Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Sen höst och vintersådd av blommor och grönsaker! Lista med sorter!

Det finns två olika sorters höstsådd - tidig och sen. Den tidiga är förbi nu när jag skriver detta den första november men den sena går utmärkt att göra. När man sår sent på hösten förbereder man för våren. Fröerna får en naturlig vila i jorden och kommer gro när värmen och tiden är inne.

Uppdaterad och utökad text – Höst- och vintersådd samt stratifiering

Att höst- och vinterså är ett enkelt sätt att ge många frön den naturliga vila och köldbehandling de behöver för att gro så kraftigt som möjligt på våren. Det första du måste tänka på är att jorden är så kall att fröerna inte gror detta år. Särskilt i södra Sverige kan temperaturerna skifta mycket, så det är bra att hålla koll på väderläget. Vi vill absolut undvika att fröerna hinner gro innan vintern, så vänta hellre någon vecka extra om hösten är mild.

Du kan använda den här metoden för både ettåriga och fleråriga växter, men det är extra effektivt för de frön som behöver så kallad stratifiering – alltså en naturlig köldperiod för att kunna gro. Stratifiering innebär att fröet får en köldbehandling, antingen genom att förvaras i frysen, ställas utomhus i kruka, eller genom att man sår dem direkt ute på hösten eller vintern. När fröet har fått tillräckligt med kyla, vaknar det och börjar gro när våren kommer och värmen återvänder.

Om man redan har snö

Om du redan har snö är det ingen fara! Du kan antingen skotta undan snön, strö ut fröerna på den frusna jorden och toppa med tinad jord, eller sätta en ny pallkrage eller kruka med tinad jord. Det gör inget att jorden under är frusen eller att den nya jorden snabbt fryser igen – fröerna tar ingen skada. Du kan även använda odlingstråg eller godislådor som du fyller med jord och placerar ut.

Om man har 10 grader varmt

Vid en varm höst med runt 10 grader i luften bör du vänta med att så. Jorden värms snabbt upp dagtid, vilket gör att fröna lätt kan börja gro nu och sedan frysa bort. Låt det hellre bli lite kallare innan du sår, även om du är ivrig. Det minskar risken för att sådden misslyckas.

Så här gör du din höst- och vintersådd

Fundera först på vilka fröer du vill så. Höst- och vintersådd passar extra bra för sorter som viss salladslök, dill, morot, palsternacka, sockerärt, spenat, ruccola och många fler.

Även med blommor kan du lyckas utmärkt: prova exempelvis ringblomma, riddarsporre, blåklint, vallmo, akleja, jätteverbena, anisisop, rosenskära och lejongap.

Genom att klicka på namnen ovan kan du läsa mer om varje sort.

Du kan så på friland, i rabatter, i krukor, pallkragar eller i odlingstråg. Det allra viktigaste är att sådden placeras utomhus och att behållarna inte tas in i värmen. Använd vanlig planteringsjord, såjord eller trädgårdsjord.

Så här gör du rent praktiskt

  • Följ anvisningarna på fröpåsen angående sådjup och radavstånd.
  • Om du inte kan göra fåror i frusen jord, lägg ut fröna och strö jord ovanpå enligt anvisat djup.
  • Vid snötäcke – lägg ut fröna, därefter ett lager tinad jord och eventuellt ett lätt snötäcke ovanpå.
  • Vid barmark – vattna lätt efter sådd.

Skötsel – det enklaste av allt

Höst- och vintersådd kräver i princip ingen skötsel under vintern. Fröna ligger i vila och du behöver inte vattna eller täcka dem. När vårvärmen kommer vaknar de ur vilan och börjar gro på egen hand. Om våren är torr kan du vattna försiktigt, men ofta klarar sig plantorna själva tack vare fukten i jorden under vintern.

Stratifiering: Vad det är och varför det behövs

Stratifiering är en process särskilt viktig för många perenner, buskar och träd inom vårt klimat. Vissa fröer behöver en kall och fuktig period innan de kan börja gro. Det är naturens eget sätt att förhindra att fröer gror på hösten – de vilar under vintern istället, och vaknar först på våren när förhållandena är gynnsamma.

Den naturliga stratifieringen får fröet automatiskt om du väljer att vinterså utomhus, men om du vill så inomhus på våren kan du simulera processen genom att låta fröerna ligga i kylen några veckor, gärna i fuktigt hushållspapper eller sand.

Många av växterna ovan – särskilt perenner som akleja, vallmo, riddarsporre, men också vissa köksväxter – behöver den här köldperioden för att gro bra.

Höst- och vintersådd i korthet

Höst- och vintersådd är både enkelt och mycket effektivt, särskilt för de växter som kräver stratifiering. Du slipper mycket av jobbet med att dra upp plantor inomhus, och växterna får en naturlig start och gror kraftigt när våren kommer. Prova själv – det är både spännande och lärorikt! ⛄🌱

Jag hoppas att du har blivit inspirerad att testa höst- och vintersådd – ibland är det enklaste sättet också det bästa!

Relaterade produkter