Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rikblommande nemesia och blåkrage

Två mycket odlingsvärda sommarblommor, som båda bjuder på otroligt rik och långvarig blomning, är nemesia och blåkrage. Nemesia är en underbar mormorsväxt som förtjänar att lyftas fram och blåkrage är en härlig växt som passar perfekt i ampel.

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Lättskött och vacker nemesia

Nemesia har alla goda egenskaper som en sommarblomma ska ha; den är vacker, blommar länge och är lättskött. Det är en äkta mormorsblomma som har använts som sommarblomma i Europa sedan 1800 talet.

De sorter som används i dag är mer rikblommande och har större blommor än de sorter som användes runt sekelskiftet, men blommornas charmiga utseende har inte förändrats. Blommorna doftar milt och sitter samlade i luftiga blomställningar som höjer sig över bladverket.

Färgspektrat är brett med nyanser av orange, gult, rosa, blått, rött och vitt. Nemesia blommar från maj till september och är en av de sommarblommor som håller allra längst på hösten.

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

Nemesians lätta och skira växtsätt gör att den passar perfekt i såväl en klassisk mormorsrabatt som i en modern trädgård. Plantera direkt i rabatten, i en kruka eller i en ampel. Utseende kan ge sken av att växten är lite bräcklig men nemesian är tvärtom en robust växt som är lätt att odla överallt. Bäst trivs den på soliga platser i blomjord av god kvalitet. Så länge den får vatten fortsätter den att bilda nya blommor.

På marknaden finns både upprättväxande och hängande sorter. Blir nemesian ranglig under sommaren kan den klippas ner till 10 cm ovanför krukans kant. Det dröjer sedan inte länge förrän det kommer nya skott. Vissna blomskott kan putsas bort så förlängs blomningen ytterligare.

Generöst blommande blåkrage

Blåkrage är en förtjusande sommarblomma som bjuder på en blomning utöver det vanliga. Blomningen är oerhört generös och pågår från maj till dess att frosten kommer. Växten har mängder av vita, ljusblå eller blå blommor med smala, tunna kransblommor som har en mild god doft.

Växtsättet är tätt och nästan bollformat. Blåkrage passar därför utmärkt i ampel, hög kruka eller som kantväxt där den får breda ut sig och komma till sin rätt.

Bäst trivs blåkrage i sol eller halvskugga. Jorden ska vara näringsrik och blåkragen tycker inte om torka. Jorden bör därför vara fuktighetshållande och det är viktigt att placera blåkragen så att man inte glömmer att vattna den! Självvattnande krukor kan vara ett bra alternativ för den som vet med sig att vattningen brukar glömmas bort.

Nyp bort blommorna så fort de börjar bli fula, då blir blomningen rikligare och blåkragen skänker glädje hela sommaren!

Kort om sommarblommor

Sommarblommor, eller ettåriga växter, är ideala för att ge färg åt trädgården. De blommar länge och mycket och är perfekta för att ge färg åt framförallt små ytor under lång tid. Starka färger syns bra i dagsljus och ljusa färger lyser upp på kvällen. De kan planteras i oändliga kombinationer; bara sommarblommor, tillsammans med kryddväxter eller perenner.

Många sommarblommor gör sig väldigt bra i krukor, balkonglådor och amplar. Andra bra sommarblommor för krukor och amplar är margerit, fuchsia, petunia och olika pelargoner.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB