Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantering och pyssel i oktober!

Oktober är en fin månad. Här i söder är de flesta träd gröna med lite gula stråk och dahliorna blommar än hos många. Köksträdgården fortsätter att leverera och vi har haft soliga, krispiga dagar. Lite kallare på nätterna överlag men ingen frost hos mig än. Oktober är också en väldigt bra månad att plantera i. Nätterna är fuktiga och jorden är fortfarande varm. Idialiskt för plantering eller sådd av gräsmatta.

Text och bild: Anna Theorin

Löven börjar skifta färg så smått nu och vissa träd tappar löven tidigare än andra. Löven är perfekta att använda till rabatter och trädgårdsland. Jag brukar samla ihop alla löv och sen slänga ut dem där de behövs. Till våren har de mesta förmultnat. Du kan använda alla sorters löv förutom ek och bok. Deras löv tar flera år på sig att förmultna och passar inte bra i varken kompost eller i landen. Du kan däremot slänga dem under rhododendron eller andra surjordsväxter. Löv är också utmärkt att lägga i pallkragar och odlingslådor. De tillför microorganismer, mullämnen och massor av annat gott.

En lövkorg är bra att ha, de är lite större än vanliga baljor så man får plats med mycket, då blir det mindre spring. Ni hittar alla våra lövkorgar här.

Något jag också gör nu i oktober är att plantera. Jag planterar både barrotade växter nu och krukade. På våren är det så mycket annat som ska hinnas med och det är nu på hösten jag utvärderar trädgårdsåret. Att plantera barrotade pioner och rosor till exempel är till och med bättre att göra på hösten än på våren.

Jag längtar redan efter nästa års pionblomning.

Pioner ska planteras grunt. De flesta perenner ska planteras djupare än de står i krukan men inte pioner. De ska sitta väldigt grunt. Och när man fyller på med jordförbättring eller kogödsel på redan etablerade pioner ska man inte täcka de små skotten alls. Det är inte ovanligt att skotten kommer upp tidig vår eller höst här i söder om vi har en mild vinter. Det är ingen fara, de klarar de mesta. Pioner ska ha näringsrik jord och de älskar lerjord. Går bra i både sol och skugga men de är som vackrast i halvskugga enligt mig. De blommar mycket mindre i skugga och i full sol blommar de över för fort tycker jag.

Om jag inte vet vart jag ska sätta mina nya pioner riktigt än så har jag dem i kruka över vintern. De planteras på samma sätt då. Grunt och i fin jord. Krukan får stå ute hela vintern och pionerna klarar det galant.

Samma gäller för rosor, de ska planteras djupt och gillar lerjord och annan näringsrik mark. Även vissa rosor sätter jag i kruka för att antingen ha kvar i en kruka nästa sommar eller för att plantera ut till våren. Detta fungerar också för er som kanske redan har fått vinter och inte kan planterna nu. Då kan ni sätta dom i kruka för att plantera ner till våren.

*Här ser ni hur våra barrotade pioner ser ut när de kommer och hur grunt jag sätter dem i krukan.

Vi har flera rosor i lager nu. Ni hittar alla sorter här.

För några av er är det dags att sätta vitlöken nu, jag själv väntar till november/december eftersom jag bor i zon 2/3. Vitlök ska planteras i näringsrik jord och det går även bra att sätta i stora krukor. Det gör ingenting om blasten kommer upp lite. I de lägre zonerna går det nästan inte att undvika oavsett när man planterar. Vitlök är en gröda som är väldigt enkel att bli självförsörjande på. Den tar inte stor plats i varken köksträdgården eller inomhus för lagring och man får väldigt mycket. Varje klyfta blir en hel vitlök. Våra sättvitlök hittar ni här.

*Den vackra mangolden i bakgrunden heter Peppermint.

Lite inomhuspyssel blir det såklart också nu i oktober. Amaryllisen ska börja drivas upp nu om man vill ha amaryllis till jul. Det är väldigt enkelt att driva amaryllis. De behöver inte ens jord. Men de behöver lite tid. Cirka 6 -7 veckor tar det för den att blomma så om ni vill ha amaryllis till jul är det dags att sätta igång.

Jag brukar plantera min i mossa och sätta i glasvas. Jag binder mossan med tråd runt löken och sprayar med vatten. Det fungerar utmärkt och amaryllisen blommar som om den var satt i jord. Nu finns det så många olika färger på amaryllisen så den känns mer som en vinterblomma än en julblomma. Limegrön amaryllis på nyårsbordet är väldigt fint till exempel.

De flesta ser stora blommor framför sig när man tänker på amaryllis, men det finns faktiskt småblommiga sorter också. Dessa kommer med fler lökar i samma paket. Dessa brukar jag inte vira in i mossa utan jag lägger mossa i botten av en glasvas eller burk och sen täcker jag lökarna nästan hela vägen upp med mossa. De småblommiga sorterna heter Garden. Ni hittar alla våra sorter vi har här. Gardensorterna är mindre i lökarna så där planterar jag alla tillsammans i en stor vas istället.

Sen brukar jag alltid pynta trappen lite, sommarblommorna åker ut och höstblommorna får komma hem. Ett bra tips är att plantera perenner i sina krukor. Till exempel Alunrot. Alunroten är fin hela året, kräver ingen direkt skötsel och öververtrar i kruka. Då kan man byta ut delar av sina krukor efter säsong men ha en bas av perenner som fungerar hela året.

Här samsas Salvia, Bergenia, Alunrot och sommarrudbeckia. I vår kommer jag bara behöva byta ut rudbeckian

Här samsas Alunrot, Murgröna och Arons Skägg. Arons Skägg kommer jag att plocka in och ha som krukväxt när kylan kommer. Resten står ute året om

Ni hittar hela vårt Höstsortiment här. Massor av perenner och säsongsväxter!

Hoppas ni fått lite inspiration på vad ni kan hitta på nu i oktober!

Och glöm inte att njuta av er trädgård, även nu under hösten. Kram på er!!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB