Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosor för alla trädgårdar!

Rosor kommer i en uppsjö av olika former och färger. Vissa klarar knappt zon 2 och vissa trivs och frodas i zon 8. Några klarar halvskugga bra medan andra bara vill stå i sol. Det finns alltså en ros för alla sorters trädgårdar och lägen. Nedan har jag listat de sorter vi har på odla.nu som jag tycker är extra odlingsvärda.

Text: Anna Theorin

Louise Bugnet

Zon 7

Louise Bugnet tillhör rosgruppen Kanadensiska rosor och är en rugosahybrid. Man kan se likheten mellan den vanliga rugosarosorna på de tjocka läderartade bladen. Det är den ros som blommar allra tidigast, i Maj i skåne, och fortsätter enda in på hösten. Det är alltså en remonterande ros som ständigt sätter nya knoppar. Knopparna är först vita med mörkt rosa fält och övergår sedan i helt vita blommor, vissa kan ha spår av det rosa kvar. Doften på blommorna är stark. Louise Bugnet blir cirka 2 m hög och klarar skuggiga platser bättre än andra rosor. Passar som häckar, solitärer eller i perennrabatten. Den är nästan helt taggfri. En mycket vacker, frisk och odlingsvärd ros.

Ni hittar henne här

Iceberg

Zon 4

Iceberg är en rabattros i rosgruppen floribunda och det är en av de mest populära vita rosorna som finns. Det med all rätt tycker jag, blommorna är halvfyllda till fyllda i kritvitt men kan få en rosa ton på senhösten. Blommar rikligt hela sommaren och är alltså en remonterande ros. Doften är medelstark och med en viss ton av citron. Rosen blir inte hög, ca 1 m och passar utmärkt i perennrabatten. Jag gillar att kombinera med kantnepeta och lavendel. Det blir en magisk kombination.

Ni hittar den här.

Alchymist

Zon 4

Alchymist är faktiskt min favorit av alla rosor. Det är en vansinnigt vacker klätterros. Det är en engångsblommande ros men det gör ingenting. För när den väl blommar så finns det inget finare. Det är väldigt svårt att förklara färgen på denna ros, det är en blandning mellan koppar, orange, ceriserosa, persika och gult. Det finns inget liknande! Blommorna är täta, fyllda med en form av rosett.  Doften är medel och enligt mig doftar den mest honung, väldigt söt doft. Alchymist vill ha någonting att klättra på, den kan nämligen bli cirka 4 m hög. En underbar ros som alla som kan borde ha!

Ni hittar han här.

Frühlingsduft

Zon 6

Frühlingsduft ingår i de moderna buskrosorna och är en pimpinellifoliahybrid. Det är en kraftigväxande buske och inget för den lilla trädgården. Det är en vacker ros som har gula knoppar som sedan övergår i aprikos, ljust gul och rosa färg. Rosen remonterar och blommar således från sommar till sen höst. Namnet betyder vårdoft på tyska och jag tycker rosen doftar starkt av citrus. Busken blir ca 3 meter hög och lika bred. Den klarar av skugga bra och med tanke på storleken så fungerar den utmärkt som häck.

Ni hittar henne här.

Flammentanz

Zon 6-7

Flammentanz är en av de bästa klättrande rosorna för högre zoner. Det är en mycket frisk ros som blommar rikligt i Juli. Det är riktigt röda rosor och den får massor av nypon. Den har svag doft. Tänk inte på att den inte blommar längre för när den väl blommar så är den överdådig. Mängder av röda blommor i klasar. Den blir fyra meter hög och lika bred. Är en utmärkt sort om man vill ha en ros som klättrar upp i träd. Klarar skugga bra. En favorit bland klätterrosor!

Här hittar ni han.

Astrid Lindgren

Zon 4-5

Astrid Lindgren är en underbar rabattros som tillhör floribundarosorna. Blommorna är rosa och halvfyllda med guldgula knappar, doftar svagt av gelehallon enligt mig. Det är en väldigt frisk och fin sort. Blir ca 1 m hög och passar faktiskt utmärkt i kruka med tanke på den långa blomningstiden.

Ni hittar henne här.

Jag hoppas ni har hittat lite nya favoriter. Ni hittar vårat resterande sortiment av rosor här!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB