Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sådd av perenner och tvååringar på sensommaren! Lista på sorter att så!

Man kan ibland tro att det är för sent att så någonting alls nu i augusti och september. Men tvärt om! Det är en perfekt tid att så perenner och tvååringar. Det bildas en bladrosett innan vintern kommer och de kommer blomma fint nästa år.

Text och bild: Anna Theorin

Tvååriga växter – bienner

Vad är då egentligen en tvåårig växt? På fackspråk kallas de för bienner. De har en speciell livscykel: Under första året bildar de en bladrosett och bygger upp sitt rotsystem, för att sedan blomma, gå i frö och vissna ner under sitt andra år. Det är alltså meningen att de ska leva just i två år. Många brukar så bienner tidigt på våren för att hinna få dem i blom samma år, men våren är redan hektisk med alla sådder. Varför inte istället så dem redan året innan, på sensommaren? Det förenklar, sparar tid på våren – och ger ofta tåligare och mer robusta plantor.

Borstnejlika är en ny favorit hos mig. Den är tvåårig, otroligt hållbar i bukett och står tryggt mot både väder, vind och snigelangrepp.

Sådd av bienner och perenner

Jag sår alltid mina bienner och perenner under augusti–september. Tanken är inte att de ska blomma eller bilda knoppar redan nu, utan att få fram starka, friska småplantor som klarar vintern. När våren kommer fortsätter de växa och får då ett rejält försprång.

Jag sår oftast utomhus i såbrätten och plugg. På så sätt får jag kontroll över småplantorna och slipper lägga tid på avhärdning. Så alltid efter instruktionerna på fröpåsen, oavsett vilken tid på året du sår. Att ställa brättet i ett miniväxthus eller under ett lock skyddar fröna från regn och vind.

Jag använder alltid planteringsjord av bra kvalitet, toppad med såjord. Då kan småplantorna stå längre i sina kärl, och rötterna söker sig naturligt ner till den gödslade jorden längre ner. Genomskinliga såbrätten gör det lätt att följa utvecklingen hos rötterna. I ett paket får du hela 160 celler – smidigt om du sår många sorter.

Vattning och skötsel av småplantor

För att förenkla ytterligare ställer jag såbrättena på en bevattningsmatta i ett tråg. Så fort fröna har grott och börjat bilda rötter kan de själva dra upp den vattenmängd de behöver. I början sprayar jag bara ytan och ser till att jorden hålls fuktig – men oftast är luftfuktigheten hög på sensommaren så då krävs det inte lika täta vattningar som vid vårsådd. Två stycken pluggbrätten får plats i tråget och vill du täcka över såbrättena, finns lock som passar perfekt.

När plantorna är stora nog för att hanteras sätter jag om dem i större krukor med planteringsjord. Du behöver inte plantera en i varje, utan låt dem stå gemensamt en period – de ska bara växa till sig inför vintern. Längst fram på våren, när risken för frost är över, planteras de sedan ut på sin slutliga växtplats. Det spar både tid och plats!

Så här ser bladrosetter av Kungsljus ut – de kommer övervintra och blomma nästa år.

Utplantering och övervintring

Innan vintern sätter in planterar jag ut plantorna i trädgården. Du kan sätta dem direkt i rabatten, eller skapa en egen liten "barnkammare" i gräsmattan att flytta dem ifrån senare. I pallkrage fungerar också utmärkt och i södra Sverige klarar många bienner att stå kvar i kruka över vintern om de får skydd.

På våren ser du tydligt bladrosetterna och kan flytta plantorna till sin slutliga plats (om du inte redan gjort det på hösten). Sedan är det bara att vattna och gödsla vid behov och sköta om dem som vanliga perenner – men med skillnaden att du nu får vackra och starka blommande plantor med minimal arbetsinsats under våren.

Att välja höstsådd gör verkligen skillnad för både arbetsbördan och kvaliteten på plantorna nästa år!

Bolltistel, utblommad och vacker även som torkad dekoration.

Exempel på sorter för sensommar- och höstsådd

Sorterna jag sått i år:

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB