Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sen höstplantering!

När man planterar perenner, buskar och träd på hösten så kommer de igång att växa tidigare på våren. Man kan ”tjäna” flera månader på att plantera på hösten istället för att vänta tills våren. De flesta tror inte att man kan plantera så sent som i november/ december. Men det kan man!  Så länge tjälen håller sig borta går det hur bra som helst.

Text och bild: Anna Theorin

Att plantera sent på hösten brukar yrkesfolk inom trädgårdsnäringen göra. Det är inte ovanligt att se stora träd och häckar planteras sent. Vissa sorter ska till och med planteras så sent som i november. Då handlar det ofta om stora träd och buskar som ska ha tappat sina löv och gått i vila innan de planteras – vilket naturligt sker på senhösten eller tidig vinter. Ett fåtal sorters växter ska inte planteras sent. Det står i så fall alltid i information om växten.

Jag själv planterar in i december om tjälen håller sig borta. Både hos mina kunder och hos mig själv. Nu bor jag i regniga Göteborg där tjälen brukar hålla sig borta till Januari och vårt land är avlångt. Just nu börjar vintern smyga sig på lite varstans i landet. Därför tycker jag ni ska passa på att plantera nu innan tjälen kommer hos er. Även om ytskiktet på jorden har frusit så gör det ingenting. Men det måste vara tjälfritt.

Fördelarna är många! När man planterar på hösten så ”tjänar” man några månader. Våren kan vara seg och kall. Men om man redan har planterat så har växten vant sig vid sin nya miljö redan. Rötter har redan börjat växa och hela plantan kommer igång tidigare. Och inte att förglömma, alla reor! Man kan göra riktiga fynd om man väljer att plantera nu!

Sen, den bästa fördelen av dem alla. Vattningen. Om du planterar på våren och det är en väldigt torr vår måste du passa med vattningen noga under tiden växten etablerar sig. Om du istället planterar på hösten så sköter vattningen sig oftast av sig själv under den viktiga etableringstiden. Det är fuktigt i luften, marken. Det kanske regnar, snöar. Ja, det är inte så mysigt väder för oss människor men växterna gillar det!

När man planterar på hösten så planterar du precis som du gör på våren eller sommaren. En stor grop, bra jord och trimma gärna rötterna om du planterar barrotat. Rötterna får inte vikas utan då är det bättre att man klipper av dem. Om du planterar krukade växter som stått hela säsongen i kruka kan de ha fått rotsnurr. Klipp eller skär snitt i hela rotklumpen så stimuleras tillväxt. Var ganska brutal, det kommer bara göra att växten får det bättre på sin nya plats.

Sen är det bara att vänta på vårens underbara blomning...

Och på tal om våren. Ni vet väl att ni kan spätta ner lökar som ni glömt att plantera om ni fått tjäle? De kommer blomma lika vackert nästa år ändå.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB