Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så och odla purjolök!

Purjolök är en av våra vanligaste grönsaker när det kommer till matlagning. Den är lätt att lagra, mild men ändå smakrik och man kan använda hela växten. Strimla i tunna skivor i en sallad, gratinera i ugn eller använd i grytor och såser. Purjolöken kan användas till allt!

Fler borde börja odla sin egen purjolök. Det är enkelt, tar i och för sig lite tid men smaken är så mycket godare än köpepurjo!

Text och bild: Anna Theorin

Purjolök ska sås tidigt inomhus, gärna i januari-februari. Välj en sort du kommer att använda. Vissa vill ha stora purjolökar som de kan lagra eller till och med lämna kvar i landet under vintern och vissa vill skörda dem som primörer under sommaren. Läs på beskrivningen av sorten, där står det hur mycket kyla den klarar.

Som sagt, så den tidigt inomhus. Jag brukar bredså min purjolök. Det betyder att du sår flera fröer i samma odlingstråg. När de små stråna, som ser ut som grässtrån, kommit upp en bit klipper jag av dem på hälften! Genom att göra så växer sig purjolöken kraftigare och blir inte så lång och gänglig. Detta kan göras fler gånger om purjon ränner iväg på höjden. Klippet kan du lägga på en smörgås.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Purjolöken kan omplanteras om man vill men oftast räcker det med att näringsvattna tråget efter några veckor. Om ni ser att era purjolökar börjar växa ur tråget kan ni plantera över flera stycken tillsammans i egna små tråg eller krukor.

När jorden har rett sig kan man börja plantera ut sina purjolökar. Man kan odla dem på friland, i pallkrage eller större krukor. Det viktigaste är att det är tillräkligt djupt. Använd näringsrik jord redan från början eller gödsla upp din jord med naturligt gödsel som kogödsel. Gör en fåra/dike där du tänkt odla din purjo. Plantera de små lökarna separat med ca 10 cm avstånd i fåran. Men låt jorden ligga kvar i formen av ett dike. Under tiden som purjon växer fyller du upp fåran med jord. Man kupar alltså purjolök för att få den vita långa stammen – precis som om du skulle kupa potatis.

Purjolök vill bo på en solig växtplats och vattnas vid torka och gödslas under året. Man kan skörda sin purjolök när man vill men den går också att lämna kvar i landet när frosten kommer, purjolök tål nämligen frost bra.

Ni hittar alla våra purjolöksfröer här!

Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB