Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Såpnejlika

Såpnejlika är en gamla medicinal- och hushållsväxt. Förr användes den istället för såpa när man tvättade kläder, eftersom dekokten av den söderskurna roten löddrar. Den sades också hjälpa mot gikt och gulsot och rena blodet.

Såpnejlika fanns förr i rabatterna vid nästan varje stuga, företrädesvis den rosa, dubbla sorten. Den doftar ju sött och gott och blommorna är gammaldags romantiska i täta toppställda samlingar, dessutom blommar den länge, från juli till september-oktober.

Numera ser man Såpnejlika mest förvildad på många ställen och den bildar stora bestånd med hjälp av den greniga jordstammen med utlöpare och frösådd. Den kan bli en bra växt där man önskar ha något med lite vild karaktär och där man behöver en oöm växt som lätt täcker större ytor. Den är dessutom mycket härdig och robust, klarar sig upp till zon 8.

Såpnejlika växer glatt i nästan vilken normaljord som helst, men föredrar näringsrikt, något lerhaltig jord i sol eller halvskugga. Det är växtplatsen som bestämmer hur storvuxen den blir, den kan vara allt från 30 cm upp till över en meter.

Såpnejlika finns i flera dubbla, mer eller mindre rosa och vita namnsorter, som dock är svåra att skilja åt, då de kan ha hybridiserat sig spontant. Några namnsorter som finns till salu är 'Alba Plena' som är vit, dubbel, 'Rosea Plena', rosa dubbel och 'Rubra Plena', som är den mörkast rosa av dem.

Men Såpnejlika finns också som enkelblommande, antingen med svagt ljusrosa eller helt vita blommor. Den helt vita enkelblommande är min favorit, den tycker jag passar bra i planteringar som går helt i vitt.

Eftersom stjälkarnas nedre del ofta blir kal om växten står i täta klungor, passar den därför att placeras en bit in i rabatten, så att stjälkarnas bas täcks av andra växter framför.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Bra sällskapsväxter är t.ex. pärleternell (Anaphalis margaritacea med namnsorter), mattram i olika sorter eller en vitblommande blodnäva (Geranium sanguineum 'Album'). Som vävarväxt, dvs. en växt som "slänger sig" bland de övriga och binder ihop rabatten, kan den silvriga vitmalörten (Artemisia ludoviciana 'Silver Queen') användas.

Jag har också en vit mjölke (Epilobium angustifolium 'Alba'), en vit studentnejlika (Lychnis chalcedonica 'Alba') och vit purpurklätt (Lychnis coronaria 'Alba') i samma rabatt för att anknyta till det vilda och för att få blomning på olika tider! Men det gäller att passa noga så de inte tar över alldeles, men vackert är det!


Saponaria officinalis 'Alba'


Såpnejlika i vas med andra vilda växter


Saponaria officinalis 'Rosea'


Saponaria officinalis 'Rosea' med gammal tvättbräda


Vit mjölke, mattram m.fl. vita blommor


Saponaria officinalis 'Alba'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB