Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prunkande Prunus

Ett mångfacetterat släkte av buskar och träd, med varierande utseende och användningsområde. Gemensamt är dock den vackra blomningen, i vitt, rosa eller rött. Prydnadskörsbärens frukter är, med några få undantag, oätliga och kan till och med orsaka matsmältningsbesvär. Trots detta borde varje trädgård innehålla ett eller flera exemplar av Prunus, de är ju så sagolikt vackra.

Inget kan väl, likt ett rikt blommande körsbärsträd, väcka en frusen vintersjäl till liv! Det finns arter med vackert glänsande bark, andra har underbara höstfärger eller varför inte välja en med attraktivt mörkrött bladverk. Den nätta formen och storleken gör att träden lämpar sig väl i den lilla trädgården. Vissa buskar, t.ex. lagerhägg passar även som marktäckare eller häckväxt.

Släktet Prunus omfattar mer än 400 arter av lövfällande eller vintergröna buskar och träd med vanligen upprätt växtsätt även om krypande former även existerar. Dessa förekommer vilt i större delarna av norra halvklotets tempererade zoner, samt i Anderna i Sydamerika och i Sydostasiens bergstrakter.

De föredrar skogiga områden, men kan också hittas på såväl sandiga, kustnära platser som på stenig jord och till och med klippor. Det finns ett stort antal odlade varianter med stort prydnadsvärde. Inom släktet ryms både härliga fruktträd som plommon, körsbär, persika, aprikos och mandel, och tåliga, vildväxande träd och buskar som slån och hägg.

Ursprungligen klassificerade Linné släktet som fyra olika: Prunus, Padus, Cerasus och Amygdalus, men begränsade det sedan till bara två. Senare har det visat sig att likheterna är större än man trott, och att arterna, trots sina vitt skilda egenskaper och användningsområden, alla hör till släktet Prunus.

Själva namnet "prunus" tros härstamma från det grekiska ordet prune, som var namnet på ett plommonträd som finns omnämnt redan av de gamla grekerna. Här koncentrerar vi oss dock på prydnadsträden- och buskarna, som trots att de inte får ätliga bär, ändå har ett stort odlingsvärde.

Tidig blomning
Dessa användbara, mångsidiga buskar och träd är väl värda en plats i varje trädgård. Det mest iögonenfallande är naturligtvis den ljuvliga, ofta tidiga blomningen. Efter en lång, mörk vinter är det en lisa för själen att få uppleva vårens blomrikedom.

Växtsättet är ofta nätt och trevligt och lämpligt för den lilla trädgården. Vissa arter är riktigt kompakta och täta, medan andra har ett mer yvigt utseende. Bladverket kan vara mycket dekorativt, antingen med läckra höstfärger, eller med ständigt röda blad. Några prydnadsprunus har också vackert skimrande bark. Stammen från framförallt det vilda körsbärsträdet används som träslag i bl.a. fina möbler och gitarrer. Den aromatiska sav som vissa arter avger används också i liten utsträckning inom medicinen samt för färgtillverkning.

Blad & blommor

Träden eller buskarna är lövfällande eller vintergröna och bladen är vanligen tandade. Formen på bladen varierar från lansettlika till nästan runda, men är oftast relativt avlånga. Blommorna är rosa, vita eller röda och ofta skålformade med fem kronblad. Det finns även arter med fyllda och halvfyllda blommor. Hos många arter efterföljs blomningen av små, avlånga eller runda, frukter som inte lämpar sig för förtäring. Växtsätt och utseende i övrigt skiljer sig mycket mellan arterna.

Läs mer:
Klotkörsbär
Dvärgmandel
Kurilerkörsbär
Prydnadskörsbär 'Accolade'
Lagerhägg
Vårkörsbär
Prunus odlingsråd


Klotkörsbär
Prunus x eminens'Umbraculifera'


Dvärgmandel
Prunus tenella 'Fire Hill'


Kurilerkörsbär
Prunus nipponica var. kurilensis'Brilliant'


Prydnadskörsbär 'Accolade'
Prunus 'Accolade'


Prunus laurocerasus 'Van Nes'


Vårkörsbär
Prunus x subhirtella
'Hally Jolivette'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB