Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prydnadsbuskar och träd för sol, halvskugga och skugga - den kompletta guiden.

Vad är en trädgård utan buskar och träd? Träd och buskar gör en trädgård harmonisk med sina tak och väggar. Och det finns så otroligt många sorter! Tidigt vårblommande till sent höstblommande. Vintergröna buskar eller ett träd med vacker stam. Träd med sprakande höstfärger och buskar som skriker ut sin färg under sommaren. Små miniatyrer och bonsaier till höga buskar och träd på tio meter och mer. Det finns verkligen någonting för alla och för alla lägen. För visst kan det vara svårt att ibland veta vart en buske ska stå, hur mycket sol den vill ha och kanske varför de du redan har i trädgården inte trivs.

Text och Foto: Anna Theorin

Jag tänkte dela in den här artikeln i full sol, halvskugga och helskugga. Och med det menar jag:

Full sol: ca 6 h sol per dag eller mer (under sommaren då såklart)

Halvskugga: 3-4 h sol per dag

Helskugga: Under 2 h sol per dag (även norrsida av hus osv)

pH-värde: När jag inte skriver ut om växten vill ha en viss sorts pH i jorden så kan man plantera den i vanlig trädgårdsjord eller planteringsjord.

Sen är det väldigt individuellt vad man själv anser vara en bra växplats. Just du kanske har en paradisbuske som växer utmärkt i halvskugga. Det jag menar med den här artikeln är att visa växternas optimala växtplats. Sen ska man alltid exprementera lite själv hemma ;)

Så.. då kör vi då!

Buskar och träd för full sol

Paradisbuske
Kolkwitzia amabilis

Får ett moln av rosa blommor (doftar ej) i Maj,Juni. Hela busken blir som översållad av stora klasar. Annars har busken grönt bladverk och får fina stammar som är bleka. Man kan stamma upp busken när den fått lite höjd genom att välja ut de starkate grenarna. Den har ett bågformigt växtsätt och det betyder att grenarna böjer sig ut från centrum i stora bågar. Man kan se liknade hos rosor. Klarar att stå i gräsmattor, klarar att bli påkörd av gräsklipparen (fast jag rekomenderar det inte) och kräver liten till ingen skötsel alls för att vara lika fin år ut och år in. Om man vill kan man beskära bort den tjockaste och äldsta grenen enda nere vid basen var tredje år för att hålla busken vid gott liv. En kanonbuske! Ni hittar paradisbusken här om ni vill ha mer information.

Praktmagnolia
Magnolia × soulangeana

Aahh! Dessa blommor! Finns det någon vackrare än magnolior som slår ut på bar kvist? Jag tror inte det. Magnolior är lite kinkigare och vill ha en jord med lågt pH-värde och hummusrik och mullrik. De vill absolut inte stå i för blöt jord (har jag bittert erfarit) men när de väl kommer på sin plats så är de fullkomligt makalösa. Behöver ha full sol för att nå sin potential med blomningen. Annars har de ett friskt och grönt bladverk och vissa sorter får vackra höstfärger. Ni hitar Praktmagnolian härom ni vill ha mer information.

Dvärgsyren 'Palibin'
Syringa meyeri 'Palibin'

Sötaste syrenbusken som bara blir max 1 m hög. Perfekt att plantera i krukor! Detta är ingen bondsyren som kan stå lite varstans och endå vara nöjd med sin lott i livet. Denna syrensorten behöver sina soltimmar för att blomma perfekt. Däremot är den lika frisk som en bondsyren och doftar definitivt lika gott. Som en liten rund boll av doft kan man säga. Efter blomningen behåller den sin runda form men är då grön som ni redan visste. Behöver inte beskäras som vanlig syren och är lika anspråkslös vad gäller jordkrav. Én annorlunda favorit! Ni hittar Dvärgsyrenen här om ni vill ha mer information.

Amerikanskt blåbär 'Goldtraube '71'*Vaccinium corymbosum 'Goldtraube '71'*

Okej, det är en bärbuske. Men! Denna bärbuske ger inte bara väldigt goda blåbär på sommaren utan får också en makalös höstfärg. Det ser ut som det brinner om bladen. Vill stå i full sol, och ha en jord med lågt pH-värde. Helt underbar buske som man borde använda mer som prydnadsbuske och se bären som bonus. Den har glansiga gröna blad på sommaren och tjaaa jag tycker den är hur fin som helst. Blir ca 1,5 m hög och vill stå i lä. Ni hittar blåbäret här om ni vill ha mer information.

Klotthuja ”Danica”
Thuja occidentalis 'Danica'

Älskar du boxbom men är rädd för buxbomssjukan, eller bor du för högt upp i vårt avlånga land för att ha buxbom? Då kommer du tycka om klotthujan "Danica"´. Klorformad, går att puttsa till oändlighet för en extra tät form och tjocklek. Klarar sig till zon 6. Har inga krav på skötsel. Inga sjukdomar. Inga rapporterade skadedjur. En buxbom fast fake och frisk. Helt utomordentligt tycker jag! Ni hittar Klotthujan härom ni vill ha mer inforamtion.

Buskar och träd för halvskugga

Silverbenved 'Emerald'n Gaiety'
Euonymus fortunei var radicans 'Emerald´n Gaiety'

Det är så vackert med vitspräkliga blad i halvskugga. Den skuggigare delen av dagen och för all del natten lyser den verkligen upp. Sen att den är vintergrön och alltså ser ut såhär även på vintern, ja det kan nästan vara för bra för att vara sant. Planteras med fördel i rabatter med perenner under eftersom det är ett stamträd, eller träd och träd. Det är ett litet upstammat träd kan man säga som även gör sig ursnygg i krukor. Passar i alla krukor, vår som höst och på vintern kan du sätta ljusslingor i kronan! Ni hittar Silverbenveden här om ni vill ha mer information.

Vingbenved
Euonymus alatus

Min favoritbuske! Den blommar med små gula blommor omkring maj, sen får den röd-orangea frukter men det är på hösten den sätter fart. Vingbenveden har den mest otroliga höstfärgen av alla buskar och träd som jag vet. Det är en djup karminröd färg som man inte kan missa eller leva utan för den delen. Fruktansvärt anspråkslös buske som inte kräver det minsta. Den går utmärkt att plantera både i rabatter eller i vildare partier av trädgården eller varför inte rakt ner i gräsmattan. Det kan inte bli fel med denna sorten! Ni hittar Vingbenveden härom ni vill ha mer information.

Häggmispel FALUN E
Amelanchier spicata fk FALUN E

Om du ska anlägga en friväxande häck så ska du välja häggmsipel. Varför? Snabbväxande, blommar på våren, fina höstfärger, ätliga svarta bär, kräver ingen beskärning, ingen gödsling (om du inte vill såklart), gråspräkliga vackra stammar, anspråkslösa jordkrav. Ja det är en buske som kanske inte dyker upp först i tanken på de flesta när man tänker prydnadsbuskar. Men den har verkligen allt om man tänker efter. Ni hittar Häggmispeln härom ni vill ha mer information.

Japansk Azalea, rosa
Azalea 'Kermesinum', rosa

En minibuske på cirka 0,5 m. Men himla söt är den med sina rosa blommor tidigt på våren. Denna buske passar utmärkt i en rabatt med perenner då den inte bara tillför vårblomning utan även är vintergrön. Personligen gillar jag små buskar i rabatterna och denna behöver man inte oroa sig för att den tar över. Plantera gärna i små grupper om tre så får du ett maffigare intryck. Ni hittar Azalean härom ni vill ha mer information.

Japansk Ädelcypress ” Nana Gracilis”
Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis'

Om du som jag lite är inne på upstammat och bonsaiträd ute i trädgården så måste du ta dig en titt på denna cypress. Den har ett oregelbunden växtsätt som gör att den faktiskt ser väldigt exklusiv ut. Går att forklippa och stamma upp som du vill, eller bara ha den som den är. Utmärkt i krukor och som solitär. Den kräver ingen speciell jord men vill gärna ha det vindskyddat. Ni hittar Ädelcypressen härom ni vill ha mer information.

Hängsälg 'Kilmarnock'
Salix caprea 'Kilmarnock'

Jag älskar videkissar på våren. Det om något säger mig att vi går mot ljusare tider. Just den här sortens vide får hängen som inte avger frömjöl, vilket är perfekt om man är allergisk! Det är ett väldigt fint träd med en stamhöjd på ca 80 cm och som står perfekt som solitär. Man kan klippa upp grenar som släpar i marken om man tycker att de blivit för långa. Ett fint litet träd som klarar det mesta! Ni hittar Hängsälgen härom ni vill ha mer information.

Krusbär 'Hinnonmäki', röd*Ribes (Grossularia) HINNONMÄKI RÖD*

En bärbuske igen, och den här bärbusken har kanske inte väldens roligaste form eller bladfärg men det är ett krusbär som går att ha i halvskugga/skugga. Jag skulle rekomendera halvskugga för att få många bär men den kan klara helskugga med om ni vill prova. Jag tycker det är väldigt roligt att det böjar komma ut mer och mer sorter som går att ha i halvskugga. Alla har inte en fin plats i solen för sina bärbuskar. Den får mörkröda bär som går att äta direkt från busken. En fin sort jag använder mig av mycket! Ni hittar Krusbäret här om ni vill ha mer information.

Bergbambu 'Jumbo'
Fargesia murielae 'Jumbo'

Ännu än lättskött växt som klarar sig själv bara den får en vindskyddad plats och gärna lite fuktig jord. Bambus finns i en hel drös med storlekar och färger men just "Jumbo" är sådär stor och maffig som man tänker sig att bambusar ska vara. Man kan stamma upp dem för att få fram de vackra bamburören. Jag gillar att använda bambus som insynsskydd eftersom de är vintergröna. Även lägre sorter är fint att blanda ut ett buskage med eller i en rabatt. Man måste dock tänka på att de flesta bambus fårrejäla rotklumpar, det är inte så att de sprider sig men om plantan trivs så kommer du få en stor bambu tillslut. Ni hittar Bergbambun härom ni vill ha mer information.

Buskar och träd för skugga

Hybrididegran ”Farmen”
Taxus × media 'Farmen'

Idegranar är perfekta som formklippta buskar, friväxande buskar och häckar. Den klarar full skugga och har fina glänsande barr hela vintern. Det är väldigt snyggt att göra en låg häck inne i trädgården i skugga med Idegran. Den kan klippas hur hårt som helst men håller sig tät oh fin utan beskärning endå. Om man gillar att göra kransar eller juldekorationer så ska man plantera Idegran. Det är supersnyggt att binda kransar med dess grenar och de håller sig gröna hela vintern till skilnnad från gran som barrar. Ni hittar våra Idegranar här.

Blåbärstry ANJA® E
Lonicera cae. var. kamt. ANJA® E

Detta är en sån perfekt buske att ha under större buskar! Den perfekta marktäckande busken som klarar skugga. Det är det inte många buskar som kan! Får ett tätt grenverkt och gult bladverk på hösten. Den får även ätliga blå bär under sommaren! Det är en mycket anspråkslös buske som man inte behöver beskära alls. Den är väldigt lättodlad och vacker! Ni hittar mer information om Blåbärstry här.

Doftschersmin 'Finn' E
Philadelphus coronarius 'Finn' E

Den här väldoftande busken har jag i min egen trädgård. Bakom huset helt i norrläge. Den klarar det hur bra som helst. Just denna sorten växer långsammare än andra Schersminer men det är enbart för att den växer i helskugga. Den blommar dock lika överdådigt och doftar fantastiskt. Just sorten Finn togs fram med tanke på alla doftlösa Schersminer som finns i handen. Det är ett säkert kort för att få vacker blomning och doft i skugga! En favoritsort! Ni hittar mer information om Schersminen här.

Konvaljbuske
Clethra alnifolia

Även denna ovanliga buske står i samma rabatt hemma hos mig som Schersminen ovan. Alltså i norrläge med noll sol. Den har precis börjat att blomma och det är det som är det speciella med denna busken. Den blommar sent på säsongen! De flesta prydnadsbuskar blommar på våren eller sommaren. Det finns få buskar som blommar sent oavsett sol eller skugga. Men detta är en sån sort! Växer relativt fort och blommar väldigt fint. En kanonsort som inte kräver något speciellt! Ni hittar mer information om Konvaljbusken här.

Vidjehortensia 'Annabelle'
Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Hur fin är inte denna Hortensian!? Jag älskar den! Inte bara för att den lyser upp helt makalöst i skugga utanför att den vissnar vackert. Ni vet hur vissa växter ser helt kolosalt risiga ut efter blomning? Denna håller kvar sina små blomvippor som blir bruna, perfekt som dekoration eller att bara låta sitta kvar på busken! Det är så fint när frosten kommer och hela busken glittrar. Ni hittar mer information om Hortensian här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB