Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Potatis i Norden

En beskrivning av gamla potatissorter bevarade hos Nordiska genbanken

Nordiska Genbanken är ett centrum för bevarande och användning av växtgenetiska resurser i de nordiska länderna.
Till deras mandat hör att bevara och dokumentera den genetiska variationen som finns för jord- och trädgårdsbruk.

Den här utgivna boken, som tillhör NG:s egen utgivning, berättar om Potatisgruppens arbete med de nordisk potatissorterna. Detta arbetet påbörjades 1979 och har som mål att bevara nordisk potatismaterial, både landsorter och förädlade sorter, för potatisforskare och -förädlare.

Eftersom arbetet bedrivs i alla fem nordiska länderna, är boken skriven på de olika nordiska språken samt på engelska. Det gör den lämplig t.ex. som present till ens potatisintresserade vänner i olika länder.

Boken första del berättar om potatisens historia och dess väg till Europa från Sydamerika, där den härstammar ifrån.

De påföljande kapitlet berättar om hur den kom till de olika nordiska länderna och dess odlingshistoria i respektive land.

I en artikel berättar Åke Truedsson om hur det går till att odla sin egen matpotatis sedd ur den sydsvenska synvinkeln.

Resten av boken är en mycket bra beskrivning av de 63 olika, gamla sorterna som genbankens samling består av samt ytterliggare några viktiga sorter som odlats i Norden. Man har inte haft möjlighet att testa alla nyinkomna sorter fullständigt, men arbetet fortsätter och kommer att presenteras fortlöpande på Nordiska Genbankens hemsida www.ngb.se.

Beskrivningen är tydlig innehållande dels en skriftlig del, dels tydliga bilder på både plantan, blommorna, grodden och själva potatisen, vilket underlättar avsevärd, om någon vill identifiera sina gamla potatissorter.

I slutet av boken finns tabeller och listor, bl.a. sortimentslistor i respektive länder, metodbeskrivningar och -tabeller för kvalitets- och resistenstester, synonymtabeller, eftersom samma potatis i de olika länderna kan förekomma med olika namn och slutligen viktiga fakta för husbehovsodling.

Alltså en intressant och instruktiv bok för den som är road av potatissorter, i första hand de äldre. En lättfattlig stil gör att boken inte alls känns "knölig".

Nordiska Genbanken

Nordiska genbanken började arbeta med att bevara nordiska potatissorter 1979, idag består samlingen av 63 olika sorter norska, svenska, danska, finländska och isländska sorter. Dessa 63 sorter presenteras i boken och man har även bifogat odlingstips och potatishistoria. Utav de 63 sorterna så finns det bild på 62 av dem, både på blommor, blad, knöl och ibland grodd.

En annan kul sak är att läsa om vilka namn de går under en sort kan ha haft många olika namn. En sak som kan kännas lite rörig är att boken är skriven på flera olika språk (samtliga nordiska språk + engelska). Men samtidigt tycker jag det är smart, marknaden för en potatisbok i sverige är liten och med tanke på att den handlar om Nordiska potatissorter är det bra om man kan nå ut med boken i hela Norden.

Åsa Stoltz

Potatis i Norden
  Titel:
Potatis i Norden
Redaktör:
Merja Veteläinen
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
CAL-förl. Alnarp
Nordiska genbanken.
Utgivningsår:
2001
ISBN:
91-973990-1-9

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB