Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sensommarens rabatter, del 2

Här fortsätter jag min serie om rabatter som är vackra även på sensommaren och hösten. Den första rabatten är för den som inte gillar den intensiva, glödande höstfärgskalan, utan vill ha milda pasteller även på hösten. Lite dramatiska inslag av mörkt purpurfärgade blad och vissa blommor finns dock med för att ge stuns åt den bleka färgskalan.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Basen utgörs av långblommare som den vita pärleternellen i kanten, Achillea ptarmica 'The Pearl'. Den blommar från början av juli till långt in på hösten.

Intill den till höger ses den mörkbladiga kärleksörten Sedum telephium 'Purple Emperor' som blommar från augusti och vidare.

Mellan dessa låga kantväxter ses styva själkar med stora rosa blommor höja sig. Det är den utmärkta sensommarväxten röd solhatt, Echinacea purpurea 'Ruby Star', som med sina mörkrosa blommor med mörka mittknappar ger färg åt den annars milda färgskalan.

Till höger om den ses de redan avblommade men fortfarande dekorativa fröställningarna av Astilbe chinensis 'Pumila'.

Åter till vänster i bilden: bakom pärleternellen höjer sig spiror av anissop, Agastache 'Blue Fortune'. Denna växt med blålila blommor är en riktig fjärils- och bimagnet!

Inblandad i denna ses några purpurröda knappar av blodtopp, Sanguisorba officinalis 'Tanna'.

Den ljusrosa höstfloxen bakom heter Phlox x arendsii 'Miss Margie'.

Bakom solhatten ses det knoppiga höstsilveraxet, Cimicifuga simplex 'White Pearl'.

I bakgrunden skymtar bl.a. följande: bakom silveraxet ses det japanska gräset Miscanthus sinensis 'Undine', till höger höga stjälkar av rosenflockel, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' och till vänster de sirliga, ljusa vipporna av tuvtåtel, Deschampsia caespitosa 'Goldtau.

Vill man ha en helvitt höstrabatt eller kanske bara en del av den, kan man satsa på följande höstblommare:

Den vitblommande solhatten Echinacea purpurea 'Alba' är förstås given! Den lyser upp och ger stadga åt hela rabatten. Här ramas den in av en stor rugge vit pärleternell i kanten, Achillea ptarmica 'The Pearl'.

Mellan ruggarna med solhatten ses den nu utblommade nätnävan Geranium renardii, som med sina vackra blad, som senare kommer att få en fin höstfärg, fortfarande är fin. Ett alternativ till denna vore den vita blodnävan G. sanguineum 'Album'.

Bakom nävan i kanten ses de smala bladen av den vita tremastarblomman, Tradescantia 'Innocence'.

Om vi sedan tittar på bakre raden, ses längst till vänster vitpyttan Achillea ptarmica 'The Pearl'. Framför denna skymtar de nästan utblommade blomställningarna av stäppsalvian Salvia nemorosa 'Snow Hill'.

Nästa växt, den med gräsliknande blad, är den försommarblommande strandirisen Iris sibirica'Snow Queen'.

Sedan ses en vit variant av anisisop, Agastache rugosum 'Album'. Bredvid den, nästan utblommad, finns några stjälkar av en vitblommig variant av kransveronika, Veronica virginica 'Album'.

Den vita prickfloxen Phlox carolina 'Miss Lingard' lyser verkligen upp i bakgrunden.


Basen utgörs av långblommare som den vita pärleternellen i kanten, Achillea ptarmica 'The Pearl'. Den blommar från början av juli till långt in på hösten.


Den vitblommande solhatten Echinacea purpurea 'Alba' är förstås given! Den lyser upp och ger stadga åt hela rabatten. Här ramas den in av en stor rugge vit pärleternell i kanten, Achillea ptarmica 'The Pearl'.


Strandiris Iris sibirica 'Snow Queen'


Geranium sanguineum 'Album'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB