Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Semester & vattning!

Semester, ledighet och dagar eller veckor borta från hus, hem och trädgård. Här kommer tips på hur du håller grönskan grön och blommorna vid liv tills du kommer hem igen!

Av Sylvia Svensson

Den bästa semestervattnaren både ute och inne är förstås en snäll granne!

Om en sådan person saknas, ställ terrassväxter i kruka skuggigt och så vattna dem rejält, ställ ett fat under som samlar upp ev. regnvatten. Så kan de kanske klara en vecka om det inte är väldigt varmt.

Eller ställ dem skuggigt på en tjock bädd av blött tidningspapper, vattna krukorna rejält före avresan.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Du kan rada upp dina krukor på en skuggig plats och dra dit en s.k. droppslang som sakta droppar vatten till växterna. Finns i fackhandeln eller så kan man göra en sådan själv av en trädgårdsslang genom att ta riktigt små hål just på den delen som hamnar på krukan. Testa innan!

Du kan också ta en stor petflaska, fylla den med vatten, vända den upp och ner och köra in (med tummen över öppningen) den i krukjorden. Nu sipprar det vatten i sakta mak till växten. Krukan ska vara välvattnad i förväg även här för att det inte ska rinna för mycket vatten på en gång. Testa! Du kan behöva stödja upp flaskan med några pinnar så att den inte trillar omkull. Med 2-3 flaskor, beroende på krukstorleken, kan den klara växten i ca 2 veckor.

För inumhusväxter i mindre krukor kan du använda en mindre petflaska och ev. förse den med en speciell skruvkork med pip, sådana finns att köpa i fackhandeln för en tia ungefär.

Rada upp inomhusväxterna på diskbänken på en golvduk e.d. trasa som fungerar som en kapillärduk, med ena ändan i en vattenfylld diskho. Speciella kapillärdukar finns också att köpa i fackhandeln.

Det finns förstås olika slags automatbevattning och anordningar att köpa, t.ex. trådar som man sticker ner i krukan från en vattenbehållare. Trådarna ska ligga i blöt ett tag först för att kunna suga vatten innan man stoppar dem i jorden och krukan ska vara välvattnad i förväg.

Vad du än väljer för anordning, så testa gärna någon dag i förväg innan du reser så du ser att det funkar.

Ha en skön semester!

Läs också: Torktåliga krukväxter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB