Rabarber
Av Sylvia Svensson
#Rabarber under mandelmassetäcke#
Drygt ½ kg rabarber ½ - 1 dl socker 200 g mandelmassa 1-2 ägg ½ dl smält smör
Skala först (om det behövs) och skär rabarbern i ett par cm långa bitar. Blanda dem med ca ½ - 1 dl socker i en kastrull. Låt det stå på svag värme tills sockret smält och rabarbern börjar mjukna. Låt det inte koka, då går rabarbern sönder och saftar sig för mycket! Ta av från spisen och låt svalna lite. Om det ändå bildas för mycket saft, häll av en del och drick upp den uppblandad med vatten!
Riv mandelmassan med rivjärnets grova del. Blanda med ägg och matfett. Häll rabarbern i en smord, ugnssäker form. Häll blandningen över rabarbern. Grädda i 200 grader ca 20 min. eller tills mandelmassan får en fin färg.
Servera ljummen med vispad grädde eller vaniljglass.
Rabarbermaräng
När det finns färska, mjälla rabarber, är denna paj en av mina absoluta favoriter!
Skala först (om det behövs) och skär rabarbern i ca 3 cm långa bitar. Blanda dem med ca 2 dl socker i en kastrull. Låt det stå på svag värme tills sockret smält och rabarbern börjar mjukna. Låt det inte koka, då går rabarbern sönder och saftar sig för mycket! Ta av från spisen och låt svalna lite.
Sedan gör man botten:
100 smör eller margarin, smältes och får svalna lite 2 ägg 1,5 dl strösocker 1,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan det smälta fettet. Häll smeten i en stor smord och bröad rund form och grädda i ugnen i 200 grader, ca 15 min.
Stjälp upp kakan på ett ugnssäkert fat som är lite större.
Sist vispar man till marängen:
4 äggvitor vispas pösigt Ca. 2 dl socker tillsatts sakta under vispningen, fortsätt tills marängen är hårt och inte faller ur skålen när man vänder på den!
Lägg nu rabarbern på kakan och fördela den jämnt, häll spadet över.
Spritsa eller bred marängen över kakan. Sätt kakan i ca 125 graders ugnsvärme tills marängen börjar få lite färg och är torr på ytan. Den får gärna vara fluffig inuti.
Låt kakan svalna, ha den gärna i kylskåp så den blir riktig kall, tills den ska serveras precis som den är, vaniljvisp behövs inte!