Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosor för svåra lägen

Det är många som tror att rosor är svårt. Att de måste växa i ett soligt läge i zon två för att fungera. Att de är svårskötta och kinkiga. Detta stämmer såklart på vissa rosor. Men det finns "enkla" rosor med. Rosor som klarar sig i skugga, blåst och som reder sig själva. Rosor som inte behöver gödslas var tredje vecka eller putsas på våren när björkens musöron kommer. Det finns en ros för alla lägen, alla zoner. Det gäller bara att hitta den perfekta rosen för sin trädgård. I den här artikeln tar jag upp några av de rosor vi har som har speciella egenskaper för att klara av olika svåra lägen.

Text: Anna Theorin

Blanc Double de Coubert

En helt fantastiskt ros! En zon 7 ros som även klarar zon 8 i skyddade lägen. En remonterande ros som blommar med stora vita, halvfyllda till fyllda blommor. Doftar starkt. Klarar skugga mycket bra och jag tycker att den är vackrast planterad i skugga. De stora vita blommorna lyser upp helt underbart. Klarar vind bra och är perfekt vid kusten då den är salttålig. Passar även bra som häck eller buskage, är råddjurssäker på grund av de läderartade bladen och de taggiga grenarna. Blir 1,5-2 m hög och lika bred. En favoritros även hos mig själv i zon 2. Beskärs vart tredje år genom att man tar bort de grövsta grenarna vid basen. Ni hittar honom här.

New Dawn

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

En av mina personliga favoriter när det kommer till skuggtåliga rosor. En klätterros som klarar zon 5-6. Och en av de få remonterande klätterrosorna som klarar skugga bra. Kan till och med klättra på norrsidan av huset och blomma fint. Får ljust rosa blommor med en silvrig nyans. Blommar från midsommar tills frosten tar den. Doftar av citrus. New Dawn blir 4 m hög och lika bred men kan med fördel kortas in när man vill. Jag beskär min vart tredje år genom att ta bort de grövsta grenarna vid basen. Ni hittar henne här.

Hansa

Min favorit! Har den hemma som häck och den är helt underbar. En zon 8 ros som inte bara remonterar, den är skuggtålig, vind-och salttålig och helt råddjurssäker. Blir ca 2 m hög och lika bred. Blommar med fyllda, cerisefärgade rosor som doftar mycket starkt. Den beskärs var tredje år genom att man tar bort de grövsta grenarna längst ner vid basen. Fungerar utmärkt som häck, buskage eller solitär. Tyvärr tog den slut i lagret precis när jag skrev den här artikeln men kommer igen till hösten som barrotad!

Madame Boll

En portlandros som har funnits sedan 1843. En remonterande buskros för de högre zonerna (zon 6 i soligt läge)(zon 1-5 i sol-halvskugga). Blommar med rosa, fyllda blommor som även har ett inslag av purpur i dem. Doftar mycket starkt. Blir bara cirka 1,2 meter hög och lika bred. Passar utmärkt i buskage, som lägre häck eller som solitär. Jag själv har min i en perennrabatt. Behöver inte klippas på våren utan man gallrar ut de grövsta grenarna vart tredje år för att få en buskig form. Ni hittar henne här.

Louise Bugnet

Rosen med de röda knopparna som sedan blir vita, underbara blommor. Vissa med ett stänk av rött kvar i sig. En fantastiskt fin ros som går att odla enda upp till zon 7. Klarar skugga mycket bra och även kustnära och blåsigt läge. Blir inte så hög, cirka 1,5 m hög och lika bred. Passar lika bra i rabatter som häckar och buskage. Är råddjurssäker. Doftar mycket starkt och den börjar blomma i juni och slutar när frosten kommer. Kanonsort för lite mindre trädgårdar eller i stora krukor. Ni hittar henne här.

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB