Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så, gallra, ansa och njut!

**Katarinas krönika** Det skira vårruset har ersatts av en djupare grönska och trädgården börjar få fina former. Är detta din första säsong som trädgårdsägare är det nu du lär känna din trädgård och ser vad som legat dolt under vintervilan. Vi andra kan i stället bli överraskade av allt som vi glömt att vi planterade förra året!

Bra att göra nu!

Efterhand som tidigblommande buskar har blommat över kan du klippa de lätt. Ta ner lite på höjden vid behov eller forma till busken om den har blivit spretig.

Njut av skönheten nu men tänk lite på hösten också. Har du höstblommande perenner i din trädgård? Om inte är ett hett tips att plantera in några sorter nu. Höstfärgerna är slående vackra och blomningen ofta lång. Fina höstblommare är rosenflockel, höstastrar, kärleksört och rudbeckia.

Så sommarblommor direkt i jorden nu. Blåklint, rosenskära, indiankrasse, sömntuta med många flera. Gör en plockerabatt till barnen! Vattna jorden innan du sår och håll den sedan fuktig tills fröna har grott och plantorna kommit upp en bit.

Gallra i grönsakslandet när plantorna kommit upp ett par centimeter. Se vilket plantavstånd som rekommenderas för de sorter du har och gallra därefter.

Fundera över dina rabatter – har de blivit som du har tänkt dig eller ser det lite rörigt ut. Läs om växtkomposition nedan så får du veta lite om hur växter har olika roller i rabatten. Plantera alltid perenner i grupper om minst tre av samma sort. De skapar harmoni och fyllighet.

För gräsmattan gäller mantrat: Klipp ofta men inte för mycket varje gång, 4−5 centimeter ska vara kvar. Då blir gräset torktåligare och mer slitstarkt!

Vill du ha vattenblänk i trädgården men är inte beredd att satsa på en damm? Det finns vattenstenar av olika slag som ger fint porl med ganska liten arbetsinsats. Läs mer: Enkelt porl med vattenstenar!

Om växtkomposition

Det är lätt hänt att perennrabatten blir en glad blandning av alla växter du tycker om. Men för att få harmoni behöver du tänka lite på hur växterna samspelar och fyller olika funktion:

Strukturväxter är de höga sorterna som har ett stabilt växtsätt under hela säsongen. De planteras längst bak i rabatter som ses framifrån och i mitten om rabatten är rund. Ex: rosenflockel, gräs och kransveronika.

Utfyllnadsväxter är de som fyller ut rabatten och skapar bredd. De har inte samma tydliga struktur i växtsättet utan kan falla ut åt sidorna, bli bulliga på bredden och ha blad och stjälkar som vackert lägger sig av en blommas tyngd. Ex: daggkåpa, alunrot och funkia. Marktäckande växter är riktigt låga perennerna med ett tätt och krypande eller mattbildande växtsätt.

De marktäckande växternas roll i rabatten är att hålla borta ogräset mellan övriga perenner och att binda ihop hela härligheten. Ex: timjan, myskmadra och nävor.

På balkong och terrass

På en varm, soldränkt balkong eller på den skyddade altanen trivs Medelhavsväxter utmärkt fast de har hamnat längre norrut än de hade tänkt sig. Gör ett helt tema Medelhav eller blanda med andra favoriter i dina krukor. Välj bland olivträd, citrus, oleander, silverakacia och fuschia. Plantera dem i väldränerad jord och använda krukor med bra dränering. Välj en så vindskyddad plats som möjligt.

För extra Medelhavskänsla kan du täcka jorden i krukorna med snäckskal, stenar, glaskross eller annat vackert material. Då hålls dessutom fukten kvar bättre i krukan.

_Vi hörs nästa vecka! sommarhälsningar Katarina_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB