Sensommarsådd! Vilka blommor kan man så nu och hur?
Så och odla blommor utomhus – mina bästa tips
Text och bild: Anna Theorin
Det finns hundra olika sätt att så växter, och alla har sina egna knep och favoritmetoder. Själv har jag provat mig fram och hittat en metod som fungerar bra för mig – kanske passar den dig också! Här delar jag med mig av hur jag odlar och sår några av de enklaste och mest tacksamma växterna utomhus, även så här sent på säsongen. Det finns mängder av sorter att testa, så våga prova dig fram tills du hittar ditt eget bästa sätt.
Vill du göra odlingen extra personlig kan du testa att skörda egna frön från din trädgård. Plocka av frökapslar när de är torra och lägg fröna i ett kaffefilter på en mörk plats, så försvinner den sista fukten. Tänk dock på att du inte alltid får samma färg eller form på plantan som moderplantan, särskilt om du sparar frön av t.ex. fingerborgsblomma och akleja – de gillar nämligen att korspollinera och kan skifta färg rejält!
Några favoriter att så utomhus
Akleja
Aklejor (Aquilegia) är lätta att odla och sprider sig gärna med frö. Men eftersom de korspollineras lätt får nya plantor ofta annan färg och form än du väntar dig. Om du har en särskild favoritfärg, så om den ibland för att behålla den. Mina aklejor drar alltid mot blått om jag inte fyller på med nya frön ibland. De trivs i sol till halvskugga och är härdiga upp till zon 7. Så fröna i såjord och täck med ett tunt lager perlite. Ställ krukorna i skugga och kom ihåg att vattna ibland så att jorden hålls lätt fuktig. Här hittar du våra aklejafrön!
Fingerborgsblomma
Fingerborgsblomma (Digitalis) är en klassisk, tvåårig växt. Första året bildas en bladrosett, andra året blommar den, sätter frö och så börjar det om. För att alltid ha blommande fingerborgsblommor i rabatten kan du antingen låta dem fröså sig själva, eller så ett par varje år. Trivs i sol till halvskugga och klarar zon 6–7. Så i såjord och täck fröna med ett tunt lager perlite. Ställ krukan i skugga; håll jorden lätt fuktig för bästa groning. Se våra frön till fingerborgsblomma!
Borstnejlika
Borstnejlika (Dianthus barbatus) är en ett- till tvåårig växt som ofta doftar underbart och passar utmärkt som snittblomma. Den blommar vanligen andra året efter sådd. Borstnejlikor sprider sig gärna, vill du ha kontroll över var de hamnar, klipp bort vissna blommor och så nya på sensommaren. Plantera i sol och räkna med att de klarar sig upp till zon 7. Så fröna i såjord, täck med ett tunt lager perlite och håll sådden fuktig. Upptäck frön till nejlikor här!
Rudbeckia
Rudbeckia är en solälskande, tålig blomma som ibland kan självså sig, t.ex. sorten "Magnus". Vill du ha bättre kontroll över var och vilka sorter du odlar, är det bäst att så själv. De trivs allra bäst i väldränerad jord och sol. Vissa namnsorter är inte riktigt lika härdiga, men de flesta klarar zon 6–7. Så fröna cirka 1 cm ner i såjord och ställ krukan i skugga – jorden ska hållas fuktig tills groddarna kommer. Här kan du hitta frön till rudbeckia!
Röllika
Röllika (Achillea) självsår sig också ganska lätt, men genom att så själv kan du välja roliga färgvarianter och mer ovanliga sorter. Röllika trivs bäst på solig plats i väldränerad jord och är blygsam med skötsel. De tål upp till zon 7. Så i såjord, cirka 1 cm ner, håll sådden fuktig och placera krukan i skugga. Här hittar du våra frön till röllika!
Vintersådd och vinterskydd – praktiska tips
Att så blommor utomhus, även sent på säsongen, är både enkelt och platsbesparande – mycket smidigare än inomhussådd under våren. Så i krukor, placera dem i skuggan och håll jorden lagom fuktig.
Vinterskydda din sådd
Innan vintern kan du täcka krukorna med ett tjockt lager löv (lövtricket!), eller gräva ner hela krukan i rabatten, så är rötterna skyddade mot kylan. Får du snö, skotta gärna över lite på löven. Den naturliga stratifieringen hjälper fröna att komma igång när våren och ljuset återvänder.
När du ser att skotten börjar spira kan du plantera ut plantorna där du vill ha dem – enklare blir det inte! Du sparar både tid och plats, och får dessutom starka, välrotade småplantor.
Vill du prova? Det är både roligt och lätt. Så ut, var inte rädd för att experimentera – varje år lär man sig något nytt! Lycka till med sådden!
Mer inspiration och fröer
Du hittar fler fröer och massor av inspiration på odla.nu.