Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantering och pyssel i oktober!

Oktober är en fin månad. Här i söder är de flesta träd gröna med lite gula stråk och dahliorna blommar än hos många. Köksträdgården fortsätter att leverera och vi har haft soliga, krispiga dagar. Lite kallare på nätterna överlag men ingen frost hos mig än. Oktober är också en väldigt bra månad att plantera i. Nätterna är fuktiga och jorden är fortfarande varm. Idialiskt för plantering eller sådd av gräsmatta.

Text och bild: Anna Theorin

Ta vara på hösten i trädgården

Nu när löven så smått börjar skifta färg och falla av träden är det dags att ta till vara på dem i trädgården. Löv är fantastiska att använda som täckmaterial i rabatter, köksland, pallkragar och odlingslådor, där de under vintern långsamt förmultnar och berikar jorden med mikroorganismer och mullämnen. När våren kommer har en stor del redan brutits ner och givit din jord både struktur och näring.

Lövkorg – ett smart verktyg för trädgården

En lövkorg är väldigt praktisk att ha till hands nu – den rymmer mycket mer än en vanlig hink, vilket spar både tid och steg när du ska samla löven.

Att tänka på med löv

Tänk på att undvika löv från ek och bok till vanliga rabatter och kompost, eftersom de är extra sega och tar flera år på sig att brytas ner, på grund av sitt höga innehåll av garvsyror. Men dessa löv passar däremot utmärkt under surjordsväxter som rhododendron eller blåbär. Använder du löven i pallkragar får du ett naturligt skydd, som samtidigt förbättrar jorden och gynnar mikrolivet – perfekt för framtida skördar.

Plantering av pioner och rosor

Något jag alltid fokuserar på i oktober är plantering av både barrotade och krukade växter. Hösten är en idealisk tid för detta eftersom jorden fortfarande är varm och fuktig, vilket ger rötterna en bra start.

Så lyckas du med pioner

Särskilt pioner och rosor trivs ofta bäst när de planteras nu. Pioner ska alltid planteras grunt – placera rotklumpen så att de nya skotten precis hamnar under jordytan, annars kan blomningen utebli. Fyller du på med jordförbättring eller kogödsel runt etablerade pioner är det viktigt att inte täcka de små röda skotten som ofta visar sig tidigt på våren eller om hösten är mild. Pioner trivs bäst i näringsrik jord och klarar både sol och skugga, men för riklig blomning rekommenderar jag halvskugga där blommorna inte slår ut för snabbt eller blommar för sparsamt.

Pioner i kruka över vintern

Vet du ännu inte var dina pioner ska stå permanent? Låt dem stå i kruka över vintern – de klarar att stå utomhus, så länge de är planterade grunt och i näringsrik jord. Det går lika bra att göra så med rosor.

Plantera rosor för framtida blomning

Rosor ska däremot planteras djupt och trivs extra bra i lerjordsblandad, näringsrik mylla. Om du vill botansera bland olika rostyper och hitta nya favoriter, kika gärna på vårt breda sortiment av rosor här.

Sätt vitlök innan vintern kommer

Vidare är det dags att plantera vitlök för dig som bor i delar av landet där vintern inte redan tagit greppet. Själv väntar jag ofta till november eller december i zon 2/3. Vitlök trivs bäst i näringsrik, väldränerad jord och går utmärkt att sätta i såväl köksträdgården som stora krukor. Att bli självförsörjande på vitlök är faktiskt väldigt lätt – varje klyfta blir till en hel vitlök och tar väldigt lite plats att odla samt lagra inomhus.

Förbered för vinterns blomning med amaryllis

Inomhus börjar jag förbereda för vinterns blomning redan i oktober genom att driva upp amaryllis. Vill du ha blommande amaryllis till jul bör du börja nu, eftersom det tar ungefär 6–7 veckor från att löken vaknat till den blommar.

Odlingstips för amaryllis

Amaryllisen är förvånansvärt lättodlad – den kan drivas både i jord, i mossa eller helt utan jord, till exempel i en glasvas där du virar mossa runt löken och sprayar med vatten. Nu finns så många olika färger att välja bland, vilket gör den till en mångsidig vinterblomma – testa exempelvis limegrön amaryllis på nyårsbordet för en modern känsla.

Upptäck nya sorters amaryllis

För dig som är sugen på nya sorter, hittar du hela vårt amaryllissortiment här. I år är de småblommiga Gardensorterna speciellt populära, och de passar utmärkt att plantera flera tillsammans i en stor vas med mossa.

Höstfint på trappen med perenner

På hösten brukar jag också passa på att pynta trappen. Nu åker sommarblommorna ut och ersätts med robusta perenner som håller sig fina året runt – min favorit är Alunrot. Den är lättskött, övervintrar snällt i kruka och kräver nästan ingen skötsel alls.

Kombinera för bästa resultat

Genom att kombinera alunrot med smyckande växter som salvia, bergenia eller murgröna, får du vackra arrangemang som står hela säsongen. Säsongsväxter som Arons Skägg plockar jag in som krukväxt när frosten kommer, medan resten tål att stå ute vintertid. Är du nyfiken på fler alternativ, har vi massor av inspirerande perenner och höstväxter i vårt sortiment här.

Skapa en levande trädgård även i oktober

Hösten är en guldgruva för trädgården – full av möjligheter till jordförbättring med löv, nyplanteringar av favoriter som pioner och rosor, och pyssel både utomhus och inomhus. Se till att ta tillvara på löven, plantera för framtiden, och njut av din trädgård även nu när årstiden skiftar.

Njut av färger och frisk luft

Hoppas du fått inspiration till nya trädgårdsprojekt i oktober! Och glöm inte att stanna upp och njuta av både färger och frisk luft därute. Kram på er!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB