Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så tvååringar nu!

Brukar du ha fullt hus av alla frösådder på våren? Trängs det små plantor överallt där det finns plats? Eller är du om jag som alltid sår för tidigt och det slutar med halvhöga plantor i hela huset? Då tycker jag du ska läsa den här guiden om hur man sår sina tvååringar nu istället för inne på köksbänken i vår. Det har sparat mig mycket plats genom åren :)

Text och bild: Anna Theorin

Bienner, även kallat tvååringar, är som namnet lyder växter som bildar en bladrosett första året för att sedan blomma, bilda frö och vissna ner år två. Vissa växter löser sin sådd själva (därför kan de verka perenna) men om man vill ha exempelvis Fingerborgsblommor varje år så litar i varje fall inte jag på att de frösår sig själva. Och i alla fall inte i den färgen jag vill ha ;) Om man sår sina tvååringar för tidigt på sommaren kan de hinna blomma vilket vi självfallet inte vill. Vi vill får en stor härdig planta som kommer blomma ännu bättre år två!

(Att så tvåringar är alltså inte som höstsådd.Om man höstsår ska plantan inte gro och komma upp utan den ska istället få en vinterperiod (stratifiering) och gro våren efter).

Men först och främst behöver vi fröer. Antingen så tar du fröer från plantor du redan har, dessa ska då vara helt torra. Men tänkt på att plantan som sen kommer gro kanske inte blir exakt samma som den som du tog frö ifrån. Till exempel Aklejor har en vana av att ändra färg och form som de vill. Så om du vill ha en speciell färg ska du köpa nya fröer. Då vet du att du får exakt den plantan du vill ha.

Stora frön sås med fördel två och två i krukor med såjord. Mindre frön strös på ytan av såjorden och täcks gärna med ett lager perlit för att hålla fukten. Glöm inte att skriva etiketter så du vet vad du har sått. Man tror att man ska komma ihåg det, men det gör man aldrig.

---------------> Här hittar du såtillbehör!

Sen ställs krukorna utomhus, i skugga och skyddat. De får inte stå i sol, då torkar de ut för fort. Sen gäller det att hålla jorden fuktig. Ställ gärna sådden nära en uteplats eller éntre. Då glömmer du inte av den lika lätt.

När plantorna har grott ska du skola om dem till större krukor. Använd nu blomjord eller planteringsjord av bra kvalité. Plantera varje planta i en egen kruka för bästa resultat. Nu kommer växterna att sätta fart och växa ännu mer. Nu kan man välja att låta dem övervintra i sina krukor om de är lite mindre eller om man vill plantera ut dem på sin växtplats i år. Jag brukar övervintra plantorna i krukor på en skyddad plats, när de vissnat ner för säsongen slänger jag på löv och sedan snö när den kommer.

Nästa vår när plantorna kommit upp så planteras de helt enkelt ut på sin växtplats och sköts som vanliga perenner med gödsling och vattning.

När man sår sina tvååringar på detta sättet får man robustare plantor som är mer blomvilliga. Du slipper avhärdning på våren med att springa ut och in och du får betydligt mer plats inne på vårvintern för andra plantor! :)

Sorter du kan så nu är:

Fingerborgsblomma, Akleja, Kungsljus, Stockros, Bortsnejlika, Nattljus, Ängsklocka, Tusensköna, Rapunkelklocka, Äkta Förgätmigej och Vildmorot m,m. Lycka till med sådden!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB