Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så i omgångar för skörd hela sommaren!

Att så grönsaker i omgångar hela sommaren är receptet på en lyckad skörd. Om man inte sår i omgångar kommer grönsakerna ta slut och det fort. När du får ett hål i ditt grönsaksland efter du skördat vill du kunna sätta ner en ny planta där. Då kan man odla mycket på liten yta och man behöver inte snåla på hur mycket grönsaker man tar.

Text och bild: Anna Theorin

Nästan alla grönsaker går att så i omgångar, det finns några som behöver lång utvecklingstid på sig som inte går. Det gäller till exempel tomat, kålväxter, purjolök och aubergine. Dessa grönsaker kan man istället så i omgångar tidigt på våren. När ni till exempel börjar med er frösådd av purjolök, så inte allt på en och samma gång. Vänta några veckor emellan så får ni mer spridning på skörden sen.

Mangold 'Peppermint', Morot 'Resistafly' och Rödbeta 'Hullahoop mix' på tillväxt.

Resten går utmärkt att så i omgångar. Jag börjar på våren med att direktså i mina land som vanligt. När jag ser att allt är på gång upp och har växt till sig lite så sår jag en omgång till i mina miniväxthus. Jag har alltid två miniväxthus på gång. När jag sen börjar skörda så planterar jag ut de små miniplantorna på platser som är tomma. Och sår nytt i mina miniväxthus. Jag trycker ner små fröer mellan det andra som är på väg upp. Det behövs ingen extra näring i växthusen när man odlar så snabbt. Ni hittar alla miniväxthus här. Jag använder en sort från Elho, men tänk på att man köper både fat och själva locket separat, jag har sorten Medium. Ni hittar Elhos miniväxthus här.

Bladväxter som mangold, sallat och spenat går fort. Bondbönor och rödbetor tar lite längre tid på sig. När bondbönorna blommar sår jag nya och eftersom jag skördar mina rödbetor små nu på sommaren sår jag nya ca varannan vecka. Sallat kan vara knepigt eftersom den inte gärna vill gro när det är varmt, då sår jag den inne i källaren för att sen plantera ut den. Spenatsäsongen är snart över och där får jag vänta tills kylan kommer innan jag kan så mer. Som ni ser på bild har nästan alla plantor gått i blom och det hade nya gjort också om jag satte ut. Men jag fick i alla fall tre stycken omgångar av spenat i år.

Mangold är en fantastisk bladgrönsak som går att så hela tiden, jag plockar dem när de är små och om de blivit för stora fryser jag in överflödet och sätter ut nya. Jag sår även morötter i omgångar, det fungerar bra med en sort som inte morotsflugan är på. Den härsorten använder jag.

Glöm inte att gödsla era grönsaksland mer om ni odlar på detta sättet. Det går åt mycket näring att producera grönsaker i denna farten. Jag använder mig av chrysan som jag myllar ner i jorden cirka var tredje vecka.

Testa gärna själva att så i omgångar i år. Det går i princip inte att misslyckas och man kommer själv på i vilken fart man behöver så eller av vad.

Ni hittar alla grönsaksfröer här.

Lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB