Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pumpor och squash

Pumpan är släkt med melon och gurka och kommer ursprungligen från Sydamerika, där den odlades av indianerna långt innan européerna kom dit. Redan 8.500 år fKr. lär pumpan ha används till mat, prydnad och nytta, såsom kärl och musikinstrument (kalebass).

Pumpans historia & användning

Pumpan spreds till Europa på 1500-talet, efter att ha odlats och använts i Amerika i tusentals år. Idag har den blivit särskilt populär i England och USA – inte minst tack vare den klassiska Halloween-traditionen att skära ut pumpor till lyktor. Men utbudet är betydligt bredare än så: pumpa är lika mycket råvara som dekoration, och sorterna är otaliga.

Förutom de stora Halloween-pumporna finns nätta prydnadspumpor i mängder av färger och former, perfekta som bordsdekorationer under hösten. Mellan de extrema ytterligheterna ryms en rad matpumpor, alltifrån små och delikata sorter till riktiga jättar.

Pumpa i köket – utbudet växer

De ätliga pumporna är överraskande många och varierade. I Sverige har pumpa länge varit ovanligt i maten, men det ökar stadigt i popularitet. Prova gärna saftig mjuk pepparkaka med pumpa, krispiga pumpapickles eller ugnsrostade, saltade pumpakärnor som snacks. Rätter som pumpasoppa, pumpabröd och pumpapaj blir allt vanligare även här – och det med rätta!

Lite vanligare i svenska hushåll är annars squash, även kallad zucchini, courgette eller sommarpumpa. De flesta squash-sorterna är former av Cucurbita pepo, en växt med stor variationsrikedom – från gurkliknande, långsmala frukter till runda former som liknar små tefat. Squash skördas tidigt, medan de är späda och kärnorna små. De passar lika bra råa som tillagade, med både skal och kärnor.

Squash och pumpa – vad är skillnaden?

Vad är egentligen skillnaden på squash och pumpa, eller sommar- och vintersquash? Vintersquash (ofta kallade "pumpor" eller "märgpumpa") har längre utvecklingstid och utvecklar större, hårdskaliga frukter som kan lagras hela vintern. De skördas sent, när frukten är mogen och skalet hårt. Då är fruktköttet torrare, betydligt sötare och blir härligt krämigt när det tillagas – perfekt att gratinera, ugnsbaka, mosa eller använda i bakverk och soppor.

En extra kul sort är spagettipumpan, vars fruktkött delar sig i långa trådar när det kokas eller bakas, och påminner om just spaghetti – en glutenfri favorit, speciellt bland barn!

Tips för roligare pumpaodling

Många klassiska vintersorter, som jättepumpor och ’Blue Hubbard’, hör till arten Cucurbita maxima, men även Cucurbita pepo har sortstabila, hållbara pumpor. Särskilt populär är myskpumpan, Cucurbita moschata, t.ex. den trendiga ’Butternut’. Kom ihåg att myskpumpa är känslig för kyla och kräver hög värme – i Sverige lyckas den bäst i skyddat läge eller växthus.

Pumpafröna är också verkliga näringsbomber – rika på både zink och protein. Rosta och hacka dem till salladen, baka in dem i bröd eller ät dem som snacks på egen hand.

Fröer, inspiration och odlingstips

Utbudet av spännande pumpa- och squashfröer växer hela tiden. Nyfiken på att testa fler sorter eller lära dig mer? Kika hos Runåbergs Fröer, som dessutom har en egen bok med hundra recept på squash och pumpa. Där hittar du också mängder av tips om odling och skördeteknik.

Vill du veta mer om Halloween-pumpor, svenska odlingstraditioner, eller behöver inspiration till recept och användning av pumpa? Kolla in Louie's Pumpkin Patch – här finns inspiration året om!

Odling – bästa tipsen för stor skörd

Oavsett sort är pumpor riktiga närings-, vatten- och värmekrävare. Blanda jorden med rikligt med kompost och välbrunnen stallgödsel. Undvik torvströ, eftersom lågt pH missgynnar tillväxten. Sand är utmärkt i jorden oavsett sort, eftersom det magasinerar värme och gynnar tillväxten. Sol, värme och regelbunden gödsling ger bäst resultat!

Egentligen behöver plantorna minst 50 cm mellan sig, men det är möjligt att odla tätare i större krukor eller pallkragar om ytan är begränsad. Beskärning behövs sällan – låt istället plantorna utvecklas fritt för största möjliga skörd. Pumpaplantor producerar rikligt både av han- och honblommor. Honblommorna känns igen på sitt lilla fruktämne under blomman; hanblommorna passar fint att fritera som delikat förrätt.

Sådd och skörd – så lyckas du

Många vintersquash, exempelvis 'Blue Kuri' och 'Atlantic Giant', behöver förkultiveras inomhus redan tidigt på säsongen. Låt pumporna sitta kvar på plantan så länge du vågar, men plocka in dem före första nattfrost. För bästa vinterhållbarhet är det viktigt med eftermognad i varmt rum så att skalet härdar.

Vid skörd ska skaftet vara hårt och vedartat med en tydlig korkstruktur. Är skaftet fortfarande grönt och mjukt är pumpan omogen, men den kan ändå användas (ungefär som squash) och bör då användas snabbt. En mogen pumpa låter ihålig om du knackar på den – låter den dovt är den omogen. Håll alltid i själva frukten, aldrig i skaftet – annars kan det spricka och snabbare mögla.

Fler sätt att använda pumpa och squash

Klassiska och nya favoriter

Pumpa är en ovanligt mångsidig råvara. Klassikern lingonpumpa, där pumpa kokas med lingon till en syltliknande rätt för vinterns kötträtter, är ett svenskt arv. Utöver det passar pumpa utmärkt i soppor, gratänger, curryrätter, pastafyllningar, desserter eller moderna drycker som populära "pumpakryddade lattes".

Letar du fler recept? Hos Runåbergs Fröer hittar du mängder av inspiration och nya spännande sorter att odla själv. Och för både bak, dekoration, pyssel och pysseltips till Halloween rekommenderas ett besök hos Louie's Pumpkin Patch.

Det finns pumpor i alla färger och former: från små prydnadssorter till jättar som 'Atlantic Giant', och rariteter som 'Blue Hubbard' och 'Blue Kuri'. Odla för matbordet, dekoration, eller för den där speciella höstkänslan hemma – det finns en pumpa för varje behov!

Bon appetit!


Bilder på pumpor, prydnadspumpor, rostade frön, olika pumpasorter och pumpaodling i gräsklipp:


Pumpagubbe


Prydnadspumpor


Rostade pumpafrön


Olika pumpor och prydnadsmajs

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB