Röda ekar
Scharlakansek – Quercus coccinea
Scharlakansek – ungt träd och 'Splendens'
Scharlakansek hör hemma i östra USA och kan bli upp till 20 meter högt, även om höjder runt 30 meter förekommer i Nordamerika. Trädet kännetecknas av sin breda, öppna krona och mycket släta, mörkgrå bark – något som gör att även äldre exemplar skiljer sig mot "vanliga" ekar. Bladen är djupt 7– eller 9–flikiga och varierar i storlek även på samma träd (7–15 cm långa, 5–7 cm breda). Under sommaren är de glänsande gröna på ovansidan med en ljusare undersida. På hösten övergår de till fantastiskt lysande scharlakansrött, särskilt hos den utvalda sorten 'Splendens', med riktigt blanka, eldiga löv (se bild).
Ekollonen är kortskaftade, ca 1 cm långa, rundade och till hälften omslutna av sin svepskål. Se jämförande bladbilder här. Scharlakanseken tål även torrare och sandigare marker bättre än många andra ekar, men reagerar då positivt på sur jord. Härdigheten stannar vid zon 3 i Sverige, vilket innebär att den bör planteras på något skyddade platser i Mellansverige och söderut.
Rödek – Quercus rubra
Se foto på gulbladig 'Aurea'
Rödek kommer också från Nordamerika och är idag förvildad på flera platser i södra Sverige. Trädet kan bli runt 25 meter högt hos oss och växer ofta oväntat snabbt. Barken är ljusgrå och slät hos unga träd men blir strimmig med åren. Bladen är elliptiska, djupt 7– till 11–flikiga, och har en tydligt kilformad bas. På sommaren är de matt mörkgröna på ovansidan och grågröna undertill. Hösten bjuder på ett riktigt färgskådespel, där bladen färgas orange, scharlakansrött eller vackert brunrött. Denna färgprakt kan hålla i sig länge innan lövfällning (se ung rödek under höstfärg).
Det finns flera intressanta namnsorter, till exempel 'Magic Fire'. För extra effekt kan man plantera den gulbladiga 'Aurea', som håller sina gula blad hela säsongen, eller 'Vana', som har vitbrokiga blad. Ekollonen är ca 3 cm långa och till en tredjedel omslutna av en vitstrimmig svepskål. Rödeken är härdig ända till zon 5, vilket gör den till ett bra val även i större delar av Sverige.
Färgek (Kvercitronek) – Quercus velutina
Färgek – ungt träd och detaljbild
Färgek, eller kvercitronek, kommer även den från Nordamerika och når hos oss ungefär samma höjd som scharlakansek, runt 20 meter. Barken är grå och helt slät på unga träd men övergår senare i ett strimmigt mönster. En intressant detalj är att barken använts för att utvinna ett användbart gult färgämne. Ekollonen är cirka 1 cm långa, toppigt äggrunda och till hälften omslutna av sin kupa.
Bladen är relativt stora, djupt 7- eller 9-flikiga, glänsande gröna på ovansidan och silvergrå undertill under sommaren. På hösten får bladen en mycket vacker brunröd färg (se detaljbild). Några utvalda sorter har tagits fram, till exempel 'Habiflax', och härdigheten anges till ungefär zon 2 – det vill säga bäst för skyddade och milda lägen i södra Sverige.
Gemensamma råd för plantering och skötsel
Oavsett om du väljer scharlakansek, rödek eller färgek kommer du att få ett träd med slående höstfärger och ovanliga bladminnen. För bästa resultat planteras ekarna soligt, gärna där de får gott om ljus och utrymme omkring sig – det är solens exponering som verkligen framkallar de intensiva höstfärgerna.
Alla de nämnda arterna har djupa pålrötter. Det försvårar flyttning av äldre exemplar eftersom de är svåra att få med sig utan att skada rötterna. Samtidigt gör detta pålrotsystem att det går bra att plantera andra växter intill, då rötterna går djupt och inte konkurrerar lika mycket om ytnära vatten och näring.
Jorden bör vara näringsrik, kalk- och lerhaltig samt fuktighetshållande men väldränerad. Samtliga arter trivs bäst i något skyddat läge: de är inte särskilt vindtåliga, men vill heller inte stå för instängt. Med rätt val av växtplats och hänsyn till trädens framtida storlek får du njuta av ovanliga och vackra ekar långt in i framtiden.
Se fler bilder:
Dessa arter är inspirerande för dig som älskar färg och form i din trädgård och vill ha något som skiljer sig från våra vanliga svenska ekar.