Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosnyheter 2022

Åhh vi har fått in så mycket fina rosor i år! I både storpack och enpack! Jag kommer gå igenom några av mina favortier i denna artikel.

Rosor är perfekta att plantera på hösten. Man kan sätta dom i krukor eller i marken. Den fuktiga luften och fortfarande varma marken gör plantering på hösten idelisk för rosor. Rosor älskar lerjord. Om du inte har lerjord naturligt kan du använda rosjord vid planteringen, eller åka hem till någon med lerjord och fråga om du får ta lite och blanda i din befintliga jord hemma.

Några av mina favoriter är zon 3 rosor. Om ni bor i zon 4 kan ni knäcka en zon. Det kallas det när man planterar växter som inte riktigt klarar ens zon men nästan. Man kan oftast knäcka en zon oberoende av vilken man bor i. Till exempel kan en odlare i zon 6 knäcka till zon 5 med mera. Det man ska göra då är att plantera rosen skyddat för vind och gärna en varm och go plats. Plantera rosen djupt, förädlingsstället ska vara minst tio cm under jord. Kupa rosen på hösten, alltså kratta upp lite jord/löv runt hela basen på plantan. På våren krattar ni tillbaka det som finns kvar.

Om man vill sätta rosor som är långt från sin odlingszon kan man plantera dom i kruka och förvara på en sval plats som ett garage eller ett uthus. Ingen belysning behövs. Lite vatten kan behövas men det är marginellt. Plocka fram rosorna på våren och låt de antingen stå kvar i kruka eller plantera ner i rabatten och ha dom där under sommaren.

Men nog om det nu, här kommer sorterna!

Amber Cover Amber Cover är en fantastisk ros jag har använt mig mycket av i planteringar. Den blir låg, och kompakt. Det är en buskros men väldigt liten. Får stora klasar med blommor i bärnsten, aprikos, orange och lätt rosa beroende på ålder på blomman. Väldigt vacker i framkant på en rabatt, blandat med mer fluffiga perenner som Kantnepeta och Stenkyndel eller i en kruka. Blommar kontinuerligt hela sommaren tills frosten tar den. Zon 3. Jag har haft den på en väldigt blåsig och utsatt plats i zon 3 och den klarar det galant!

Här kan ni läsa mer om den.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Aspirin Rose Aspirin Rose - som en hel bröllopsbukett på en kvist. Den får enorma klasar med blommor som sitter tätt. Den blir kompakt och tät. Behöver beskäras ner varje vår till cirka 15-20 cm. Det är en rabattros så den ska klippas hårt även om det känns konstigt. Aspirin är väldigt tålig för att vara en rabattros, den tål både vind och skugga. Inte helskugga men absolut halvskugga. Aspirin blommar kontinuerligt hela sommaren och är en zon 4 ros.

Här hittar ni mer information om den.

Novalis Åååhhh vilken ros! Vilken ros! Blek violett, nästan gråa toner. Knopparna är rosatonade. Otroligt romantisk i buketter eller blanda med rosa perenner som nävor och rosenslöja. Blommar kontinuerligt tills frosten kommer. Blir inte så stor. Beskärs till ca 15-20 cm på våren. Zon 4.

Läs mer om den här.

Westerland

En fantastisk buskros som även kan användas som mindre klätterros i de södra delarna av landet. Vågiga kronblad och färgerna går i koppar, aprikos och orange i en underbar blandning. Mediumstark doft och även skuggtålig. Fin som låg häck och även i kruka. Upprätt växtsätt. Zon 4. Färgerna går väldigt fint ihop med mörkbladiga växter eller ceriserosa blommor.

Läs mer om den här.

Alla våra rosor hittar ni här!

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB