Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

The Plantfinder's Guide to Garden Ferns

Detta måste ju vara den perfekta boken om ormbunkar, skriven av en författare som själv odlat släktet i egen plantskola en lång följd av år och vunnit otaliga priser.

Det han inte vet om odling och skötsel måste vara oväsentligheter för en vanlig odlare. Dessutom sträcker sig hans kunskaper vida om alla arter och hybrider som finns i odling, vilket redovisas till fullo här.

Botanik och historia är i det första kapitlet kortfattat men vederhäftigt beskrivet och den långa raden av tidiga 1800-talsförfattares alster är mycket intressant skildrat, särskilt beträffande illustratörerna som enligt Martin Richard fortfarande är oöverträffade.

Illustrationerna (fotona) i den här boken är annars synnerligen vältagna och förtydligande planscherna med blad från samma släkte för jämförelse är mycket detaljerade och jag kan tänka mig att de kan användas för att bestämma arter i egna trädgården. Inget är mer irriterande än att ha en vacker ormbunke och inte veta dess namn.

Man får också många förslag om plantering för olika typer av trädgård och olika ormbunkars behov av jord, fukt och surhetsgrad.

Här finns ett helt kapitel ägnat åt trädormbunkar och andra ovanliga arter som förvisso inte lämpar sig för odling i vårt kalla land annat än i växthus, men det är ändå intressant läsning. Martin Richard säger sig drömma om att få fram en trädormbunke som är härdig nog för engelska trädgårdar. De är otroligt vackra så man kan förstå honom.

Alla arter med sina hybrider är väl dokumenterade med härdighet och odlingsbetingelser. Det står en del att läsa om den nya nomenklaturen också.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

I det hela alltså en mycket välskriven och "behövd" bok där man hittar det mesta man vill veta om detta intressanta släkte som fler och fler tycks upptäcka och älska.

Vi må hoppas att någon finner den värd att översätta. Mig veterligen finns bara floror hittills på svenska.

Barbro Hansson/Sylvia Svensson

The Plantfinder's Guide to Garden Ferns
  Titel:
The Plantfinder's Guide to Garden Ferns
Författare:
Martin Richard
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Timber Press
Utgivningsår:
2000
ISBN:
0-7153-08068

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB