Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Septembersol och skördetider.

September har bjudit på fina, varma dagar. Vilket var tur så alla tomater och majsen hinner mogna. Nu startar oktober och det finns fortfarande mycket kvar att göra i trädgården. Vårblommande lökar ska planteras, vitlöken ska sättas. Det är utmärkt väder för plantering av perenner och buskar. Jorden är fortfarande varm och det är fuktigt på nätterna.

Text och bild: Anna Theorin

September är verkligen skördetid. Äpplena mognar i rasande fart, jag har inte skördat klart min zucchiniplanta än. Den fortsätter att producera eftersom vi har så varma dagar. Men jag är nöjd med att jag bara har en planta i år. Det räcker gott och väl för vår familj. Sorten heter 'Romanesco' och är min absoluta favoritsort. Den är mild och nötig i smaken och blir inte så vattning och blöt som många andra sorter kan bli. Den är fast i köttet även när den har blivit stor. Om man låter sina zucchini bli så stora som på bild så kan man lagra dem i rumstemperatur i flera månader.

September är också den månad jag oftast byter ut lite i mina krukor. Sommarblommorna sjunger på sista versen och får ge plats åt nya skönheter som lyser upp. Vissa sorter har jag i krukan året om, som alunrot och murgröna. I år har jag också gjort i ordning en kruka som står skuggigt, det är bara perenna sorter som kommer få bo i krukan året om. Alla växter jag har i kruka har vi odlat fram själva. Det är väldigt roligt och ni hittar alla sorter här.

Alunrot, sedum, prydnadsgräs, pelargonen 'Pinky Pinks' och prydnadspeppar är en fin kombo. Pelargonen behöver komma in i värmen senare men den här sorten tål en hel del kyla. Prydnadspeppar är ettårig och resten är perenna.

En plantering för skugga, Alunrot, Hjorttunga, Murgröna och Froststarr - alla perenna!

I mitt eldfat ( som ni hittar *här) sitter mer prydnadspeppar, sedum och Gräskalmus Ogon - allt perennt förutom prydnadspeppar.*

Något jag gör i trädgården nu är att beskära mina fruktträd. Vissa äppelträd klipps varje säsong och vissa klipps var fjärde år ungefär. Det beror på hur trädet ser ut och mår. Dessa verktyg är högt älskade och som ni ser, väl använda. Sekatören är från Felco och grensaxen från Fiskars. Sekatören hittar ni här. Om ni inte vet hur ni ska beskära era fruktträd kan jag rekommendera att anlita en trädgårdsmästare eller arborist för jobbet. Det finns också en väldigt bra bok om beskärning som heter Beskärningsboken.

Köksträdgården frodas fortfarande och jag har sått spenat och sallat 'Little Gem' som är på gång. Spenat och sallat går utmärkt att så nu om man bor i de lägre zonerna eller om man odlar i växthus eller i en odlingslåda. De gillar det lite kyligare vädret och kommer ge en fin höstskörd. Ni hittar spenat och sallatsfröer här.

Jag bredsår alltid min spenat vilket sparar plats.

Älskar denna planteringslåda/bord! I år har det varit så mycket sniglar så jag har inte kunnat odla bladgrönsaker, med denna odlingslåda får de vara helt ifred. Mitt bästa köp i år. Ni hittar den *här. Jag kommer nog att betsa den svart eller grå men det gör jag sen när jag skördat klart allt.*

Annars går jag mest runt och njuter av höstens blomning. Dahlia 'Labyrinth' blommar på som aldrig förr och både rosor, sköldpaddsört, flox och rosenflockel hänger i fortfarande.

Jag tycker att hösten är en fantastisk tid som många verkar glömma bort i trädgårdsvärlden. Det finns otroligt mycket som blommar och är fint på hösten och det är en perfekt planteringstid. Nu i år ska jag faktiskt plantera lite mer prydnadsbuskar med härlig höstfärg!

Hoppas ni har en fantastisk början på oktober!

Kram Anna

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB