Sen höstplantering!
Att plantera på hösten – en smart strategi
Att plantera sent på hösten är ett beprövat knep bland yrkesfolk inom trädgårdsnäringen. Det är faktiskt vanligt att se både stora träd och häckar planteras när säsongen nästan är slut, ibland så sent som i november. Särskilt gäller detta för de växter som tappar sina löv – som träd och buskar – och behöver ha gått in i sin vintervila innan de flyttas. Ett fåtal arter mår bäst av vårplantering, men det står då tydligt i växtens skötselråd.
Jag själv brukar sätta både träd och buskar ända in i december, så länge marken är tjälfri. Här i Göteborg, där regnet är mer utbrett än frosten, brukar tjälen hålla sig borta tills långt in på vintern. Vårt avlånga land har förstås stora variationer; i norra och mellersta Sverige kan vintern slå till tidigare. Just nu börjar vintern smyga sig på lite varstans, så därför är det klokt att passa på med höstplanteringen innan tjälen sätter stopp. Har ytan frusit lite gör det ingenting – huvudsaken är att jorden fortfarande går att gräva i.
Flera goda skäl att plantera i höst
Fördelarna med att plantera på hösten är många! Det kanske bästa är att man faktiskt ”tjänar” några månader. Våren kan vara lång och kall och planterar du då, behöver växten både vänja sig vid sin nya miljö och börja växa – men om plantering sker på hösten har rötterna redan börjat etablera sig när vårvärmen kommer. Växterna vaknar alltså till liv och sätter igång snabbare än om de planterats på våren.
Dessutom är hösten högsäsong för växtrea – det går ofta att göra riktiga fynd eftersom många plantskolor säljer ut lagret inför vintern. Det är med andra ord både smart och ekonomiskt att passa på!
Vattning och etablering – höstens stora fördel
En annan viktig, ibland avgörande, fördel är vattningen. Under en torr vår måste man hålla ordentlig koll och vattna regelbundet för att de nyplanterade växterna ska klara sig. Men planterar du på hösten brukar vädret sköta vattningen åt dig. Hög luftfuktighet, regn och kanske till och med snö ger bästa möjliga förutsättningar för en lyckad etablering. Kanske inte så trevligt för oss människor – men desto bättre för växterna!
Så här planterar du på hösten
Principen för själva planteringen är densamma som under våren eller sommaren – gräv en rymlig grop, förbättra jorden och se till att rötterna har gott om plats. Planterar du barrotade växter får rötterna inte vikas, då klipper man hellre av dem. Krukodlade plantor som stått länge kan drabbas av rotsnurr: klipp eller skär snitt genom rotklumpen så stimuleras ny rotbildning inför våren. Var inte rädd att vara lite brutal – det hjälper plantan att anpassa sig och växa till sig på sin nya plats.
När allt är klart är det bara att vänta och se fram emot vårens första knoppar och blomning…
Glöm inte lökarna!
Och apropå våren – har du missat att plantera vårlökar innan frosten slog till? Ingen fara, du kan faktiskt använda ett spett för att trycka ner lökarna, även om det är frost i översta jordlagret. De kommer blomma lika vackert till våren ändå!
Sista tips inför höstplanteringen
Hösten är alltså en fantastisk tid för plantering av alla möjliga trädgårdsväxter – särskilt träd, buskar, perenner och vårblommande lökar. Växterna får en tidig, stressfri start och du slipper hålla lika noggrann koll på vattningen. Var dock alltid uppmärksam på om växten är känslig för vinterkyla, då kan vårplantering vara bättre. Ta chansen när jorden är grävbar – både växterna och din trädgård kommer tacka dig till våren!