Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pynta trappen för vintern med skogens material!

Nu är det dags för min trapp att få lite vinterpynt. Jag försöker att använda mig av så mycket naturliga material som möjligt. Både för miljön och för ekonomin. Det finns så mycket vackert i skogen och trädgården man kan använda. Men glöm inte att fråga markägaren om lov innan ni plockar mossa, kottar eller liknande.

Text och bild: Anna Theorin

Just nu är skogen och trädgården full av skatter. Fin mossa, trattkantareller, fina grenar som ramlat ner, nypon från rosorna. Det finns massor av kul man kan hitta på med naturens eget material.

Jag försöker att tänka till lite när det kommer till mina planteringar. Jag vill ha pynt och växter som håller antingen hela vintern eller perenner som jag sen kan plantera ner i rabatten eller ha kvar i krukor till nästa år. Vintern där jag bor kan ta hårt på plantorna då det antingen regnar hela vintern eller så fryser det och tinar i omgångar. Det är sällan ett härligt snötäcke som både skyddar och ser vacker ut.

Därför använder jag mig gärna av mossa, granris, vintergröna buskar, en speciell grön ljung med mera. Det håller och ser fint ut hela vintern. Om jag bott i en kallare del av landet hade jag valt samma. Men även kunnat sätta ut blommande hyacinther som fryser fast i sin blomning och är vackra länge. Här ruttnar de bort när det fryser och tinar om och om igen. Jag hade också gjort egna islyktor med frusna grenar och blommor i. Med mina plusgrader är det bara att glömma.

Jag har en uppstammad Järnek i kruka som är täckt med lite mossa. Järneken kommer i vår få flytta till en större kruka på altanen, nästa vinter dyker den upp igen på trappen. Det är kul med återvinning av växter och man behöver inte köpa nya säsongsblommor varje år. Kolla in vårt sortiment av barrväxter, kanske finns det något ni hade kunnat ha år efter år också?

Rödlök och granatäpple är också väldigt vackert att lägga ut i krukor. Fåglarna är inte på dom och de ser fina ut länge. Ju kallare du bor desto längre håller de. Kanelstänger och Stjäranins ger en Julstämmning till krukorna.

Jag har valt att hålla det ganska vitt och neutralt i år. Just på grund av att jag vill ha kvar samma pynt hela vintern. Jag har plockat kvistar av Snöbär och stuckit i krukorna, även Ormhasselkvistar har jag stuckit i. Julrosen är en perenn. Jag har klippt av lite blad så knopparna får en chans att komma fram. Det skadar inte julrosen alls. I vår kommer jag sätta ner den i rabatten. Murgrönan heter 'Glacier' och finns här.

Många av mina krukor är fortfarande i fullt bladverk. Dessa klipper jag ner nu och täcker med mossa eller granris. Man kan låta de stå, alunroten är vacker länge. Men nu vill jag ha in lite vinterfeeling och då klipps den ner. Den kommer att komma igen nästa vår med fina blad och blommor. Otroligt enkel och tacksam växt. Vi har fortfarande en hel del kvar i lager av Alunrötter om ni är sugna. De finns här.

Marschallhållare och ljuslyktor är viktigt för mig. De lyser upp och ger en välkomnande känsla. Vi har massor av fina marschallhållare som är tåliga och håller i flera års tid. Ni hittar dom här. Jag har även lagt en ljusslinga i pyntet och runt den lilla minigranen, ljusslingan går på batteri och klarar att bo utomhus. Det finns mängder med olika belysningsmöjligheter och man kan få det väldigt effektfullt. Ni kan se hela sortimentet här.

Tog en vanlig kranstomme i halm och täckte med olika mossor. Det blir fint med de blandade färgerna och tonerna på mossan. Virat grön bindtråd om bara. Om man vill kan man pynta kransen ännu mer, med ett band, granris, kvistar och grenar eller nyponkvistar. Jag vill ha min grön bara så den är helt klar för mig. Eftersom min krans hänger under tak så kan jag använda stommen nästa år igen.

Eldfatet är en favorit, jag använder det hela året och byter bara ut olika växter eller dekorationer i. Just nu har jag två gröna ljung, de håller färgen hela vintern. En liten tallkvist har jag stoppat ner, några kottar och ormahasselkvistar och sen täckt allt med mossa. Eldfatet finns här. Det går självklart lika bra att elda i men jag använder min till planteringar.

Täcker med granris och lagerhäggvistar på marken och sen är det klart! Man kan hitta på mycket med det som finns och bara en kruka med mossa i är vackert tycker jag. Gå ut i era trädgårdar och kolla runt. Det som först ser ut som en trädgård i vintervila kan vara ditt nya pynt!

Kram Anna Theorin

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB