Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Säkra sensommarväxter

Brassica oleracea

Om du vill vara säker på att få härliga färger och former i dina krukor i höst ska du plantera prydnadskål.

Trevlig återupptäckt
Prydnadskålen är inte en nykomling. I början av förra århundradet var den mycket populär som prydnadsväxt i trädgårdarna. Det kommer den att bli igen. I de dekorativa grönsakslanden som blomstrar upp numera kommer vi återigen att se prydnadskålen piffa upp örtagårdens rabatter.

Det nya är att prydnadskål också är mycket lämplig att plantera i höstens krukor, mycket tack vare att den tål frost precis som många andra ätliga kålsorter som de är nära besläktade med. Men också på grund av att färgerna verkligen kommer till sin rätt i augusti och framöver. De intensivaste färgerna kommer när temperaturen är under tio grader. Prydnadskålen är alltså dekorativ länge efter att de andra sommarblommorna har gjort sitt. Den är vacker både som ensamväxt och i grupper tillsammans med andra växter.

Om du har en kruka med prydnadskål vid ytterdörren har du samtidigt dekorativa blad till hands när du ska dekorera ett festligt middagsbord

Många möjligheter
Det finns många olika sorter av Brassica oleracea. Formerna varierar från nästan helt slutna huvuden till fjäderlätta blad. Bladen kan vara runda eller ovala, släta eller krusiga och finns i nyanser från nästan helt kritvitt till bordeaux. Därmed kan du lätt skapa helt olika stämningar med prydnadskål.

Skötsel
För att prydnadskålen ska få vacker färg ska den stå på en ljus, helst solig, plats och planteras i väl dränerad jord. Kom ihåg att det måste vara ett hål i krukans botten, så att prydnadskålen inte står och badar. Den behöver inte någon gödning på hösten och vintern.


Prydnadskål
Brassica oleracea


Prydnadskål
Brassica oleracea


Prydnadskål
Brassica oleracea

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB