Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så och odla - Jätteverbena!

Jätteverbena är en av de mest populära sommarblommorna vi har. Och det är inte så konstigt! Den passar utmärkt i nästan alla rabatter och krukor. Är perfekt till snitt och med sina små söta blommor högt upp på smala stjälkar ser det som den svävar i luften. Jätteverbena är väldigt populär hos våra insekter som humlor och fjärilar och är ett bra tillskott för att få in mer pollinerare till trädgården.

Text: Anna Theorin

Jätteverbenan är en växt som vi i Sverige brukar odla som ettårig. Den går att övervintra i ett svalt utrymme eller om man bor väldigt milt i den lägsta zonen. Hela plantan blir mellan 120-140 cm hög och de små blommorna ståtar längst upp på stjälkarna. Den har ett sirligt växtsätt och passar utmärkt mellan andra växter eller i bakrunden.

Den blommar från Juli men man kan få den i blom tidigare om man sår den tidigt på året. Den är ganska så köldtålig och mina har brukat vara fina långt in i november/december en mild vinter.

Jätteverbenan vill ha näringsrik, lite väldränerad jord och den behöver gödslas kontinuerligt under säsongen för att orka blomma länge. Jag gödslar den med chrysan, det gödslar jag alla mina rabatter med så den får samma och det fungerar bra. Tidig vår gödslar jag också upp alla rabatter med kogödsel. Den vill stå soligt till halvskuggigt och klarar faktiskt en hel del blåst.

Man kan köpa plantor på våren eller så kan man så egna inomhus tidigt på året. Jätteverbenan brukar också fröså sig en hel del men jag brukar så nya varje år så jag får dem i blom lite tidigare. De som har frösått sig själva brukar vara lite långsammare.

Jätteverbena kan vara lite trixigt att så. Speciellt om det är första gången man provar. Den behöver nämligen stratifieras, det betyder att den behöver en köldperiod för att gro. Den behöver lite vinter helt enkelt, annars gror den inte. Det finns olika sätt att göra detta på och här nedan har jag listat några. Det man behöver tänka på med alla sådder är att använda så eller kaktusjord. Fröna ska sås grunt ca 2 mm ner och täckas med plastfolie eller om man använder ett minidrivhus.

  1. Sådd utomhus är enkelt. Så fröna som beskrivits ovan och ställ ut krukorna på en skyddad plats i två veckor. Det gör inget att det är kallt, kom ihåg att den ville ha en vinter för att gro. När två veckor har gått tar du in krukorna i rumstemperatur för att gro.

  2. Lägg fröpåsen i kylen. Detta har jag aldrig provat själv men vet att flera har gjort med gott resultat. Lägg in hela fröpåsen i kylen i två veckor. Ta sedan ut den och så fröna som ovan i rumstemperatur.

  3. Så fröna i rumstemperatur. Låt dem stå i cirka 3 dagar och ställ sedan in krukorna i kylen i två veckor. Efter två veckor tar du ut krukorna i rumstemperatur igen. Det är såhär jag brukar göra.

Det kan ta upp till 40 dagar för fröna att gro, det är därför man börjar så tidigt med sådden. Så ha tålamod. Om fröna vägrar att gro efter 40 dagar kan du ställa in dem i kylen igen i två veckor.

När fröna väl grott så kan du omplantera dem i varsin kruka när de fått sina karaktärsblad. Det är det andra bladparet. Denna gång ska plantorna planteras i bra planteringsjord. Eftersom de sås tidigt på året behövs växtbelysning till sådderna. Det är så man får knubbiga, fina plantor. Om du har många plantor rekommenderar jag en ljusramp eller lysrör. Ni hittar all vår växtbelysning här.

Plantera om plantorna när de växt ur sina krukor. Om de växer långsamt kan man börja näringsvattna efter cirka 4 veckor om man inte omplanterat i ny jord. Toppa gärna plantorna efter ett tag så förgrenar de sig bättre. När frostrisken är över så är det dags att avhärda plantorna. Första dagen får de stå ute i skuggan en timma, dag nummer två ökar man det till två-tre timmar osv. Efter en vecka så kan de planteras ut på sin växtplats.

Ni hittar frön till Jätteverbena här. Lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB