Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så och odla kronärtskocka

Kronärtskockan brukar kallas köksträdgårdens drottning. Och det förstår man när man ser en. Över en meter blir växten med vackra, stora blomsterkronor på toppen. Kronärtskocka är inte bara underbar att äta, den är också vacker att ha i rabatten.

Text och bild: Anna Theorin

Kronärtskocka odlas oftast som ettårig här i Sverige, det finns några sorter som är perenna i söder med vintertäckning, men de flesta odlas som ettåriga.

Kronärtskockan ska sås tidigt inomhus för att hinna ge skörd samma år, gärna i januari/februari. Eftersom Kronärtskocka blir stora plantor är det bäst att så dem var för sig i en kruka med en gång. Eller så två frön i en kruka och behåll den bästa, den sämsta klipps bort. Så 2 cm djupt i fuktad såjord.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

När fröna har grott behöver de extra belysning. Ljuset från ett söderfönster räcker inte till så här tidigt på året. Man placerar alltid växtbelysningen cirka 5-10 cm ovanför plantorna( detta gäller all uppdrivning  med extraljus) som man sen flyttar upp när plantorna växer.

När plantorna blivit ca 10 cm höga är det dags för omplantering. Plantera dem i större krukor med bra planteringsjord.  När frostrisken är över kan man plantera ut plantorna utomhus. Glöm inte att avhärda dem innan någon vecka så de inte får en chock av utelivet.

Kronärtskockor behöver bra jord och plats. Jorden ska vara näringsrik och lucker. Förbered växtplatsen genom att grepa ner kogödsel och kompost. Plantera ut plantorna med ett avstånd på 60 cm. Ju mindre avstånd desto mer gödsel krävs under säsongen.

Gödsla och vattna kontinuerligt under hela säsongen.

Här hittar ni fröer till Kronärtskocka!

Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB