Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Semesterdilemma!

**Tyras växthus och potager** Dilemmat att ha trädgård och resa bort på semester, det är väl en ekvation som sällan går ihop och det är samma visa varje år.

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Väl hemkommen från etapp ett på sommarens segling möttes jag av tät djungelliknande köksträdgård. Jag gillar visserligen min vilda potager men som jag sagt många gånger tidigare är min ambition att den skall vara ”strikt vild” att det finns en väl genomtänkt tanke i ”kaoset”så att säga…this is not it. Humlen som jag normalt ansar dagligen hade inte fått sin ”frissa” gjort på 14 dagar och fullkomligt gone mad, den slingrade sig överallt och likaså var det med björnbärsgrenarna och vindruvsrankorna. Så det var bara att ta fram sax och sekatör. En halv dag senare ser det rätt bra ut igen, man kan faktiskt gå på gångarna i köksträdgården.

Det roliga med att ha varit borta en stund är också att se vad som finns att skörda. Till min stora förtjusning är det nu dags att börja skörda paprikor, tomater och chilis. Även squash och pumpa har satt fart ordentligt, jag odlar 7 olika sorters squash i år, vita, gula, melerade och mörkt gröna. Den som är riktigt mörkt grön nästan svart heter Nero di Milano, ”Svart från Milano”.

I morse när jag var ute och vattnade tittade jag in ibland alla bladen i mitt pumpa- och squashland så hoppade jag fullkomligt till när jag såg min första ’Long White’ sommarpumpa, den var enorm. Nästan lite skrämmande stor men så vit och vacker, efter det att jag skördat den mysteriöst stora pumpan var jag bara tvungen att gå in till köket och väga den… drygt 4 kg vägde min ”baby”.

Tyras syltade pumpa

1 knappt mogen pumpa (2 kilo)

2 dl inläggningsättika (12%) 2 dl vatten 4 dl vitvinsvinäger 4 dl socker 1 tsk salt 4 kanelstänger 12 kryddnejlikor 1 dragonkvist/burk 1 msk senapsfrö

Skär pumpan i tärningar (2x2cm) och lägg dem i en rostfri bunke eller liknande.

Blanda övriga ingredienser utom dragonkvisten i en kastrull och koka lagen i några minuter. Häll sedan den heta vätskan över pumpan i skålen. Täck och ställ åt sidan över natten.

Tick-tack-tick-tack, efter cirka åtta timmar…

Häll spadet åter i en stor kastrull och koka upp spadet igen, låt koka 5 minuter. Ta bort kryddorna om så önskas eller lämna kvar dem som dekoration. Placera pumpan tillbaka i spadet och låt allt småkoka i 5 minuter eller tills det att pumpan är transparent men fortfarande fast. Låt blandningen svalna. Lägg i en dragonkvist i varje burk (steril) och lägg i pumpan, tryck ner lätt med en slev och häll på spadet. Förvaras i kylskåp eller om du har lyckan att ha en svalkällare så trivs de naturligtvis bra där. Hållbarhet cirka ett halvår.

Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården

Tyras nästa krönika kommer om ett par veckor!

#Odla.nu Nyhetsbrev#

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB