Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Praktliljan

Praktliljan, väl värd sitt namn!

Nu blommar praktliljan, Lilium speciosum, hos mig trots tämligen skuggig placering. Nyare växtböcker försöker ordinera namnet saronglilja, som dock inte tycks ha "fastnat".
Praktliljan tillhör gruppen orientaliska liljor och är en av de äldsta liljorna i odling.

I år tycks allting blomma rekordtidigt, så egentligen skulle den inte blomma förrän i slutet på augusti och fram till mitten på september här i zon 1, senare högre upp i landet. Kan odlas åtminstone till Stockholmstrakten, för den är härdigare än många tror och skulle gå i och för sig ännu högre upp. Problemet är att den ibland inte hinner blomma innan frosten kommer norröver. Kan dock drivas i kruka och tas in om frosten hotar. Den är också fin som snittblomma.

Praktliljan härstammar från Japan, Formosa och Taiwan. Den är en praktfull, hög lilja som kan bli uppåt 2 meter. Blommorna, som är ca. 8-10 cm vida, sitter i klasar med uppåt 20 st. eller ännu fler klockor i varje klase. Kalkbladen är utåtriktade och något tillbakarullade. Blommornas färg varierar efter sorten från vit med åsar med palpiller och stänk i rött och rosa till mycket mörk vinrött med nästan svarta stänk. Doften är god, söt, lite vaniljaktig.

Den medelstora löken är vit till brunaktig och har löst sittande, tjocka lökfjäll. Den skall planteras ganska djupt, ca. 15 cm, eftersom stjälken har stamrötter, i fuktig men väldränerad, kraftig lövjord med inblandning av sand och torv. Den gillar inte kalk. Passar att planteras under olika betingelser, från soligt till ganska skuggigt men öppet läge. Då liljan blir hög, behöver den ett stadigt stöd redan när stjälken växer upp för att inte tippa. Denna lilja tycks inte vara någon favorit hos liljebaggarna, mina brukar få vara ifred fast runt omkring äts det upp liljor med glupande aptit.

Den är mycket variabel och finns i en mängd varianter och former. Basfärgen är vit, men många sorter har så stora fläckar att de ser mer eller mindre rosa eller karmin/vinröda ut. De hängande, mörkbruna ståndarna kontrasterar skarpt och är mycket dekorativa. Oftast är blombasen mer eller mindre gulgrön.

I handeln finns många olika sorter att köpa, här några:

Lilium speciosum 'Album' syn. var. album är vit med strimmor och stänk i gult och rosa.

'Rubrum' eller var. rubrum som den också kallas, är mångformig, från nästan vit med röda fläckar till mycket mörkt vinröd med nästan svarta fläckar.

'Grand Commander' tunt vitkantad mörkrosa med ännu mörkare rosaröda fläckar.

'Attraction' har rosa blommor med ljusare kanter.

'Black Beauty' är en nyare sort med mörka stammar och knoppar. Röda blommor.

'Brilliant' är djupröd med lägre stängel.

'Super Star' är röd och vit. Anmoder för många kloner, t.ex. 'Shooting Star'.

'Uchida' är djupt rosa med brunröda fläckar. Vanlig i drivning.


Lilium speciosum 'Album'


L. speciosum 'Rubrum'


L. speciosum 'Rubrum'


L. speciosum 'Rubrum'


L. speciosum 'Roseum'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB