Pumpor och squash
*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*
Pumpan kom till Europa på 1500-talet och är idag populär framförallt i England och i så förstås i USA.
Förutom de jättestora Halloween-pumporna som väntar på att bli skurna till roliga figurer, finns det små söta prydnadspumpor som är bra till bordsdekoration och sen allt däremellan i storlek och utseende.
De ätliga pumporna är överraskande många. Vi i Sverige är ju inte så vana vid att äta mat gjord på pumpa, men det kommer förhoppningsvis. Vi har fått smaka på mjuk pepparkaka med pumpakött i, en görgod pickles gjord på pumpa och rostade, saltade pumpakärnor som man kan ha som snacks. Pumpasoppa med pumpabröd och pumpapaj till efterrätt. Mums!
Vad som är något vanligare i svensk matlagning är (sommar)squash, även kallad zucchini, courgette och sommarpumpa, beroende på varifrån de kommer. De flesta squashen är namnsorter av Cucurbita pepo, som är en mångformig art, frukternas utseende kan variera mycket, allt från gurkliknande långsmala sorter till roliga, runda "tefat".
Squashsorterna sätter frukt tidigt och skördas när de är så små att de nästan inte har kärnor ännu. De används ganska omgående då de inte tål längre lagring.
De kan ätas råa eller tillagade med både skal och kärnor och fruktköttet är mycket saftigt. Squash är alltså den omogna frukten, så om man låter frukten utveckla sig på plantan blir den en vanlig pumpa, men vissa sorter lämpar sig bättre att ätas tidigt, andra passar bättre när de utvecklas vidare.
Det finns numera frö till många roliga sorter att köpa och det brukar gå ganska lätt att odla dem, till och med i kruka.
Det som skiljer sommarsquash från vintersquash, även kallad märgpumpa eller bara pumpa, är att den har längre utvecklingstid och ofta går att spara över vintern. Den har hunnit bli större än sommarsquashen och den skördas på hösten när frukten är riktigt mogen och har fått hårt skal. Hos dessa pumpor är fruktköttet torrare och mycket sötare och det blir krämigt vid tillagning. Man kan t.ex. fylla och ugnsbaka eller gratinera den, eller göra soppa eller bakverk av den.
Spagettipumpans frutkött delar sig i smala strimlor som liknar spagetti, därav namnet.
Även pumpafröna som innehåller en del protein och zink, kan tas tillvara. De rostas, hackas och strös över sallader eller så kan de användas i bakverk eller som tidigare nämnts, som snacks.
Det finns också många roliga sorter numera att köpa frö till och fler lär det bli allteftersom intresset ökar. Här heter arterna ofta Cucurbita maxima, men även Cucurbita pepo innehåller vintersorter.
En läcker art med sina många underbara namnsorter, sådana som 'Butternut', är myskpumpan, Cucurbita moschata.
Namnsorterna skiftar i utseende, men alla har ett femkantigt skaft liksom de ovan nämnda pumporna. Tyvärr är den mycket värmekrävande, så den är en osäker sort att odla.
Pumpor är krävande med avseende på näring, fuktighet och värme. Kompost och välbrunnen hästdynga utan torvströ vore bra att blanda i jorden, då pumpan inte vill ha så lågt pH-värde som torvströ kan ge. Dessutom behöver det vara varmt i bädden, så hellre mycket sand än mycket torv. Gödsla gärna med hönsgödselvatten under sommaren. Och så mycket sol, det gillar den.
De bör egentligen stå med minst en halv meters mellanrum, men själv sätter jag tätare för att spara plats och det går bra. Någon beskärning behövs inte heller.
Squash har separata han- och honblommor. Honblommorna har ett litet fruktämne under blomman, vilket hanblommorna inte har. Man behöver inte knipsa bort några hanblommor, men man kan göra mat av dom om man vill! Friterad squashblomma, det är smaskens det!
Många vintersquashsorter har så pass lång utvecklingstid att de behöver förkultiveras några veckor under våren för att hinna ge skörd innan frosten kommer. De ätliga sorterna bör hinna mogna på plantan innan man skördar dem, för att uppnå full smak. Skörda därför så sent som möjligt, dock innan frosten tar dem, och låt dem sedan eftermogna inomhus. Ta in dem i ett varmt rum och låt skalet torka ordentligt.
Skaftet på vintersquash bör vara hårt och vedartat och ha lite korkvävnad när man skördar. Är det grönt och mjukt, är frukten inte helt mogen, men kan då användas som sommarsquash, alltså att man äter dem ganska snart efter skörden.
Dessutom ska den mogna vintersquashen låta ihålig när man knackar på den. Om den låter dovt, kan den vara omogen. Var försiktig när du hanterar squashen. Håll den aldrig i skaftet. Det kan då böjas och släppa in luft, vilket inte är bra för smaken.
Vad kan man mer göra av pumpa och squash?
Mina tidigaste matminnen med pumpa är när mamma kokade lingonpumpa efter att den största pumpan, eller kurbits, som hon kallade den, hade skördats på hösten. Det var alltså pumpabitar som kokades till sylt ihop med lingon, att ätas till vinterns kötträtter.
Runåbergs Fröer, som även har många roliga sorters frö till salu, har gett ut en liten bok med hundra recept på squash och pumpa. Något att börja med!
Och här finns några intressanta länkar att kolla efter fler recept, och det finns många fler på nätet!
Louie's Pumpkin Patch
Ölandspumpan
Tasteline
Bon appetit!