Rosgelé - gott och enkelt!
Text och bild: Anna Theorin
Ett par kalla nätter på tre plusgrader har fått mina sommarblommor att sakta tyna bort i sina krukor och de har bytts ut mot härliga höstväxter. En höstkruka behöver inte se trist och höstig ut om man använder ljusa krukor och nyanser. Jag kör med säkra kort som ljung och alunrot. De ser även snygga ut när frosten har kommit, även prydnadskål har stor plats i mina höstkrukor.
Som jag berättade i min förra krönika så gjorde jag rosgelé, den blev över förväntan och jag måste dela med mig av receptet. Passar perfekt med lite kex och ost som dessert efter middagen.
1 burk rosgelé
Ingredienser:
Plocka 2 dl tätt packade rosblad. Man kan använda vilka rosor som helst som doftar men tänk på att färgen sitter i bladen så ju mörkare rosblad, desto mörkare gelé. Testa gärna med olika rossorter, alla har sin speciella smak. 2 dl vatten
2 dl syltsocker
Gör så här:
1: Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i rosbladen. Koka i fem minuter eller tills all färg har släppts från bladen. 2: Sila bort rosbladen och häll i syltsockret i vätskan. 3: Fortsätt att koka i fem minuter och gör geléprovet (lägg en tallrik i kylen tills den kallnat och häll sen lite gelé på tallriken, om man kan dra ett spår i gelén med skeden utan att den flyter ihop är den klar), om gelén inte stelnar så kokar du lite till. 3: Häll upp på en steriliserad burk och låt svalna.
Sådär, bara att njuta!
Håll gärna utkik efter Annas nästa krönika, den kommer inom ett par veckor!
#Annas tidigare krönikor#
Läs gärna tidigare avsnitt av Annas krönika: Min trädgård både ger och tar Ljuva juni! Titta på det som är fint! Ha en underbar sommar! Ljuvliga augusti
Anna driver en blogg också. Om du är intresserad av att följa hennes blogg hittar du den här: Trädgårdera Mera
Tänk på! Om du prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt breda sortiment, kan läsa Redaktörens rader samt mycket annat. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev