Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sådd av perenner och tvååringar på sensommaren! Lista på sorter att så!

Man kan ibland tro att det är för sent att så någonting alls nu i augusti och september. Men tvärt om! Det är en perfekt tid att så perenner och tvååringar. Det bildas en bladrosett innan vintern kommer och de kommer blomma fint nästa år.

Text och bild: Anna Theorin

Så vad är då en tvåårig växt. De heter egentligen Bienner och bildar år ett en bladrosett för att sedan blomma år två, gå i frö och vissna ner. Det är deras livscykel. Oftast ser man många som sår Bienner tidigt, tidigt på våren för att de ska hinna blomma samma år. Men vi har ju alla så mycket att så på våren. Så varför inte förenkla det genom att så dom året innan? :)

Bortsnejlika är en ny favorit hos mig. Den är tvåårig. Den är otroligt hållbar i bukett och tålig för väder, vind och sniglar.

Alltså sår jag perenner och bienner nu i augusti-september. Målet är inte att de varken ska blomma eller bilda knoppar utan målet är friska, fina plantor som ska klara vintern.

Jag sår mina utomhus men i brätten och plugg. Då har jag koll på dom och slipper att avhärda. Så alltid som det står på påsen oavsett vilken tid på året ni sår. Det kan vara bra att sätta dom i ett miniväxthus eller med någon form av skydd på.

Jag sår i planteringsjord av bra kvalité som sen är toppad med såjord. Då kan de stå kvar längre i krukorna eftersom rötterna kommer leta sig ner till den gödslade jorden. Jag gillar dessa genomskinliga brätten eftesom man enkelt kan hålla koll på hur mycket rötter växterna faktiskt har fått. I ett paket får man hela 160 celler totalt. Ni hittar dom här.

För att förenkla ännu mer så sätter jag brättena på en bricka med bevattningsmatta. Bevattningsmattan kommer användas när de grott och börjat få rötter. I början sprayar jag bara ytan med vatten och håller fuktigt. Men eftersom det oftast är väldigt fuktigt på sensommaren så tycker jag inte alls de behövs passas med vatten lika mycket som på våren.

Här är alla produkter till min setup. Bevattningsmattan passar i tråget (det är fem mattor i en förpackning)

Detta tråget har jag.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Det får plats två st av pluggbrätterna i.

Och här hittar ni locken till pluggbrätten.

När plantorna är stora nog att hantera så sätter jag dom en gång till i större krukor med planteringsjord. Man behöver inte sätta dom en och en, de ska bara stå är ett tag för att växa till sig lite under uppsikt. Som längst ska de stå tills nästa år i de nya krukorna.

Såhär ser bladrosetter av Kungsljus ut. Dessa kommer övervintra och blomma nästa år.

Innan vintern och kylan kommer så planterar jag ut dom i trädgården. Man kan sätta dom direkt ner i rabatten där man vill ha dom. Eller gräva ut en ny liten plats i gräsmattan i väntan på våren. Man kan plantera dom i pallkragar och i de södra delarna av landet går det att behålla dom i krukan under vintern.

Nästa vår när plantorna har kommit upp så sätter jag ut dom på sin slutgiltiga växtplats om jag inte redan gjorde det på hösten. Vidare är det bara att sköta om dom som vanliga perenner. Gödsla och vattna vid behov. Man sparar så mycket tid på våren när man sår på hösten. * Bolltistel som är utblommad, väldigt fin att torka.

Dessa sorter har jag sått nu.

Kungsljus Mix 'Purpur' (tvåårig)

Kantnepeta 'Catjoy' (perenn)

Sibirisk Vallmo 'Magic Wonder' (tvåårig)

Kinesisk riddarsporre 'Summer Nights' (perenn)

Stockros Mix 'Chater's Mix' (tvåårig)

Pipört (perenn)

Bolltistel (perenn)

Borstnejlika Mix 'Hats On' (tvåårig)

Stockros Mix 'Simplex' (tvåårig)

Borstnejlika Mix 'Grandma'

Mariaklocka Mix 'Bell' (tvåårig)

Prästkrage 'Danish Beauty'(perenn)

Röllika Mix 'Summer Pastells' (perenn)

Fingerborgsblomma Mix 'Mervita' (tvåårig)

Trädgårdsnattviol Mix 'Late Violet' (tvåårig)

Stockros 'Dark Beauty' (perenn)

Det finns såklart många fler både perenner och tvååringar man kan så nu men dessa var de sorter jag själv har sått. Här hittar ni alla våra blomsterfröer.

Lycka till!

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB