Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Primula-sorter för alla smaker och stilar

I naturen är olika primulaarter bland det första som blommar på våren och namnet Primula betyder just vårens första ört. Tack vare duktiga trädgårdsmästare finns redan nu under senvintern ett rikt sortiment av vivor i affären och trots att det fortfarande är full vinter.

Text och bilder från Blomsterfrämjandet

Det härligaste med vivor är kanske den oerhörda färgrikedom som de erbjuder. Det finns färger och former för alla smaker! Det gör dem också lätta att placera i hemmet. Genom att ta upp nyanserna i blomman i ytterkrukan kan man förstärka eller kontrastera mot övrig inredning. De passar lika bra en och en som flera stycken tillsammans.

Många tillsammans

Primula är också en tacksam blomma i början av året eftersom den är snäll mot plånboken. Det räcker med en liten blomma på köksbordet för att lysa upp tillvaron och ge matglädje. Vill du unna dig lite extra är det fint att sätta flera olika vivor tillsammans på en bricka eller plantera några stycken tillsammans i en låda eller större skål.

Så lyckas du

För att lyckas med vivor krävs framförallt regelbunden vattning. Blommorna bör vattnas så ofta att de aldrig torkar ut. Bäst håller de om de dessutom placeras ljust och inte för varmt, svala uterum eller fönsterbrädor utan vintervarma element under är bästa placeringen för långvarig blomning. De glöms inte bort och blir dessutom en fröjd för ögat om de står de mitt på köksbordet eller på fönsterbrädan i köket.

Många sorter

Sortimentet av Primula är stort. Vi känner till ungefär 400 olika arter varav sju förekommer vilt i Sverige. Ett flertal arter och hybrider odlas som prydnadsväxter. Vanligast som krukväxt är förädlade former av jordviva, Primula vulgaris, men syrenviva och fönsterviva förekommer också i handeln.

I år finns många fina nya sorter av jordvivor i sortimentet. Blomsterfrämjandet tipsar om några av dem:

'Girl's Delight' har ljusa, halvfyllda blommor som sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad. De är rosa-aprikos i flera nyanser och har ljusare kronbladskanter.

’Delft/Zebra Blue’ är en jordviva i lustigt, vitrandigt mönster mot himmelsblå botten. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

'Eltangi' har intensivt signalgula blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i starkt rött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

'Elena' har ljust äppelblomsrosa blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i rosarött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

'Sirococco' har blå blommor, som skiftar i färg med ålder - bedårande vackert. Kronbladen är vitkantade, vågiga, liknar små cancan-kjolar. De sitter på korta stjälkar i mitten av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

'Bellerose' är en sort av jordviva, vars blommor är halvfyllda och skiftar i färger från ljust crèmegult till ljuvt aprikosrosa på samma planta. Blommorna har en ljusare mitt och svagt vågiga kronbladskanter. De sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

'Cleopatra' har ljust ceriserosa blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i rosarött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad

'Suze' har ceriserosa blommor med en ljusare mitt. De är halvfyllda och har svagt vågiga kronbladskanter. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB