Rätt ur jorden
Barndomens somrar och grönsakernas resa
När jag var barn hade vi en sommarstuga i Halland. Intill låg farbror Arturs stora grönsaksland, där pappa omsorgsfullt odlade morötter, lök och kålrötter – råvaror som förvandlades till mustiga soppor. Pumporna blev till syrliga inläggningar och rödbetorna lades in i ättikslag. Samtidigt gick mamma ut i skogen för att plocka blåbär, lingon och björnbär, vilka blev till sylt och saft som räckte hela vintern.
Vi barn uppskattade dock inte alltid detta. Fabriksgjorda sylter, blandsaft och fruktfria krämer kändes modernare och godare. Bland grönsakerna ansågs konservfabrikens gröna ärter som det allra lyxigaste.
Från import till insikt
I vuxen ålder började jag istället botanisera i grönsaksdiskarnas utbud: holländska tomater, vaxade äpplen från Nya Zeeland och selleri från Israel, tillgängliga året om. I takt med detta började debatten om livsmedlens ursprung, näringsinnehåll och den västerländska matkonsumtionens påverkan på miljön ta fart. Tankarna kring ekologiska och närproducerade grönsaker tog form, liksom insikten om värdet av gamla odlarkunskaper.
En återkomst till egen odling
Sakta men säkert återvände både intresset och respekten för att odla själv, och i dag vänder jag blicken tillbaka till mina föräldrars stolthet över hemodlade råvaror. Nu ger mina egna sommartorpsodlingar riklig skörd av tomater, squash, spenat och mangold. Även i staden är det möjligt – utanför mitt hem i Stockholm breder koloniträdgårdar ut sig, en påminnelse om stadsbornas odlingshistoria och möjligheter.
Att ta makten över sin mat
Att bli självförsörjande på grönsaker är fullt möjligt, utan att behöva återvända till ett liv i armod. Det handlar om att förena beprövade kunskaper med moderna livsstilar, att bidra till en mer hållbar matförsörjning och att njuta av den tillfredsställelse som egenodlade produkter innebär. Oavsett om du har en stor eller liten odlingsyta, om du väljer att minska lönearbetet eller bara odlar lite kryddor i fönstret, så ger det en känsla av kontroll och livskvalitet. Samtidigt bidrar vi till en mer miljövänlig framtid, där glädjen och stoltheten över det egna arbetet är en viktig del.
Läs mer om spännande självhushållning i boken Rätt ur jorden. Den finns att köpa hos oss på .