Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sen höst och vintersådd av blommor och grönsaker! Lista med sorter!

Det finns två olika sorters höstsådd - tidig och sen. Den tidiga är förbi nu när jag skriver detta den första november men den sena går utmärkt att göra. När man sår sent på hösten förbereder man för våren. Fröerna får en naturlig vila i jorden och kommer gro när värmen och tiden är inne.

Text: Anna Theorin

Det första man måste tänka på är att jorden ska vara så kall så fröerna inte gror detta året. Det är bra att hålla lite koll på temperaturen i södra delarna av landet då det kan skifta kraftigt. Vi vill aboslut inte att fröerna ska gro nu så vänta hellre några veckor i så fall.

Man kan så både ettåriga och fleråriga växter på detta sätt och det är speciellt bra för de fröer som behöver stratifieras. Stratifiering är att man köldbehandlar vissa frön för att de ska kunna gro. Många lägger in en påse med frön i frysen några veckor eller ställer ut krukor med frösådder för att sen ta in dom. Men man kan också direktså i marken eller i pallkragar och krukor. Fröna får en naturlig kylbehandling och kommer att gro till våren.

Om man redan har snö?

Om du har snö nu kan du antingen skotta bort snön, lägga fröna på den frusna jorden och toppa med tinad jord. Eller sätta en ny pallkrage/kruka med ny tinad jord. Det gör inget att jorden är frusen under eller att den nya jorden kommer frysa direkt. Du kan även så i odlingstråg eller godislådor.

Om man har 10 grader varmt?

Om du har en varm höst tycker jag att man ska vänta lite. Jorden värms upp snabbt under soltimmarna om det fortfarande är 10 grader i luften. Vänta några veckor tills det blir kallare. Risken är att fröna gror och det vill vi inte.

Så hur gör man då? Jo först måste du bestämma vilka frön du ska så nu. Dessa sorter går utmärkt att så nu under sen höst och tidig vinter. Klicka på sorten så kan ni läsa mer om dom. Grönsaker och örter Salladslök Salladscikoria Dill Morot Persilja Palsternacka Sockerärt Spenat Ruccola

Blommor och perenner Ringblomma Riddarsporre Blåklint Jungfrun i det gröna Vallmo Akleja Jätteverbena Anisisop Rosenskära Lejongap

Det finns massor av fler blommor och grönsaker man kan så på vintern. Men dessa har jag sått med gott resultat. Man får prova sig fram och testa. Vilket är det allra roligaste med trädgård.

Vad ska jag så i och vilken jord?

Du kan så direkt på friland i rabatter eller bara sprida ut på en tom yta. Till exempel ängsfröer som Vallmo och Klint är fint tillsammans som en äng. Man kan så i godislådor eller odlingstråg. Krukor eller pallkragar. Det viktigaste är att det ska vara utomhus. Sådden tas aldrig in. Använd planteringsjord eller såjord.

Hur ska jag så?

Även i fall du sår nu på hösten eller vintern så ska du så som det står på påsen. Följ avstånd och djup. Om du inte kan få ner fröerna i frusen jord lägger du på ett lager med jord i samma djup som det står på påsen. Om du har snö lägger du på ett lager med snö och om du har barmark så vattnar du lätt.

Skötsel

Nu till det lättaste! Skötseln av vinter och höstsådd är i princip obefintlig. Du ska inte göra någonting alls. När våren kommer och plantorna börjar spira så kan du börja vattna lite lätt om det är torrt. Men under vintern så gör du ingenting.

Jag hoppas ni har blivit lite inspirerade till att testa höst och vintersådd!

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB