Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prydnadsgräs - skötsel, plantering och sortval.

Prydnadsgräsen har fått en revansch och det med all rätt! Fler och fler upptäcker prydnadsgräsets värde inte bara på sommaren utan även på vintern. De sorter som inte är vintergröna står ofta fina kvar hela vintern med sina frostiga vippor. Det är många som har upptäckt hur vackert det är att blanda gräs med andra växter. Hur vissa gräs är fina solitärer medan vissa nästan blir som buskage eller blandar sig sirligt med det andra planterade. Gräs är någonting alldeles extra. Att man även kan odla och njuta av dem i kruka är en bonus som många har upptäckt. Det finns gräs för skuggiga delar, soliga, fuktiga, torra. Det finns gräs för alla delar av trädgården.

Text: Anna Theorin

Skötsel och odling

Den bästa tiden för plantering av gräs är på våren och försommaren. Krukodlade exemplar kan man plantera vilken tid på året som helst men de behöver extra tid på sig för att etablera sig innan vintern, så jag skulle säga att våren och sommaren är den bästa tiden oavsett. Jorden ska helst vara lätt och väldränerad så blanda ut din lerjord om du har någon med grov sand och mullrikt material. När du planterar gräs så ska de inte stå djupare än de stått i krukan. Alltså ska jordytan i krukan och ytan vid planteringsgropen vara lika. Fyll på med jord och platta till som vanligt. Det är viktigt med bevattningen första året. Detta gäller allt nyplanterat. När du tror att du vattnat ordentligt, vattnar du lite till.

Odla i kruka

Storleken har betydelse – i alla fall på krukan som gräset ska stå i. Den bör vara ett par storlekar större än plantan och ha rejäla dräneringshål. Och självklart frosttålig.

Använd lecakulor i botten och plantera som vanligt. Glöm inte att vattna ordentligt i början och också de andra säsongerna framöver. Trots att gräs ofta är torktåliga stackare så gillar de inte att stå torrt hela tiden. Ge den en rejäl rotblöta i mellanåt. Gödsla med flytande näring eller med hönsgödsel. På våren kan man även blanda i lite väl brunnen stallgödsel i jorden.

Förökning

Man delar ofta gräs men man kan även så dem. Det tar lite tid innan de blir stora plantor men det kan det vara värt om man kommit över någon ovanlig sort. Det är nästan bara rena arter och ettårigt gräs som blir fröäkta. Och det betyder att om du tar frön från ditt fina gräs ute i trädgården så är det inte säkert att avkomman blir exakt samma planta. Detta går bara att få genom delning av moderplantan.

När du delar gräs så gräver du först upp hela rotklumpen, eller de delar du får med. Man måste vara ganska hård mot gräset då det krävs en hel del styrka för att dela dem. De kommer att ta igen sig senare så oroa dig inte. Sen sågar, skär, klipper, hackar eller vilken sorts verktyg du nu har till hands, din gräsklump i så många delar som du vill ha. Man kan dela dem i ganska många bitar om det är ett gräs med några år på nacken.

Beskärning

Man klipper ner sina gräs som andra perenner på våren. Gärna så tidigt som möjligt utan att förstöra prydnadsvärdet eller skyddet mot plantan. Detta är för att det sen kan vara svårt att komma åt att ta bort det vissna utan att skada nytillväxten som ofta sker tätt inpå det vissna från förra året.

Tjockare gräs klipps med sekatör eller sax medans tunna sirliga gräs, kammas med handen eller en kratta. Man kommer inte få bort allt på de tunna gräsen men mer än vad man kan tro.

Gödsling

Sprid ut brunnen stallgödsel på våren eller kompost. Gräs vill ha luftiga jordar. Jag själv brukar även slänga ut en handfull hönsgödsel för att ge dem en extra boost precis innan midsommar.

Sortval

Miskantus - Miscanthus

De flesta som varit i kontakt med gräs har hört talas om denna herre. Han är ett av de vanligaste prydnadsgräsen och det med rätta. Lättskött, tålig och fruktansvärt vacker.

Miskantus är ett släkte med 20 arter så det finns en del att välja mellan men för att dra alla över en kam så ska de stå i sol men kan även utvecklas bra i halvskugga. Blomningen kanske inte blir lika överdådig men den finns där. De vill ha näringsrik jord och säger inte nej till en giva gödsel ibland.

Den vanligaste sorten är Glansmiskantus Miscanthus sinensisfinns i flera hundra namnsorter så där väljer man bara den som passar en bäst. Blommar i Aug-sept och blir mellan 150-200 cm hög. Vipporna är stadiga och står oftast kvar under vintern.

Elefantgräs Miscanthus X giganteustillhör också miskantus släktet. Elefantgräset ser maffig ut med sina breda gröna blad och imponerande höjd. Den blir hela 300 cm hög! Hinner sällan blomma i norden.

RörCalamagrostis

Släktet har hela 270 arter och desto mer namnsorter. De kan beskrivas som upprätta gräs med stark ryggrad. De korsar sig gärna med varandra vilket kan göra det svår att artbestämma frösådder. De kan odlas i sol och i halvskugga men jorden ska vara något fuktig och näringsrik.

TuvrörCalamagrostis X acutiflora

Det vanligaste gräset i denna släkt och används ofta av trädgårdsmästare för att få en profil i rabatten. Blir mellan 80-100 cm hög. De blir kompakta tuvor och kommer tidigt på året för att vara ett gräs. Blommar redan i Juni med röda vippor som senare blir gyllene.

StarrCarex

Ett ännu större släkte med mellan 1000-2000 arter. Många vilda. Vissa växer i skugga vilket gör Starrgräsen till en perfekt trädgårdsväxt. Därför är det svårt att beskriva odlingsförhållanderna för dessa då de har så vitt skilda växtplatser.

Japanskt starrCarex morrowii

Ett vintergrönt gräs som är en höjdare i rabatten. Har inga speciella krav på tillvaron och sprider sig mer än gärna med utlöpare. De utvecklar sig bäst på lätt fuktigt jord och är utmärkt som marktäckare under buskar. Blir mellan ca 30-40 cm hög.

Froststarr- Carex comans

Silvergröna blad som bildar en mjuk kudde. Blommar i Juni- Augusti med små blommor. Sol eller lätt skugga i fuktig jord. Blir ca 30 cm högt och är vintergrön men måste räknas sol halvhärdig i Sverige. Ta in och övervintra i källaren för att vara säker.

Härhittar ni alla våra vackra prydnadsgräs!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB