Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Primula − vinterns drottning!

I stora delar av Sverige ligger snön djup, men när vinterns drottning tittar fram är det utan tvekan en känsla av vår hon förmedlar. Primula, eller viva som hon kallas på svenska, är absolut en av våra mest älskade krukväxter i början av året.

Efter julens alla röda nyanser längtar vi efter att fylla hemmet med sköna pasteller och glada färger. Och det är just detta Primula – eller viva som den ofta kallas på svenska – bjuder på i överflöd. Utbudet är imponerande: fräscha vita, ljuva rosa, soligt gula, men också enkla och dubbla varianter i alla tänkbara nyanser av blått, rött och lila.

Namnet Primula betyder “vårens första ört”, och det är inte för inte – vivan är en symbol för vårens ankomst och glädje. Det finns över 400 olika arter av Primula i världen, varav minst sju är vilda i Sverige. I handeln möter vi främst tre populära vivor: syrenviva, fönsterviva och jordviva.

Vivor för alla!

Syrenvivan (Primula malacoides) utmärker sig med en sky av små, näpna blommor i toppen av den 25–30 cm höga stjälken. Fönstervivan (Primula obconica) har större, färre blommor som också sitter på höga stjälkar. Jordvivan (Primula vulgaris) är den klassiska vivan med kortare blomstjälkar och färre, men ofta intensivt färgade blommor.

Vivor är inte bara vackra – de är också mycket prisvärda. Under januari när plånboken kan kännas tunn passar primulor perfekt för att pigga upp både humör och hem. En ensam viva i en fin ytterkruka på köksbordet kan vara enkelt och elegant. Vill man ge effekten en boost, gruppera vivor i olika färger tillsammans på ett fat eller en bricka – det skapar nästan vårkänsla på direkten. Primulor trivs även utmärkt i uterummet eller på en inglasad balkong där temperaturen är lite lägre.

Skötselråd för Primula och vivor

Att primulor (vivor) kan vara lite kinkiga är sant, men genom att följa några enkla råd kan du njuta extra länge av blomningen.

Svalt och lagom mycket ljus

Alla vivor – oavsett sort – trivs bäst där det är svalt, fuktigt och inte alltför ljust. Tänk på att undvika värmeelement, eftersom värme snabbt gör att blommorna vissnar och bladen slokar. Placera din prima viva skyddad från direkt solljus, gärna en bit in i rummet eller i ett fönster med diffust dagsljus. Under tidig vår trivs vivor också på inglasad balkong eller i uterum där temperaturen inte stiger för mycket.

Vattna regelbundet men lagom

Vattning är A och O. Jorden ska vara jämnt fuktig, men se upp för vatten som blir stående i ytterkrukan – särskilt för jordvivan är detta extra viktigt. En torkad primula slokar fort, men kan i de flesta fall räddas med gradvis vattning. Undvik övervattning då ständig väta kan orsaka gula blad och skadade rötter.

Gödsla sparsamt

Syrenviva och fönsterviva mår bra av en svag dos växtnäring ungefär varannan vecka under blomningen. Jordviva kräver sällan extra näring om den bara blommar kort inomhus.

Fakta om de vanligaste vivorna

ArtVetenskapligt namnHöjdBlommorUrsprungsområdeSärskilda egenskaper
SyrenvivaPrimula malacoides25–30 cmMånga små i skyKinaLång blomning, känslig för uttorkning, intensiv färgprakt
FönstervivaPrimula obconicaUpp till 30 cmFärre, störreKinaLättskött, blomvillig, finns nu i allergivänliga sorter
JordvivaPrimula vulgaris10–15 cmFå, på korta stjälkarEuropa, Asien, NordafrikaKlassisk viva, kan planteras utomhus, även doftande/fyllda

Syrenviva, Primula malacoides:
Blommar intensivt under 6–8 veckor, främst senvinter och vår. Vill stå ljust men skyddad från stark sol, och allra bäst om temperaturen är något svalare än vanlig rumstemperatur. Känslig för uttorkning och bör vattnas regelbundet, gärna med svag näring varannan vecka. Efter avslutad blomning kastas den oftast, men den är oslagbar som vacker februariklick.

Fönsterviva, Primula obconica:
Blir också upp till 30 cm hög med större, rikliga blommor i varierande färger. Lättskött och blomvillig. Kan stå i vanligt fönsterljus men undvik full sol och placera inte direkt över element. Tål rumstemperatur men blommar längre svalare. Moderna sorter är oftast fria från primin som annars kunde ge hudirritation. Plocka bort vissna blommor för att främja nybildning. Kan även stå utomhus under sommaren på skyddad plats.

Jordviva, Primula vulgaris:
Lågväxande och traditionell viva som blommar 2–3 veckor inomhus, men kan ges nytt liv om den planteras ut efter blomningen när frostrisken är över. Föredrar svalt och ljust, och jämnt fuktig jord. Många sorter doftar eller är fyllda, och jordvivan återkommer gärna år efter år utomhus på våren och ibland även hösten.

Primula – mångsidig och dekorativ

Primulor är inte bara vackra i kruka – de är perfekta för färgrika arrangemang. Kombinera olika färger på ett fat för maximal effekt, eller låt en enda planta stå för enkel glädje på köksbordet. Med sitt breda urval av arter, färger och former är primulor en självklar favorit när vinter ska bli vår.

Utforska gärna mer inspiration och tips samt vackra bilder på Primula i krukor, korgar & lådor.

Sammanfattning

Primula är en uppskattad och traditionell krukväxt som signalerar vår och optimism, även under årets ruggiga månader. Med sin rikliga blomning, variationsrikedom och lättskötta natur (om grundråden följs) passar vivor de flesta hem och smaker – från enkla solitärer till färgsprakande grupper, i vanliga fönster eller på skyddade, svalare platser. Ger du din viva lite kärlek och rätt placering kommer den garanterat att lysa upp och skapa välkomnande känsla – oavsett om det är mitt i vintern eller vid vårens första ankomst.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB