Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Primula − vinterns drottning!

I stora delar av Sverige ligger snön djup, men när vinterns drottning tittar fram är det utan tvekan en känsla av vår hon förmedlar. Primula, eller viva som hon kallas på svenska, är absolut en av våra mest älskade krukväxter i början av året.

Inspiration från Blomsterfrämjandet Efter julens alla röda nyanser vill vi frossa i sköna pasteller och glada färger, och det bjuder Primula på i överflöd. Det finns fräscha vita, ljuva rosa, glatt gula, enkla och dubbla och många olika nyanser av blått, rött och lila.

Namnet Primula betyder just vårens första ört och det finns minst 400 olika arter, varav sju växer vilt i Sverige. I handeln finns också flera vivor att välja bland, varav de vanligaste är syrenviva, fönsterviva och jordviva.

Vivor för alla!

Syrenvivan, Primula malacoides, kännetecknas av att den har en sky av små blommor i toppen av en 25-30 cm hög stjälk. Fönstervivans, Primula obconicas, blommor sitter också på en hög stjälk men de är större och färre till antalet. Jordvivan, Primula vulgaris, är den traditionella vivan som har kortare blomstjälkar med färre blommor på.

Vivor kan användas på ett otal olika sätt. Det är billiga växter, vilket passar många konsumenter i januari när plånböckerna kan vara ovanligt tunna. Ett mycket enkelt, vackert och prisvärt alternativ är att placera en ensam Primula i en vacker ytterkruka på köksbordet.

Vill man ha lite större effekt är det mycket effektfullt att placera ett antal i olika färger tillsammans, till exempel på en bricka eller ett fat. Vivor passar också utmärkt i uterummet eller på den inglasade balkongen, där det är lite svalare.

Så sköter du din primula/viva

Inomhusodling
Inomhusodling
Inomhusodling

Primulor kan vara lite kinkiga, men om man håller sig till några enkla skötselråd är de lätta att lyckas med.

Svalt och lagom med ljus Alla primulor vill ha det svalt, fuktigt och inte för starkt ljust. För att de ska hålla längre ska man därför tänka lite extra på var man placerar dem. Viktigast är att undvika att ställa dem nära ett värmeelement och att placera dem skyddade från direkt solljus, till exempel en bit in i rummet eller i ett fönster med svagt ljus.

Vattna regelbundet När det gäller vattning ska de vattnas rikligt, men inte så mycket att vattnet blir stående i ytterkrukan. Vivor slokar om de får för lite vatten, så se till att vattna dem regelbundet.

Fakta om primula/viva

Fönsterviva, Primula obconica Fönsterviva blir upp till 30 cm hög. Den är både lättodlad och blomvillig och ska stå ljust men inte i full sol och gärna i normal rumstemperatur under blomningen. Undvik placering över ett värmeelement. Viktigt är att plantan vattnas regelbundet så att fuktigheten i jorden är jämn. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen.

Fönsterviva är flerårig, men den används ofta bara så länge den blommar. Vill man kan man ställa den utomhus på en skuggig plats sommartid. Blomman finns tillgänglig i handeln hela året. Enstaka blommor som vissnat plockas bort och nya kommer från blomkransens mitt. Bladen innehöll tidigare primin, ett ämne som kan vålla irritation på känslig hud. Numera finns förädlade sorter som inte innehåller något primin, tex TWILLY-SERIEN.

Jordvivia, Primula vulgaris Jordvivia blir 10 till 15 cm hög. Den vill stå ljust men inte i full sol, undvik placering över ett värmeelement. Jorden bör vattnas rikligt och regelbundet så att fuktigheten är jämn. Är känslig för vatten som blir stående i ytterkrukan. Jordvivan blommar under ett par tre veckor, längre om de står något svalare än rumstemperatur. Därefter kan den slängas på komposten eller planteras ut på våren när frosten är över, då ska den ha stått svalt och ljust efter blomningen.

Utomhus blommar jordvivan år efter år, framförallt på våren, men ibland även på hösten. Blomman finns tillgänglig i handeln under vinter och tidig vår. Bland jordvivorna finns en del doftande sorter och även en del med fyllda blommor.

Syrenvivan, Primula malacoides Syrenvivan blir 25 till 30 cm hög och förekommer under senvinter och vår. Den vill stå ljust men inte i full sol. Blommar längre om de står något svalare än rumstemperatur och undvik placering över ett värmeelement. Vattna regelbundet så jorden hålls jämnt fuktig. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen. Själva blomningen är intensiv och varar i 6-8 veckor och därefter kastas växten.

Syrenvivan är känslig för uttorkning, detta kan orsaka att knoppar och blommor faller av. Om den slokar av torka ska den vattnas upp gradvis. Ständig väta är inte heller bra, eftersom det gör att bladen gulnar och rötterna kvävs.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB