Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Semestersäkra din trädgård - bevattning, nedklippning och skörd!

Semestern står för dörren för många av oss! Vissa kanske till och med har semester redan. Oavsett när din semester är så finns det vissa saker man kan göra för att förenkla sin ledighet. Om du inte ska spendera den hemma då vill säga. Vi är ju många som vill ha en fin trädgård men kanske är borta ett par veckor på sommaren och hittar på annat. Denna artikeln är till er.

Så klarar trädgården sommaren när jag är bortrest

Själv brukar jag åka iväg en vecka eller två på sommaren, vilket alltid har varit en utmaning för både min trädgård och mina närstående. Alla krukor som ska vattnas, köksträdgården som behöver omsorg – listan tar aldrig slut. Tidigare har min familj fått komma och vattna, och bara krukträdgården tar minst en timma! Det går inte att fortsätta så, särskilt inte i år när det verkar bli riktigt torrt.

Därför har jag nu installerat en automatisk bevattning som går på solcell! Var har du varit hela mitt liv? Den här lilla manicken är helt fantastisk – den fick sitt stora eldprov under de sju dagarna jag spenderade bortrest över midsommar, när det dessutom var ovanligt varmt. När jag kom tillbaka möttes jag av en prunkande, välvattnad köksträdgård, fina krukor och dessutom vatten kvar i tunnan! Helt perfekt.

Det droppar ur dessa små munstycken

Smidig installation av bevattning

Jag har faktiskt två system – ett i köksträdgården och ett på altanen vid krukorna. Det du behöver är en vattentunna och själva startkittet. Solcellspumpen är kompakt, otroligt smidig att installera själv (trots att jag är relativt oteknisk!), och pumpar effektivt vatten från tunnan ut i landen. Höjdskillnaderna i mina odlingslådor fixade den galant. En extra smart funktion är att den vattnar mer när det är soligt och mindre om det är mulet – helt automatiskt. Jag slipper dra elkablar eller vara beroende av att någon slår på vattenkranen från huset.

Jag kan verkligen rekommendera den här prylen! Om du är nyfiken och vill läsa mer hittar du information om solcellsdriven bevattning för trädgården här.

Exempel från köksträdgården

Tre stycken munstycken har jag i en pallkrage, har fungerat perfekt!

Tips inför avresa

Även om automatisk bevattning är toppen så vattnar jag alltid igenom allt riktigt ordentligt innan jag åker. Jag låter en vattenspridare stå på i flera timmar över det jag vill ska få ett riktigt rotblöte. Min universalspridare är superenkel att använda – bara sticka ner i gräsmattan eller jorden så vattnar den över 200 m² i en cirkel. Riktigt smidigt när man vill förbereda sig inför några dagars bortavaro!

Klippning och skörd innan du lämnar trädgården

Innan resan brukar jag också klippa ner alla mina blommor och tar bort blomställningar, även om det tar emot när de är som vackrast. Det gör massor – plantorna blommar ofta ännu mer och starkare när jag kommer hem igen. Sommarblommor slutar ibland blomma om de inte plockas regelbundet, så klipp av blommorna innan du åker för bästa resultat.

Rosenskära, Sommarflox och Risp

Vi har både Rispen och Rosenskära kvar i lager – de finns fortfarande att beställa om du vill komplettera din rabatt eller odlingslåda.

Jag passar alltid på att skörda ordentligt innan semestern. Mangold klipps ner och tas in, sockerärtor plockas, dill och persilja klipps, och alla gurkor skördas. Det kan se lite kalt ut, men jag tackar mig själv varje gång när jag kommer tillbaka till nya, fräscha grönsaker och blommor. Min skördekorg är dessutom ganska låg – praktiskt när man vill samla på sig snittblommor eller grönsaker i olika storlek.

Glöm inte gräsmattan och inomhusväxterna

Någon robotgräsklippare har jag inte, så inför resan klipper jag alltid gräsmattan noga och toppar häckar, formklippta buskar och tar ett varv med trimmern. Det blir så mycket finare och känns fräscht när jag kommer hem!

Inomhus flyttar jag bort nästan alla växter från söder- och västerfönstren och vattnar dem rejält. Blommor på pelargoner klipps bort och på riktigt törstiga växter använder jag särskilda snören för självbevattning – funkar otroligt bra om man ska vara borta länge!

Ser ni de speciella snörena som går från vattenburken till krukan…

Sist men inte minst skyddar jag mina odlingslådor mot snigelangrepp genom att fästa koppartejp runt kanterna. Det fungerar över förväntan – till och med broccolin har fått stå ifred!

Ha det riktigt gott i sommarvärmen och ta hand om både dig själv och din trädgård – så hörs vi snart igen!

Fakta: Solcellsdriven bevattning – hur fungerar det?

Ett solcellsbevattningssystem använder solenergi för att driva en liten pump som förser trädgården med vatten från en tunna eller regnvattentank, utan att behöva anslutas till elnätet. En solpanel laddar upp ett batteri som ger energi till pumpen, och vattnet leds via slangar ut till droppmunstycken eller slangsystem vid plantorna – perfekt för odlingar i pallkrage, rabatter eller krukor.

Så funkar tekniken

Systemet startar automatiskt och anpassar vattenmängden efter solinstrålningen, så att det vattnar mer när det är soligt och mindre vid molnigt väder. En full vattentunna på 200 liter räcker ofta i två till tre veckor beroende på väder och antal krukor/land du kopplat på.

Fördelarna med solcellsbevattning

  • Spar tid och vatten
  • Kräver varken eluttag eller fast vattenslang
  • Lätt att installera själv (även för dig som är oteknisk!)
  • Kan använda regnvatten
  • Trädgården klarar sig själv när du är bortrest

Vill du veta mer om solcellsdriven bevattning läs gärna vidare här.

Ta hand om dig – och gör sommaren enklare, både för dig och

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB