Rosnyheter 2022
Några favoritsorter
Amber Cover
Amber Cover är en underbar, låg buskros som bildar täta små ruggar. Den blommar rikligt med stora klasar i bärnstensgult, aprikos, orange och lätt rosa – färgen varierar beroende på blomstadiet. Otroligt vacker i framkanten av rabatter, där den passar fint tillsammans med fluffiga perenner som kantnepeta och stenkyndel, eller i stora krukor. Den blommar kontinuerligt hela säsongen till frosten och är härdig till zon 3. Jag har själv haft den på vindutsatta platser – den klarar det galant.
Aspirin Rose
Aspirin Rose påminner om att ha en hel bröllopsbukett på en enda kvist. Kraftig, tät och kompakt med enorma blomklasar som nästan täcker hela busken. Den ska beskäras hårt varje vår till ungefär 15–20 cm, även om det kan kännas drastiskt. Det är en rabattros, så den mår bäst av tuff beskärning! Trots sitt förnäma utseende är den tålig, klarar både vind och en hel del skugga (helst halvskugga). Aspirin Rose blommar hela sommaren och trivs upp till zon 4.
Novalis
Novalis är en riktig dröm. Blommorna går i en blek, violett ton med inslag av grått, ibland med rosatonade knoppar. Otroligt vacker och romantisk, både i bukett och samplanterad med t.ex. nävor eller rosenslöja. Novalis är lågväxande, blommar långt in på hösten och ska beskäras till omkring 15–20 cm varje vår. Passar till zon 4.
Westerland
Westerland är en kraftig buskros som också fungerar bra som mindre klätterros i södra delarna av landet. Blommorna är fyllda, med lätt vågiga kronblad i koppar, aprikos och orange toner. Doften är medelstark och busken är skuggtålig. Den passar både som häck, solitär eller i kruka och är härdig till zon 4. Prova gärna att kombinera Westerland med mörkbladiga växter eller ceriserosa blommande sorter för riktigt effektfulla planteringar.
Fler vackra rosor hittar du här!
Så lyckas du med höstplantering av rosor
Varför är hösten bäst?
Höstplantering av rosor har många fördelar. Marken är varm, luften fuktig – och rötterna hinner etablera sig innan vintervilan. Till våren vaknar rosen med försprång, och du får ofta en frodigare buske redan första sommaren. I norra Sverige (zon 4 och uppåt) rekommenderas vårplantering, särskilt av barrotade plantor – vintern kan där skada rötter som ännu inte hunnit etablera sig.
Så planterar du rosorna
Gör så här:
- Sätt rosor så länge du kan gräva, alltså tills tjälen eller snön gör det omöjligt.
- Rosor gillar näringsrik, väldränerad lerjord – blanda gärna upp jord med särskild rosjord vid behov.
- Barrotade rosor ska stå i vatten ett dygn före plantering, så rötterna blir helt genomfuktade.
- Sätt alltid rosen djupt, med förädlingsstället 10–15 cm under jordytan för bästa vinter- och sjukdomsskydd.
- Kupa rosorna ordentligt på hösten genom att lägga extra jord, löv eller bark runt basen.
- På våren tar du varsamt bort kupningen när risken för frost är över.
Övervintra i kruka:
Vill du vara extra försiktig eller odla sorter som är över din härdighetszon – plantera ros i en stor kruka och övervintra frostfritt. Ingen belysning krävs och bara ytterst lite vatten då och då. Ta fram och plantera ut eller låt stå kvar i kruka när värmen återvänder.
Rosval och zoner:
Titta på härdighetszonen för varje ros och välj utifrån din trädgårds förutsättningar – men var inte rädd att prova att “knäcka en zon”. Plantera vindskyddat, gärna vid vägg eller buskage, och alltid med förädlingsstället djupt.
Rosor är perfekta att plantera på hösten
Rosor är perfekta att plantera på hösten – både i kruka och direkt i marken. Den fuktiga höstluften och fortfarande varma jorden ger rosorna en optimal start, vilket gör att de hinner rota sig ordentligt innan vintern. På våren är plantan ofta betydligt starkare och börjar tidigt med sin tillväxt. Rosor stortrivs i lerjord, som håller både näring och fukt bra. Har du inte naturlig lerjord i trädgården går det säkert lika bra att använda rosjord vid planteringen, eller be att få lite lerjord från någon bekant för att blanda i din befintliga jord.
Om du är nyfiken på vilken typ av rosor som passar hos dig ska du alltid utgå från din odlingszon. Några av mina absoluta favoriter är rosor härdiga till zon 3. Bor du i zon 4 kan du ofta ”knäcka en zon”, dvs. lyckas med sorter som egentligen är anpassade för en mildare zon. Det handlar om rätt placering – välj en varm och skyddad plats, gärna med extra vindskydd. Plantera alltid rosen djupt, där förädlingsstället, alltså där rosen är ympad, hamnar minst tio centimeter under jord. Glöm heller inte att kupa rosen på hösten, det vill säga kratta upp jord eller löv runt plantans bas för extra skydd. När våren kommer är det bara att kratta tillbaka det som finns kvar!
Vill du plantera rosor långt utanför din odlingszon? Då passar det utmärkt att sätta dem i kruka och sedan övervintra svalt, exempelvis i ett garage eller uthus. Rosor i kruka behöver ingen extra belysning under vintern och bara ett stänk vatten vid behov. Ta ut plantorna på våren, låt dem stå i kruka eller plantera ut i rabatten för en vacker och sommarlång blomning.
Men nu till det roligaste –