Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så påverkar växterna vår hälsa

Växters påverkan på hälsa och inomhusmiljö

Att omge sig med växter har en rad positiva effekter på både vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Växter gör att vi blir mindre stressade samtidigt som de medverkar till att förbättra vår inomhusmiljö. När vi vistas bland växter minskar halten av stresshormoner och det mentala såväl som det fysiska välbefinnandet ökar [Stressreducerande och mentala effekter av växter][Forskning om växter och välmående].

Psykologiska effekter

Växternas närvaro i hemmet har visat sig skapa en lugnare och mer harmonisk atmosfär. Forskning visar att fler än tre av fem svenskar upplever att det känns lugnare där inomhusväxter finns, vilket också speglar internationella studier kring biophilic design – alltså hur människans attraktionskraft till växtlighet kan ge oss stressreducerande och humörhöjande effekter [Stressreducerande och mentala effekter av växter][Biophilic design och växters psykologiska effekter]. Dofter från vissa växter kan dessutom bidra till ökat välmående, och själva processen att ta hand om växter uppmuntrar till avkoppling och närvaro i nuet [Stressreducerande och mentala effekter av växter].

Fysiska effekter

Redan under 1980-talet visade forskare på NASA att växterna har en mätbar positiv effekt på människor och deras miljö [Clean Air Study från NASA]. I deras studie, den så kallade Clean Air Study, upptäckte man att rumsväxter i slutna system kan minska halten av flyktiga organiska ämnen i luften. Växter absorberar ämnen såsom formaldehyd, det vanligaste toxinet i inomhusluft, bensen och trikloretylen, via bladen. Dessa ämnen transporteras via växtens rötter, där mikrober bryter ner toxinerna och bidrar till en renare inomhusluft [Clean Air Study från NASA][Växter mot föroreningar][Luftreningseffekter av växter].

Hälsorisker kopplade till formaldehyd

Hälsoproblem kopplade till formaldehyd är ögon-, näs- och halsirritation. Nyare forskning visar att även allvarligare sjukdomar som cancer, astma och andra kroniska sjukdomar i andningsorganen, samt neuropsykologiska besvär, kan ha en koppling till långvarig exponering för formaldehyd [Forskning om växter och välmående]. Formaldehyd finns bland annat i vissa typer av plaster, textilier, pappersprodukter, färger, spånplattor och tobaksrök, vilket gör ämnet svårt att undvika i hem och arbetsmiljöer.

Andra vanliga luftburna toxiner som växterna kan reducera är bensen, vanligt förekommande i lösningsmedel, plaster, rengöringsmedel, färger och gummi, samt trikloretylen, som förr användes i rengöringsmedel, lim och lack.

Förbättring av inomhusklimatet

Ett vanligt problem inomhus är torr luft, som kan orsaka irritation i hud, slemhinnor och andningsvägar. Speciellt växter som dricker mycket vatten hjälper till att öka luftfuktigheten; faktiskt transpirerar hela 90 % av det vatten växten tar upp tillbaka ut i luften, och därmed bidrar till en behagligare inomhusmiljö [Forskning om växter och välmående][Luftreningseffekter av växter]. Växter minskar också statisk elektricitet, reglerar inomhusklimatet, absorberar värme och kan även fungera ljuddämpande – särskilt i öppna kontorsmiljöer där buller ofta är ett problem [Forskning om växter och välmående][Biophilic design och växters psykologiska effekter].

Vidare bidrar växter genom fotosyntesen till att generera syre, något som är särskilt viktigt under vintermånader när vi ofta har stängt om oss. Ju större och frodigare planta, desto bättre syresättning av luften [Luftreningseffekter av växter].

Minskade hälsobesvär kopplade till inomhusmiljö

Studier har visat att besvär som huvudvärk, torr hud och irriterade ögon ofta minskar i hem och lokaler där krukväxter används, tack vare deras positiva effekt på inomhusluften [Forskning om växter och välmående][Luftreningseffekter av växter]. Formaldehyd, som finns i mängder av vanliga konsumentprodukter, kan ge både akuta och kroniska besvär och det är därför särskilt värdefullt att använda växter som kan motverka dess negativa hälsoeffekter.

Variation mellan växter och val av sorter

Effekten varierar dock kraftigt mellan olika växtarter. Vissa arter, så som svärmorstunga, gröna liljor, fågelbobräken, aloe vera och ampellilja rekommenderas ofta för sin goda förmåga att förbättra inomhusluften och öka luftfuktigheten [Clean Air Study från NASA][Växter mot föroreningar]. Från ett psykologiskt perspektiv är det dock individuell preferens som i slutändan avgör vilka växter vi mår bäst av att omge oss med – en trivsam växt kan ge minst lika stor psykisk hälsoeffekt som en "superrenande" sort [Forskning om växter och välmående].

Kort sammanfattning av forskning och slutsatser

Sammantaget visar forskningen tydligt att växter har en tydlig och mätbar positiv inverkan på vår hälsa och vårt välmående. Växter renar luften från skadliga partiklar, ökar luftfuktigheten, dämpar buller och minskar stress, vilket sammantaget ger en trivsam och hälsosam inomhusmiljö. Effekten varierar mellan växtarter, men alla inomhusväxter bidrar på ett positivt sätt – både sett ur ett fysiskt och ett mentalt perspektiv [Stressreducerande och mentala effekter av växter][Forskning om växter och välmående][Växter mot föroreningar][Luftreningseffekter av växter][Vidare läsning om växters positiva effekter].

("Clean Air Study från NASA") ("Stressreducerande och mentala effekter av växter") ("Forskning om växter och välmående") ("Biophilic design och växters psykologiska effekter") ("Växter mot föroreningar") ("Luftreningseffekter av växter") ("Vidare läsning om växters positiva effekter")

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB