Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Senblommande perenner och buskar!

Det är många växter som blommar senare på säsongen och vissa blommar in på hösten. Dessa sorter har samlat kraft hela sommaren och växt sig stora och fina för att senare avsluta säsongen på ett ofta spektakulärt sätt. Att använda sig av senblommande växter i trädgården är ett sätt att få en vacker trädgård även efter att du kommit hem från semestern och in på hösten.

Text och bild: Anna Theorin

De senblommande växterna kräver inte mer än de som blommar tidigare om man tänker på skötsel. Men man kan ge dem en giva gödsel i form av till exempel chrysan i mitten på juli för att ge dem en extra skjuts in i augusti så de orkar blomma länge. Använd inte ett gödsel med för mycket kväve, hönsgödsel är för kväverikt så sent på säsongen även för de senblommande växterna.

Det står zonangivelser på buskar och träd men inte på perenner om det inte är riktigt känsliga perenner. Det viktigaste är som vanligt att sätta rätt växt på rätt plats,om en växt vill stå i fuktigt skugga så kommer den antagligen inte orka blomma när den ska om den står i sol eller torrare. Detta är oftast viktigare än zonangivelser för just för perenner.

Senblommande Perenner

Höstsilverax "Actaea simplex" - ska inte förväxlas med det röda höstsilveraxet som blommar tidigare och vill stå mer i sol.

En helt underbar perenn som blir helt enorm i omfång och hela 140 cm hög. Om den trivs räcker det utmärkt med en planta per kvadrat. Får gröna flikiga blad som blir mycket stora. Blommar med doftande, långa, vita ax i semptember-oktober. Vill stå i skugga-halvskugga (blommar senare i helskugga) i fuktig jord. En riktigt pampig perenn värd att prova!

Höstanemon "Anemone x hybrida" - finns mängder med namnsorter, observera att de vita sorterna är mindre härdiga

Blir mellan 60-100 cm beroende på sort och trivs i sol eller halvskugga. Jag tycker de blir bäst i sol. De vill stå i näringsrik och väldränerad jord. Det kan ta lite tid för höstanemonerna att etablera sig och de vill gärna inte bli flyttade eller delade. Blommar vanligtvis i augusti-oktober.

Solöga "Coreopsis lanceolata"

Detta är en perenn som på riktigt blommar hela säsongen. Från Maj till Oktober blommar den med starkt gula blommor med rödbrun mitt. Lyser upp mycket vackert i perennrabatten eller i kruka. Vill stå i full sol i väldränerad jord. Blir inte så hög, ca 40 cm så sätt den i framkant på rabatten så den inte försvinner. En utmärkt perenn!

Blanknäva "Geranium nodosum"

En till perenn för halvskugga-helskugga. Blommar från Juni-Oktober med rödvioletta blommor. Har vackra glansiga blad som är fina hela säsongen. Det är en utmärkt marktäckare som faktiskt klarar torrare jord vilket är ovanligt för en skuggväxt. Blir ca 40 cm hög. En marktäckare värd att prova!

Höstvädd "Scabiosa caucasica" - finns flera sorter från lila, blå till ljusgul

Blommar från juli-oktober och blir mellan 50-100 cm hög beroende på sort. Vill stå i full sol i väldränerad, gärna kalkrik jord. En fantastisk perenn till snitt. Enkel att fröså tidigt på våren.

Hårig skugglilja "Tricyrtis hirta"

En av mina favoriter! En typisk woodlandväxt som vill stå i fuktig men väldränerad jord i skugga eller halvskugga. Blommar med vita blommor men de har mängder med lila prickar på. Knopparna är mörka och kontrasterar fint mot de vitare blommorna. Blir ca 50 cm hög. Blommar i augusti-oktober. En raritet!

Senblommande buskar

Konvaljbuske "Clethra alnifolia"

En favorit! Blommar med vita, doftande blommor i augusti-september. Blir cirka 2 m hög och har friskt gröna blad. Vill stå i mullhaltig jord i halvskugga-skugga. Blommar senare i helskugga och klarar norrläge utan minsta solglimt. En favorit! Zon: 1-3 (4 i skyddade lägen).

Fylld deutzia "Deutzia scabra" - sorten "Plena" är den som blommar senare.

En vacker buske som är mycket anspråkslös. Blommar med fyllda rosa blommor i juli, blommorna övergår i vitt efter en tid. Blir ca 2-3 m hög och har ett upprätt växtsätt. Om man tycker busken blivit risig kan man klippa ner den till marken tidig vår. Vill stå i sol-halvskugga Zon 1-4 (om den står varmt och väldränerat hade jag provat att sätta den i zon 5)

Hortensia "Hydrangea" - det finns mängder med sorter men de härdigaste är syrenhortensia (zon 5), vidjehortensia (zon 4) och vipphortensia (zon 3-4).

Blommar i augusti-september beroende på sort, vissa sorter vissnar vackert och är fina in i oktober. Finns i de flesta färger men de härdigaste är de vita. Vill stå i halvskugga i surjord. Vindskyddat läge gäller för alla hortensior.

Tok "Potentilla fruicosa" - finns en hel del nya sorter som inte är gula eller vita.

En buske som borde planteras mer! De nya sorterna går i alla färger, från mörkt rosa till laxfärgat. Trivs i sol-halvskugga. Tål de flesta jordar och de flesta lägen. Blommar länge, från början på juni-oktober. Blir mellan 0,5 m - 1,5 m beroende på sort. Zon 5 (6). Sorten på bild heter "Daydawn". Plantera mer tokar!

Rosenhallon "Rubus odoratus"

Lite ovanligare buske som skjuter rotskott vilket gör den bra som mindre friväxande häckar eller buskage. Har ett kraftig, brett växtsätt och blir mellan 1,5-2 m hög. Blommar med rosa blommor i Juni-september och får senare röda ätliga bär (smakar inte mycket). Stora lönnlika blad. Vill stå i sol-halvskugga och har inga speciella jordkrav. Lättskött, enkel buske. Zon 1-5(6).

Praktspirea "Spiraea japonica" - särskilt sorterna "Dart's Red" (zon 5), "Froebelii" (zon 6) och "Sapho" (zon 5) blommar sent.

Blommar i juli-september och blir mellan 0,6-1,2 m höga beroende på sort. Vill stå i sol-halvksugga och har inga speciella jordkrav. Går att beskära hårt på våren om busken börjar se risig ut. Praktspireor är lättskötta, tåliga buskar som borde planteras mer.

Trädgårdsprakttry "Weigela"

Upprättväxande buske som blir ca 1,5 -2 m hög. Doftande klocklika blommor i juni-september. Det finns en vit och en röd sort. Det är en remonterande buske, så den blommar först i juni med ett litet uppehåll för att sedan komma igång igen. Vill stå i sol-halvskugga på en varm växtplats. Zon 1-3

Jag hoppas ni har fått lite förslag på nya växter att plantera i era trädgårdar eller i kruka. Ni hittar några av de sorter jag skrivit ner här på shoppen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB