Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosor, produktionsmetoder

Snittrosor finns tillgängliga i handeln under hela året. Rosen ska vara färsk, med stadig stjälk och inte för knoppig och hårt sluten när den köps.

Från Blomsterfrämjandet

Rosor växer vilt i Europa, Asien, Nordamerika och Afrika. Eftersom mycket förädlingsarbete gjorts på rosor är ursprunget svårutrett, men de brukar anses härstamma från Kina.

Idag kommer snittrosor såväl från svensk produktion som från andra länder. Import sker bland annat från Holland, Colombia, Nya Zeeland, Italien, Israel och Sydafrika. Den största producenten är i dagsläget Holland. Idag finns tusentals olika sorters rosor i massor av färger och storlekar. Såväl doftande som doftlösa sorter finns.

Sticklingar som ska bli egna plantor tas från moderplantor. Därefter får sticklingarna växa i en särskild "barnkammare" i 1 - 1, 5 månader innan de flyttas till ett växthus. Där får de växa i ytterligare 3 månader, innan de är redo att producera rosor. Efter ytterligare 6 - 8 veckor är rosorna är färdiga att skördas.

Under produktionen är det viktigt att hålla en jämn temperatur för att undvika sjukdomar såsom mjöldagg och rosrost. Temperaturen bör ligga över 18°C för att inducera knoppbildning.

En planta kan användas i 3 - 4 år innan den byts ut, ju yngre planta desto fler blommor producerar den. De röda rosorna utgör ca 60% och bland de övriga 40% är det de gula som är störst.

Rosor används såväl ensamma som i andra arrangemang. Det här är en blomma som passar tillsammans med alla andra blommor och i alla typer av arrangemang.

Hållbarheten som snittblommor är mycket varierande beroende på sorter och skötsel, allt mellan 3 och 18 dagar är möjligt. Tillsatts av näring och sval förvaring ökar hållbarheten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB