Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så här odlar du Hallon

Många ser bara problem med hallonodling, men det är enklare än vad man kan tro. Herbert Arvidsson, hallonodlare i Harplige ger här lite odlingstips hur du kan lyckas med din odling

Hallon populära igen

Intresset för hallonodling har ökat kraftigt de senaste åren, både inom hobby- och yrkesodling. En viktig anledning är att vi idag har tillgång till svenskt, virusfritt plantmaterial, vilket minskar risken för problem som rotröta och andra svampsjukdomar. Det blir allt viktigare att fråga efter just svenskt material i din plantskola – så slipper du importrelaterad smitta som kan vara svår att upptäcka. Utöver detta har den växande medvetenheten kring närproducerad och hemodlad mat, med sitt goda näringsinnehåll, gett hallonet en välförtjänt renässans. Och så är det ju ett av de godaste bären!

Trädgården är inte längre bara en plats för vila och blommor, utan fungerar lika mycket som en bördig källa till egen mat att njuta av. För att få en lyckad hallonodling bör du alltid börja med friska, kraftiga plantor. Krukodlade plantor är oftast mer motståndskraftiga och får en bättre start i trädgården än de barrotade plantor som bara krukats vid försäljning.

Det finns ett stort antal hallonsorter att välja på. Genom att kombinera olika sorter kan du inte bara förlänga skördetiden, utan även förbättra pollineringen och därmed få större och godare bär.

Jordförberedelse och näring

En noggrann jordbearbetning är avgörande. Ta bort flerårigt ogräs, och arbeta in rikligt med stallgödsel och kompost. Hallon uppskattar även löv, halm, barr, spån och kutter – dessa organiska material hjälper till att hålla jorden luftig. En näve benmjöl i botten av planteringsgropen stimulerar rotsystemet och förbättrar etableringen. Den som kontinuerligt tillför organiskt material och lämnar kvar löv, gräs och annat växtmaterial behöver efter ca tio år ofta inte tillföra extra gödsel. Under sådana jordförhållanden trivs även äldre, mer svampsjuka sorter bättre och kan ge fina skördar.

Glöm inte att hallon har stort näringsbehov och vill ha jämn tillgång på vatten, men de tål inte stående väta runt rötterna. Välj därför en väldränerad, lucker jord, gärna sandblandad.

Plantering och beskärning

Plantera helst under sommaren. Klipp omedelbart bort alla gamla skott som redan burit frukt, och spara de nya friska för kommande års skörd. Var uppmärksam på mörkvioletta fläckar på skott, som är tecken på svampangrepp – dessa skott håller sig inte över vintern och bör tas bort redan innan skörden.

Plantera alltid genomrotade krukklumpar utan att beskära skotten. Är växten barrotad eller nyligen inkrukad, ska skotten beskäras vid plantering för att rötterna inte ska torka ut.

Samspel med mykorrhiza

Mykorrhizasvamp, som du enklast hittar genom att räfsa ihop lite halvförmultnat barrmaterial från en granskog, samarbetar med hallonplantan och utökar rotsystemet. Detta gynnar näringsupptag och minskar risken för uttorkning – ett naturligt sätt att stärka din hallonplantering.

Naturlig och ekologisk odling

Det går utmärkt att odla hallon ekologiskt, utan bekämpningsmedel och handelsgödsel. Plocka bort hallonängrar (de små grå skalbaggarna) från blommorna för hand och ta alltid bort fallfrukt, så slipper du hallonmask. Naturlig gödsel, som stall- eller hönsgödsel, är att föredra – men kogödsel pås är ofta näringsfattig, så var generös om du använder den.

Krukodling – även för den lilla trädgården

Saknar du plats för odling på friland kan hallon, precis som många andra bär, planteras i större kärl om 10-12 liter. Använd en jordblandning av luftig torv, kompost av löv och halm, samt bark, tång och träflis. Tillsätt gärna sand, benmjöl och granulerad lera (t.ex. näckroslera). Hallon tycker ogärna om kalk, men viss aska kan gå bra i små mängder. Kom ihåg vattning samt att förse plantan med näring – särskilt vid krukodling är detta viktigt. Framåt vintern, ta upp rotklumpen och placera under vintergrön buske med ris och löv som skydd. Vid omplantering delar du klumpen och återplanterar en del i kärlet.

Skörd, förvaring och användning

Det klassiska är att safta och sylta hallon, men idag är det minst lika vanligt att snabbfrysa dem – gärna med lite socker för att bevara smaken. Hallon är tacksamt att använda i många dessert- och bakrecept där bärens arom verkligen kommer till sin rätt.

Några utmärkta hallonsorter

  • F 27 Canby: Kraftigväxande med få skott och god avkastning. Mild smak, passar i väldränerad jord (zon I–IV).
  • Muskoka: Rikbärande, mycket härdig, klarar både lätt och lerhaltig jord (zon I–VI).
  • Ottoson Preussen: Stora, söta bär, mycket pålitlig sort (zon I–V).
  • Risarp Dessert: Ger största skörden. Fasta, lätt syrliga bär på lättare jordar (zon I–IV).
  • Stor Gul: Vacker gul sort med bär liknande Risarp.
  • Ålandsbro Asker: Mycket odlingssäker i lera, smakrik och tålig (zon I–VII).
  • Golden Queen, Allgold, Norna, Haida, Lloyd George, Mormors hallon, Splont Explorer, Meeker, Schönemann, Zefa Herbsternte, Maria, Julia och Malling Jewel är också starkt rekommenderade, där varje sort bär på sina särskilda fördelar kring smak, härdighet och jordmån.

Se bilder på sorterna

Avslutningsvis

Välj alltid rätt växtmaterial från början – det är grunden för en lyckad hallonodling. Skapa en näringsrik, lucker jord och håll plantorna friska. Med rätt omsorg får du stor och hälsosam skörd i många år framöver. Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB