Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosgelé - gott och enkelt!

**Annas trädgård** Vardagen är i antågande – men än har vi några fina sensommarkvällar kvar. Jag lapar i mig de sista varma solstrålarna för säsongen och ser fram emot den kommande hösten. Ett sista röj för att få bort ogräset är avklarat och nu får det växa som det behagar.

Text och bild: Anna Theorin

De första kalla nätterna, med termometern nere på tre plusgrader, har gjort att mina sommarblommor långsamt börjat tacka för sig i krukorna på uteplatsen. Det blir ett tydligt skiftbyte mot hösten, men det behöver verkligen inte betyda att utekrukorna ska se färglösa eller trista ut! När sommaren flyttar ut – flyttar istället robusta, vackra höstväxter in. Jag satsar på säkra kort som ljung och alunrot, som står lika fina långt in på senhösten, ja ibland till och med när frosten har satt sitt silver på bladen. Även prydnadskål har en självklar plats i mina höstkrukor; de bidrar med både färg och textur och håller sig vackra trots att temperaturen sjunker. Ett enkelt tips om du vill pigga upp höstkrukorna är att använda ljusa krukor och kombinera växtsorter med olika nyanser – det ger extra liv!

Som jag nämnde i min förra krönika provade jag för första gången att göra rosgelé – och resultatet slog alla förväntningar! Rosgelé passar extra fint till en ostbricka, med lite goda kex, som dessert efter middagen. Gelén är också en uppskattad, personlig present att ge bort.

Höstinspiration på uteplatsen

Med hösten kommer chansen att skapa nya blickfång på uteplatsen. Byt ut utblommade sommarväxter mot tåliga sorter med vackra blad och struktur. Jag gillar särskilt att kombinera de klassiska höstväxterna med olika sorters prydnadsbär och eterneller – då håller arrangemangen länge och står emot kyliga nätter.

Rosgelé – recept

Ingredienser:

  • 2 dl tätt packade rosblad (använd doftande rosor, gärna mörka för mer färg)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl syltsocker

Så här gör du

  1. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i rosbladen och låt koka ca fem minuter, tills all färg lämnat bladen.
  2. Sila bort rosbladen, tillsätt syltsockret i den färgade vätskan.
  3. Koka upp igen i fem minuter. Gör geléprovet: häll lite av gelén på en kall tallrik (ställ tallriken i kylen i förväg), dra med en sked genom gelén. Om spåret stannar kvar är den klar – om inte, koka lite till.
  4. Häll upp på en steriliserad burk och låt svalna.

Det är spännande att experimentera med olika sorters rosor – både smak och färg skiftar beroende på val av rosblad. Mörka och kraftigt doftande sorter ger ofta ett djupare, intensivare resultat, så våga gärna testa dig fram till din favorit!

Fler tips och inspiration

Vill du ha fler tips på vad som fungerar bra i höstkrukorna, eller läsa om fler projekt i min trädgård, titta gärna in på några av mina tidigare krönikor:

För ännu mer inspiration, recept och trädgårdstips året om kan du följa min blogg Trädgårdera Mera.

Nyhetsbrev och kontakt

Tack för att du följer mina säsongsberättelser. Håll utkik efter min nästa krönika – den kommer om ett par veckor! Och vill du få regelbundna trädgårdstips och läsa Redaktörens rader, glöm inte att prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev.

Lycka till med höstkrukorna

Låt säsongsskiftet bli något vackert och inspirerande även utomhus!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB