Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Semestersäkra din trädgård - bevattning, nedklippning och skörd!

Semestern står för dörren för många av oss! Vissa kanske till och med har semester redan. Oavsett när din semester är så finns det vissa saker man kan göra för att förenkla sin ledighet. Om du inte ska spendera den hemma då vill säga. Vi är ju många som vill ha en fin trädgård men kanske är borta ett par veckor på sommaren och hittar på annat. Denna artikeln är till er.

Text och bild: Anna Theorin

Jag brukar åka iväg en vecka eller två på sommaren. Det brukar bli ett problem för min trädgård och mina närstående. Med alla krukor som ska vattnas, köksträdgården som ska vattnas m.m. Varje år har min familj fått komma och vattna, och bara krukträdgården tar en timma. Minst. Det går inte att ha det så. Och i år verkar det bli ganska torrt också.

Därför har jag nu installerat en automatisk bevattning som går på solcell! Var har du varit hela mitt liv?? Den är underbar och testades skarpt de 7 dagar jag spenderade borta under midsommar. När det var så varmt också. Jag kom tillbaka till en välvattnad köksträdgård, fina krukor och vatten kvar i tunnan! Helt perfekt!

Det droppar ur dessa små munstycken

Jag har två stycken. En i köksträdgården och en på altanen vid krukorna. Det man behöver är en vattentunna och själva startkittet. Solcellspumpen är väldigt liten och tar vatten från tunnan och ut i landen. Höjdskillnaderna som är på mina lådor klarade den galant. Jag är relativt otekninsk och klarade hela installationen, själv, på en em/kväll. Den är smart också denna manick och vattnar extra mycket vid soligt väder och lite mindre om det är mulet. Det bästa är att jag slipper dra en massa elkablar eller ha vattnet på från huset under tiden jag är borta! Kan jag säga annat än att jag är helt förälskad i denna pryl. Rekomenderar den starkt! Om ni vill läsa mer om den så hittar ni den här.

Tre stycken munstycken har jag i en pallkrage, har fungerat perfekt!

Det utesluter dock inte att jag vattnar igenom allt innan jag åker. Och när jag menar vattnar igenom så menar jag det verkligen. Jag dränker mina plantor innan jag åker hemifrån. Jag låter en vattenspridare stå på några timmar som täcker stora delar av min framsida. I alla fall av det jag vill ha vattnat. Denna är superenkel, bara att sticka ner i gräsmattan/jorden och den vattnar över 200 m2 åt gången i en cirkel. Perfekt!

Sen brukar jag alltid klippa ner mina blommor. Inte ner till marken men jag klipper av alla blommor, även om de är vackra. Då kommer de blomma fantastiskt sen när jag kommer hem istället. Sommarblommor mår bra av att man plockar av dom och när ingen är hemma och gör det kan de faktiskt sluta blomma. Så klipp av alla era blommor innan ni åker.

Rosenskära, Sommarflox och Risp

Vi har både Rispen och Rosenskära kvar i lager, de finns här.

Jag skördar också massvis innan semestern. Mangold klipps ner och tas in, sockerärtor plockas av, dill och persilja klipps ner och gurkan blir av med alla sina gurkor. Det kan se lite stympat ut men du kommer att tacka dig själv senare. Denna korg jag har är den finaste jag vet. En helt perfekt skördekorg som är ganska flat, vilket är super när man till exempel skördar snittblommor.

Jag har inte robotgräsklippare så att gödsla min gräsmatta är no no! Jag klipper såklart min gräsmatta innan jag åker och så brukar jag gå över häckar, formklippta buskar och så vidare med häcksaxen. En sväng med trimmern brukar också ske. Det gör susen och ser vårdat och fint ut!

Inomhus plockar jag bort nästan alla växter från söder och västerfönsterna. Jag vattnar upp de ordentligt, plockar även här av alla blommor på exempelvis pelargonerna. Dessa snören brukar jag också använda mig av om jag vet att jag kommer vara iväg längre eller om det är en extra vattenkrävande växt. De fungerar jättebra!

Ser ni de speciella snörena som går från vattenburken till krukan..

Och nu när ingen kommer att vara hemma så kommer sniglarna härja fritt! Därför har jag sån här koppartejp runt mina lådor. Det fugerar utmärkt och titta! Jag har till och med fått ha broccolin ifred!

Ha det så bra i värmen så hörs vi snart igen!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB