Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pynta med julens blommor!

Att pynta med hyacinter och amaryllis till jul är för mig ett måste. Inget doftar jul så mycket som hyacinter och ingen blomma säger god jul så mycket som amaryllis! Jag gillar att använda mig av naturmaterial och snittblommor till jul. Det blir vackert och levande!

Text och Foto: Anna Theorin

Julens blommor väcker känslor, hyacinter som egentligen är en vårväxt är så starkt förknippat med julen att inte många vet att den ska blomma i april i sitt naturliga tillstånd. Amaryllis har varit en julens blomma i hundratals år. Förr sparade man och gav bort lökarna i generationer. Det är fint tycker jag. Nu för tiden finns det amaryllis och hyacinter i regnbågens alla färger och man kan välja och vraka! Det är som en karamellbutik.

Man kan driva upp både amaryllis och hyacinter från lök eller köpa i snitt. Nu när julafton närmar sig med stormsteg brukar jag köpa i snitt. Man får längre stjälkar och det går fort. Om man har både amaryllis och hyacint i lök kan man såklart klippa av dem och sätta i vas. Men de håller blomningen längre om man låter de sitta kvar.

Hyacinter i vas är fantastiskt! Lyxa till det och köp en hel bunt om ni kan. Det ni ska tänka på när det kommer till hyacinter är att ni inte ska snitta om dem. Exakt! Ni ska alltså inte snitta om dem alls. Om ni ser på bilden så kommer hyacinter med en bit av löken kvar. Om ni lämnar kvar den biten håller de längre i vasen. Köp alltså inte snitthyacinter som inte har den här lilla lökbiten kvar. Skölj av dem lätt och ställ dem i riktigt kallt vatten, gärna med några isbitar i.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Man kan ha hyacinter ensamma, de är så vackra av sig själv eller blanda in lite grönt. Jag har valt att ta blåbärsris till den ena buketten och låta den andra få vara stilren. Järnek och lingonris är också ett alternativ om man vill få in lite mörkgrönt. '

Om ni köper hyacinter på lök nu innan jul är det fint att sätta dem i lite mossa, ni behöver inte fylla upp med någon jord utan ren mossa går bra. Lägg dit några kanelstänger och stjärnanis för extra piff. Jag har även satt dit några kvistar järnek för att få variation i de gröna nyanserna. Om ni har hyacint i knopp och vill ha dem blommande till julafton kan ni ställa hela arrangemanget ovanför ett element och vattna lätt. Om ni redan har blommande hyacinter och vill bromsa blomningen så slutar ni vattna och ställer dem så svalt ni kan.

Glöm inte att ni även kan använde er av små minigranar inomhus. Man drar upp hela granen och sätter i vatten, man kan klippa av rötterna om de inte får plats. Men fråga markägaren först innan ni går ut och samlar minigranar.

Amaryllis är en snittblomma som förtjänar att användas mer. Den är verkligen ståtlig! Amaryllisen ska snittas om när ni får hem den, var försiktigt så inte stjälken spricker. Sätt ett gummiband längst nere vid snittet så krullar den sig inte. Ställ i en hög vas eller varför inte hänga upp dem i ett fönster eller ovanför julbordet! Stick en ganska tjock ståltråd genom stjälken och bind fast med fiskelina eller ett vackert band. Stjälken är ihålig, så du vattnar genom att hälla vatten i stjälken. Jag lovar att den inte läcker!

Hållbarheten på snittblommor varierar beroende på hur varmt ni har det hemma och hur ofta ni byter vatten. Alla vissna blad eller små skräp som hamnar i vattnet ska tas bort med en gång för att förlänga hållbarheten. Men en vas med hyacinter som har lökbiten kvar och gärna med nya isbitar varje dag håller i lite mer än en vecka i ett normalt rum med cirka 20 grader. Amaryllisar som snittas om ibland och om vattnet byts håller lite mer än en vecka också i samma värme. Amaryllis som hänger upp och ned håller i en vecka och lite längre om det kommer lite kyla från fönstret. Dessa ska inte snittas om utan man häller bara nytt vatten i stjälken. Blåbärsris, järnek och annat grönt håller i flera veckor om man byter vatten ibland. Man kan tänka så här när man väljer snittgrönt, ju tjockare och vedartad stjälken är ju längre håller den.

Glöm inte att om ni har hyacinter på lök kan ni plantera ut dem till våren, eller nu om ni har mildväder. När hyacinten blommat ut tar jag hela löken och allt och lägger i en papperspåse och ställer i ett mörkt skafferi eller källare. Låt allt vissna ner och torka ihop, vattna inte. Till våren planteras de ut och nästkommande vår kommer de blomma i april-maj i trädgården. Detta fungerar även med jultazetter som egentligen är en narciss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB