Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Saintpaulia

Namn: Saintpaulia (Saintpaulia Ionanta-gruppen)

Familj: Gesneriaceae, gloxiniaväxter.

Ursprung: Tanzania.

Färg: Varierar från ljusblått till mörkblått, från blåviolett till rödviolett, även rosa, vita och fläckiga blommor.

Beskrivning: Saintpaulia - efter Walter von Saint Paul-Hilaire (1869 - 1919), en tysk militär som upptäckte släktet i tyska Afrikakolonier.
Ionanta - violblommig.

Bakgrund: Saintpaulia Ionanta-gruppen är hybridkomplex med två huvudgrupper, rosettformiga och greniga. Växten finns i butiken året runt.

Egenskaper: Växten är mycket lättodlad och variationsrik. Den är dessutom mångårig.

Placering: Saintpaulian är den perfekta blomman för vårt inomhusklimat. Den ska stå i normal rumstemperatur hela året, aldrig under 16°C. För att man ska få en så riklig blomning som möjligt ska blomman stå ljust, dock inte i söderfönster annat än vintertid. Den trivs bäst i något fuktigare klimat, men klarar vår torra inomhusluft mycket bra.

Sorter: Ett stort antal sorter finns och detta gör saintpaulian till en mycket mångfaldig växt.

Skötsel: Blomman vattnas så att den blir ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut mellan bevattningstillfällena, detta är speciellt viktigt vintertid. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som inte sugits upp hällas av, ständig väta tar död på växten. Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad. Eftersom rötterna är känsliga för temperaturväxlingar bör man endast vattna med rumstempererat vatten. Kallt vatten som spills på bladen kan dessutom ge upphov till gula fläckar. Varannan vecka från vår till höst ger man blomman krukväxtnäring, resten av året behöver den ingen näring alls. Vissna blommor och blad plockas bort och växten planteras om på våren i porös och genomsläppig jord. För att bibehålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas. Genom att sticka blad i sand och torv kan man lätt föröka saintpaulian själv. Växten kan ibland angripas av bladlöss, dvärgkvalster eller mjöldagg.

Användning: Tack vare att blomman är så lättskött och variationsrik passar den alla personligheter, från den inbitne ungkarlen som inget kan om blommor till blomsterfantasten som önskar lära sig mer eller som vill specialisera sig på en spännande växt.

Kuriosa: Saintpaulian är en av världens populäraste krukväxter. I Sverige har den blivit utsedd till den populäraste krukväxten ett flertal gånger.


Saintpaulia
Foto: Thomas Södergren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB