Ramslök, kinesisk vitlök och kajp
Ramslök
Växtbeskrivning
Ramslök, Allium ursinum, är en flerårig ört som växer vilt i södra Sverige upp till Uppland, huvudsakligen i fuktig, skuggig skogs- och ängsmark med näringsrik mulljord. Växten frodas bäst i kalkrik, myllig mark och bildar ibland stora mattor där den trivs (källa). Ramslök blommar i maj-juni med vita, stjärnformade blommor som sitter i flock ovanpå en trekantig, 15–40 cm hög blomstjälk.
Kännetecken
Bladen är långsmala, elliptiska, 2–5 cm breda, och kommer tidigt på våren. De är blanka, mjuka och har en distinkt och kraftig doft av vitlök, vilket gör att bladen lätt kan särskiljas från exempelvis den giftiga liljekonvaljen. Hela växten, även lök och stjälk, har en tydlig vitlökssmak. Doften är det säkraste kännetecknet när man ska skilja ramslök från förväxlingsarter.
Användning och förväxling
Ramslök är uppskattad i köket, framför allt bladen, som används tidigt på våren då smaken och näringsinnehållet är som bäst. Den används ofta rå i sallader, pesto eller soppor och kan även tillagas (läs mer). Ramslök har också använts traditionellt som medicinalväxt, bland annat för att sänka blodtryck och kolesterol, samt för sitt innehåll av C-vitamin och svavelhaltiga ämnen som alliin och allicin. Växten är dock fridlyst på vissa lokaler; plocka därför med försiktighet och kontrollera vad som gäller i ditt område.
Viktigt är att vara noggrann vid insamling eftersom ramslök kan förväxlas med liljekonvalj och tidlösa, som båda är giftiga. Saknas vitlöksdoft – ät inte växten!
Kinesisk gräslök
Växtbeskrivning och skillnader
Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, är en nära släkting till ramslök och blandas ibland ihop med den. Arten växer främst som trädgårdsflykting i södra Sverige och förekommer inte vilt. Den har platta, smala, linjära blad, 1,5–8 mm breda, samt en kantig blomstängel som blir 25–60 cm hög.
Blommor och användning
Blommorna är vita, ofta med en grön mittstrimma, samlade i rundade flockar som kan vara sfäriskt formade. Kinesisk gräslök blommar betydligt senare än ramslök, från juli till september. Smaken är mild med en lätt ton av vitlök, vilket tillsammans med utseendet gör att den ändå ofta håller sig distinkt från vanlig gräslök, Allium schoenoprasum, som har lila blommor och ihåliga, runda blad.
Närstående arter
Närstående arter är exempelvis sibirisk kantlök, Allium nutans, där blomfärgen är svagt rosa, och den mer sällsynta doftlöken, Allium ramosum, som särskiljs genom bl.a. sina ihåliga blad och hylleblad med röd mittnerv (se jämförelser i källan).
Kajp
Utbredning och beskrivning
En tredje art, kajp (även kallad skogslök), Allium scorodoprasum, växer främst vild på Gotland och andra kustnära områden i södra Sverige. Kajp känns lätt igen på sina vinröda blommor, som sitter i klotlika samlingar tillsammans med bulbiller, även dessa vinröda till mörkt violetta. Den blommar i maj–juni och blir 40–100 cm hög, mycket ståtlig.
Blad, smak och förväxling
Bladen är platta, kölade och 6–20 mm breda, med en mildare smak än ramslök – de används ibland till mat på Gotland, där kajpsoppa är en lokal specialitet. Växten förväxlas ibland med sandlök, Allium vineale, som har liknande blommor men klenare växtsätt och tunna, snabbt vissnande blad.
Backlök, Allium oleraceum, och den mer sällsynta rosenlöken, Allium carinatum, kan också förväxlas med kajp, men särskiljs genom bland annat blomfärg och växtsätt.
Sammanfattning och tips vid insamling
Ramslök, kinesisk gräslök och kajp är intressanta och användbara lökväxter, som med fördel används i matlagning. Alla har karaktäristiska drag som skiljer dem från varandra såväl som från giftiga förväxlingsarter – främst genom blommans form och färg, samt bladens doft och utseende.
Identifiering och försiktighet
Var alltid noga med identifiering när du plockar i naturen! Det enklaste kännetecknet för ramslök är den tydliga vitlöksdoften. Tvekar du – låt växten stå kvar.
Källor och ytterligare information finns hos Odla.nu: Ramslök och dess släktingar.