Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pynta trappen för vintern med skogens material!

Nu är det dags för min trapp att få lite vinterpynt. Jag försöker att använda mig av så mycket naturliga material som möjligt. Både för miljön och för ekonomin. Det finns så mycket vackert i skogen och trädgården man kan använda. Men glöm inte att fråga markägaren om lov innan ni plockar mossa, kottar eller liknande.

Vinterpynt med naturens egna material

Text och bild: Anna Theorin

Just nu är skogen och trädgården full av skatter – fin mossa, trattkantareller, vackra grenar som ramlat ner och nypon från rosorna. Det finns massor av roliga saker man kan hitta på med naturens eget material, och vinterhalvåret är perfekt för att använda dessa till trivsamt och hållbart pynt.

Jag försöker alltid tänka till när det gäller mina vinterplanteringar. Målet är att välja pynt och växter som antingen håller hela vintern eller är perenner som kan planteras ut i rabatten eller sparas i kruka till nästa säsong. Vintern här där jag bor är ofta tuff – regnet kan slå om till frost för att sedan tina igen, om och om igen. Det är sällan vårt landskap bäddas in i ett vackert och skyddande snötäcke, som både håller växterna isolerade och förhöjer vinterstämningen.

Hållbara vinterväxter för kruka och rabatt

Av den anledningen väljer jag gärna mossa, granris, vintergröna buskar, en speciell grön ljung och andra tacksamma växter. Dessa material håller sig frodiga och vackra under hela vintern och kräver minimalt med underhåll. Om jag hade bott i ett kallare klimat hade jag nog ändå valt samma typ av växter, men då hade jag också kunnat sätta ut blommande hyacinter – de fryser fast i sin blomning och står vackra länge. Här ruttnar de bort när det pendlar mellan frost och plusgrader. Egna islyktor fyllda med frusna grenar och blommor hade också varit fint, men i vårt klimat med milt väder får de tyvärr inte chans att hålla.

Min uppstammade järnek står just nu i kruka, täckt med lite mossa för skydd och dekoration. När våren kommer planterar jag om den till en större kruka på altanen, så kan den återanvändas på trappen nästa vinter. Det är både roligt och hållbart att återvinna växter och slippa köpa nya säsongsblommor varje år. Ta också gärna en titt bland barrväxterna – det finns flera sorter som är vackra och tåliga år efter år.

Rödlök och granatäpple – färgstarka vinterinslag

En annan favorit är att använda rödlök och granatäpple i krukorna. Fåglarna rör dem inte, de håller sig fina länge och ger ett spännande vinterinslag – och ju kallare klimat desto längre står de. Några kanelstänger och stjärnanis ger dessutom en extra dos julkänsla.

Vita och neutrala dekorationer hela vintern

I år har jag valt att hålla dekorationerna ganska vita och neutrala, just för att pyntet ska passa hela vintern igenom. I krukorna har jag stuckit kvistar av snöbär och ormhassel, och placerat ner julrosen – en riktig vinterperenn. Jag klipper bort några blad så att knopparna syns bättre, det mår den bara bra av. Till våren planteras den ut i rabatten.
Murgrönan, sorten ’Glacier’, är också med – den klarar många vintrar och ger fin effekt som kantväxt eller i kombination med andra vintergröna.

Många av mina krukor är fortfarande gröna. Dem klipper jag ned och täcker med mossa eller granris för att få rätt vinterkänsla, men vill man lämna till exempel alunrot står den snygg länge. Klipper man ner den nu växer den upp på nytt till våren, så det är en mycket praktisk och lättskött växt. Är du sugen på alunrot så finns den att beställa här.

Ljus och belysning för vintermys

Ljusen är också viktiga för mig under vintern – marschallhållare och ljuslyktor bidrar till en välkomnande känsla när skymningen faller. Vi har många tåliga marschallhållare som håller i flera år – dem hittar du här. Ljusslingor ger extra effekt även utomhus – lägg en slinga bland pyntet eller vira runt en minigran, batteridrivna fungerar perfekt utomhus. Det finns massor av fina belysningsalternativ här.

Gör din egen dörrkrans

Jag gjorde en egen dörrkrans på halmstomme, täckte den med olika sorters mossa och virade fast med grön tråd. Vill man kan man såklart dekorera ännu mer, med band, granris, kvistar, grenar eller nypon. Jag valde att hålla min bara grön – så kan jag återanvända stommen nästa vinter då den hänger under tak och skyddas från väder och vind.

Eldfat och naturliga dekorationer

Mitt eldfat används året om – ibland för eld, ibland som planteringskärl. Just nu har jag planterat två gröna ljung (de håller färgen hela vintern), lagt i en liten tallkvist, kottar och ormhassel, och täckt allt med mossa för ett naturligt och vintrigt intryck. Eldfatet hittar du här.

Skapa ombonad vinterkänsla i trädgården

Granris och lagerhäggvistar är perfekta att täcka marken med när man vill skapa en ombonad vinterkänsla i trädgården. En enkel kruka fylld med mossa är också fin. Gå ut och titta i din vintervilande trädgård – det kanske finns mer än du tror att pynta med. Att använda sådant som annars skulle rensas bort är både roligt, smart och hållbart.

Vintriga hälsningar

Kram Anna Theorin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB