Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så och odla kål!

Kål är roligt att odla hemma, det brukar ses som en liten utmaning att odla kål i sin trädgård eftersom den tar lite tid på sig och har en hel del skadedjur som vill förstöra för oss. Men när grönkålen väl står där i all sin prakt, eller du fått ut det perfekta vitkålshuvudet så är lyckan gjord!

Text och bild: Anna Theorin

Jag kommer i den här artikeln ta upp de vanligaste kålväxterna förutom de asiatiska kålsorterna, det är bättre att de får en egen artikel. Majrova och kålrot kommer inte heller få vara med idag eftersom de ska direktsås och går fort att odla om man jämför med grönkål, svartkål med mera.

Sådd

Så vart börjar vi. Kål ska förodlas inomhus ca 4-6 veckor före sin utplantering. Detta är riktlinjer och självklart beror det på årets väder, om du har tillgång till extrabelysning och svalare odlingsplats osv. Men jag själv sår cirka 4 veckor innan de ska ut. Kål gror snabbt så frestas inte att så för tidigt.

Så fröna som det står i såbeskrivningen på fröpåsen. Jag brukar så några extraplantor så jag kan välja att sätta ut de finaste när det väl är dags. Extraplantorna antingen ger jag bort eller äter upp. All kål har känsliga rötter så plantera inte om i onödan. Jag sätter fröna hellre i varsin kruka från början och näringsvattnar efter att de kommit upp. När det är dags att plantera ut dem så avhärdar jag dem någon vecka innan. Kål tål en frostnatt eller två men de har en risk att stocklöpa om de utsätts för kallare temperaturer under en längre tid.

När du planterar ut dina kålplantor se till att ha ett kålnät redo med en gång. Det är skillnad på fiberduk och kålnät och du ska ha det senare. Här hittar du kålnät. Vi vill inte ha in kålfjärilar/kålmalar och annat otyg i odlingen så sätt fast nätet ordentligt så fort plantorna har planterats ut.

Jord och växtplats

Kål gillar näringsrik lite lerig jord. Men det går bra att sätta dem i krukor, odlingslådor eller pallkragar i vanlig planteringsjord också. Se bara till att jorden är av fin kvalité och blanda upp den med kogödsel innan plantering. Kål vill ha ett pH-värde på 7 eller över för att förhindra sjukdomar. Om du har lågt pH-värde kan du kalka. När man odlar kål är det viktigt att tänka på växtföljd. Det betyder att man inte ska odla kål på samma ställe år efter år, gärna med ett mellanrum på cirka 6 år. Som jag skrivit innan är kål känslig för ohyra och sjukdomar och dessa övervintrar inte sällan i jorden. Det man kan göra om man odlar i kruka eller lådor är att byta ut jorden varje år om man ska odla kål igen så slipper man vänta.

Skötsel

Kålväxter vill ha mycket av allt. De vill gödslas kontinuerligt och vattnas. Det är en bra idé att täckodla med gräsklipp, då tillförs näring, fukten stannar lättare kvar i marken och ogräset får svårare att få fäste. Tänk på att vara försiktig när du rensar så du inte stör rötterna, de växer ytligt. För mer specifika råd så titta under varje kålsort. Kålnätet ska vara på plats hela tiden. Kolla ofta igenom plantorna efter skadedjur så du hinner bromsa angreppet i tid.

Grönkål

Vintern och julens kålväxt. Får stora gröna blad och tål kyla otroligt bra. Den kan stå ute hela vintern och att plocka grönkålsblad i februari är inget ovanligt. Grönkål kan direktsås i de lägre zonerna men jag rekommenderar förodling oavsett för större och finare plantor. Den vill stå i näringsrik jord och klarar både sol och halvskugga. Jämt fuktighet är a och o. Det finns flera sorter från ca 40 cm höga till över metern.

Spetskål, vitkål och rödkål

Dessa tillhör kålsorterna som bildar huvuden. Man skördar alltså ett huvud i taget när de är klara och inte blad för blad som på till exempel grönkål. Det är viktigt att man håller avståndet på huvudkål, gärna 35 cm mellan plantorna. Alla tre sorter vill ha en välgödslad jord som vattnas men spetskål kan odlas på lite lättare jord än de andra två. Jämn fuktighet i jorden är extra viktigt när de börjar bilda huvuden. Man skördar när huvudena har blivit fasta men inte spruckit. Det finns olika sorter och vissa skördar man senare på hösten för lagring och vissa för skörd på sensommaren.

Palmkål/Svartkål

En mycket vacker växt som passar fint ihop med sommarblommor och perenner. Palmkål ska stå i soligt läge i välgödslad jord. Den tål en hel del kyla och odlas i annars som grönkål.

Blomkål

Blomkål är lite svårare än de kålväxter vi har tagit upp hittills. Den måste skyddas mot frost både vid utplantering och skörd. Den ska stå soligt i välgödslad jord. Vattningen är även här extra viktig vid huvudbildning. Rotsystemet är svagt och viss kupning vid utplantering är bra så de står stadigt. Blomkål skördas när blommorna knoppats och bladen börjar vikas åt sidan. Men var försiktig, själva blomkålshuvudet får inte utsättas för ljus så klipp av några blad och lägg på om det börjar visa sig innan skörd.

Brysselkål

Brysselkål är en rolig växt att odla. Den får en hög stängel där de små bryssekålen växer på sidorna var för sig. Den har lång utvecklingstid och skördas inte förrän på hösten/vintern. Den vill ha samma jordmån som de andra kålsorterna men kräver inte lika mycket näring. Den klarar frost bra men de små brysslarna kan ruttna om de utsätts för varierat väder, om de fryser och tinar om vartannat. De växer som mest på hösten och är i regel små på sommaren.  Även här är det viktigt med vattningen när brysslarna bildas. De ska stå med ett plantavstånd på 30 cm.

Broccoli

Broccoli ä superkul att odla eftersom man kan skörda under en lång tid. Välj en sort som får många sidogrenar . Broccoli vill stå soligt och vill ha näringsrik jord. Den skördas kontinuerligt innan knopparna slagit ut, både som små och stora buketter. Den är köldtålig och om man skördar ofta vilket stimulerar ännu mer knoppsättning kan man ha egenodlad broccoli till jul. Vattning är viktigt under hela perioden och de vill stå med ett plantavstånd på 30 cm.

Ni hittar alla våra kålfröer här.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB