år, men den blir bara vackrare och vackrare allt eftersom växterna blir större och yvigare. Rabatten är placerad i halvskugga där solen kysser växterna morgon och kväll men inte gassar på hela dagen.

För att få höjd och karaktär till planteringen finns där ett krokigt, vackert silverpäron, Pyrus salicifolia ’Pendula’ (zon 3, i skyddat läge 4), i kanten som ramar in rabatten. Andra småträd som skulle fungera är Magnolia (zon 2, i skyddat läge 3) med sina silvriga, håriga knoppar och milt grå grenar. Även alpvide, Salix helvetica (zon 5), med sina silvergrå blad skulle kunna passa bra.

Bladverk i centrum

Under silverpäronet på bilden breder sig en yvig perennplantering med i första hand bladväxter ut sig. Växterna är mer eller mindre ”silvriga” men det hela förstärks med några purpurfärgade inslag. I rabatten finns:

Några sorters alunrot, Heuchera: ’Velvet Night’ med mörka blad som täcks av silvriga fläckar.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

’Starry Night’ ger kontrast med sina nästan svarta, metalliskt silverskimrande blad och vita blommor. ’Silver Scroll’ har silvriga, ljusa blad med purpurfärgade baksidor och nerver. ’Amethyst Myst’ har mörkt purpurfärgade blad med silvrigt metallyster ’Venus’ är ett alternativ, med mörka bladnerver och blad som täcks av silvriga fläckar. Det finns en lång rad andra alunrot med silvriga blad.

Några sorters lungört, Pulmonaria: P. longifolia ssp. cevennensis har långa, smala grågröna blad som täcks av silvervita fläckar. Blommorna är blå. ’Cotton Cool’ har nästan helt silvervita, långsmala blad. ’Silver Shimmers’ är, som namnet antyder, silvrig med sina silvriga blad och platinablåa blommor.

Några olika funkia, Hosta: ’Blue Wedgewood’ med ljuslila blommor är en av de mest blåbladiga hostorna. H sieboldiana 'Elegans' med blådaggiga blad och vita blommor ’Patriot’ har gröna blad med silvervita kanter

Samt: Lammöron, Stachys byzantina ’Silver Carpet’ med ljuvliga, mjuka silvergrå hår. Japansk silvergräs Miscanthus ’Sirene’ som kompletterar och ger höjd.
Alternativ till detta gräs är t.ex. ’Silberfeder’ eller ’Gracillimus’, silvergräs Achnaterum calamgrostis och slöjven Agrostis nebulosa.

Bland övriga bilder syns en rundel som är en vacker silvrig sommarplantering. Bottenplanteringen består av den småbladiga rabatteternellen Helichrysum petiolare ’Microphylla’ till höger och silvernjurvinda, Dichondra argentea ’Silver Falls’ till vänster. Sedan har man planterat in ett par stråk av lite högre växter som silverek, Senecio cineraria, och silverljus, Plectranthus argentatus ’Silver Shield’.

Har man bara plats för en silvrig kruka, så går det också utmärkt. Fin kombination är silvernjurvinda och silverek tillsammans med en silvrigt rosa lejongap och några margaritor och stjärnögon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB