Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så och odla luktärter!

Luktärt är en blomma som många har minnen och känslor kring. Kanske odlade farmor eller morfar luktärter i sin trädgård. Kanske hade du luktärter i din brudbukett. Eller så älskar du bara luktärter för att de är så lätta att älska. Blommar villigt, doftar magiskt och är perfekta till snitt.

Text: Anna Theorin

Men hur odlar man luktärter? Det finns nog lika många sätt att odla luktärter på som det finns sorter. Man får prova sig fram helt enkelt, komma fram till vilken metod som passar sig själv, sin trädgård och sin zon. Men här kommer lite tips och tricks som jag använder mig av när jag sår luktärter.

Jag förodlar alla mina luktärter inomhus, man kan direktså i zon 1-2 men jag tycker de kommer igång så sent då. Jag vill ha blomning tidigt! Jag blötlägger mina frön under natten innan sådd så de sväller upp lite. Luktärter har djupa rötter som inte ska störas vid omplantering eller hantering. Vanliga såkrukor är alltså inte en bra idé. Jag använder allt från mjökpaket, egentillverkade krukor av tidningspapper eller roottrainer/rootmaster. Jag kan alltså klippa upp krukan när jag omplanterar eller på roottrainern, vika ner så jag inte skadar rötterna.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Jag häller i gödslad planteringsjord i 75% av krukorna i botten och toppar med 25 % såjord. Då slipper jag också plantera om i större krukor inomhus eller näringsvattna. Sår varje frö 1 cm ner och jag sätter ett frö i varje kruka förutom om jag använder ett mjölkpaket, då sätter jag fyra om det är ett stort paket. Håll sådden fuktig men inte blött tills det grott. När luktärten har kommit upp ska den stå under växtbelysning om det inte finns tillräkligt med dagsljus.

Jag toppar mina luktärter två gånger, första gången när den fått tre bladpar, då klipper jag bort precis ovanför det andra bladparet. Sen toppar jag en gång till efter det på de nya förgreningarna. Då får man maffiga luktärter.

Innan luktärterna får flytta ut helt efter frostrisken är över måste de avhärdas i cirka en vecka.  När de väl får flytta ut så ska ni välja en solig växtplats där det inte blåser alldeles för mycket. Luktärter behöver ett stöd och jag rekommenderar att man sätter ner stödet innan man planterar ner sina plantor. Blanda i rikligt med kogödsel i jorden och se till så jorden är väldränerad och djup.

Man ska vattna sina luktärter vid torka och de behöver gödslas kontinuerligt. Jag näringsvattnar varannan vecka hela sommaren. Sen är det bara att plocka och plocka! Ju mer luktärter du klipper av desto mer blommar den. Alla vissna blommor måste tas bort så fort du ser dem, vi vill inte att den sätter frö för då minskar blomningen drastiskt.

Ni hittar alla våra sorter här.

Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB