Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera vitlök och schalottenlök på hösten!

Att plantera schalottenlök och vitlök på hösten för att skörda nästkommande sommar är något alla med en pallkrage, ett land eller en större kruka måste prova! Det är enkelt, lite skötsel och väldigt rikgivande. Sen är det väldigt roligt att odla lök. Det går så enkelt att lagra så en vanlig familj kan utan problem bli självförsörjande på exempelvis vitlök.

Vi börjar med schalottenlöken...

Om höstplantering

Schalottenlök har traditionellt planterats på våren, tillsammans med röd och gul lök. Men numera finns det sorter som går utmärkt att sätta redan på hösten, precis som vitlök. Det är smart: planterar du på hösten får du tidigare skörd – jag har plockat mina redan i juni!

Själv använder jag den pålitliga sorten 'Longor'. Den är särskilt anpassad för höstplantering och ger fina, avlånga lökar med riktigt lång hållbarhet.

Nyskördad schalottenlök på tork!

Plantering och skötsel

Jag brukar plantera min schalottenlök i pallkrage, men det går lika bra att använda en större kruka eller sätta direkt ute i landet. Det viktigaste är att använda en lucker, näringsrik och väldränerad jord – då får lökarna bäst start. Undvik att gödsla på hösten vid själva sattillfället.

Planteringsdjupet för schalottenlök behöver inte vara mer än ca fyra centimeter. Jag brukar sätta löken i november (jag bor i zon två och har ganska milda vintrar). Men bor du längre norrut rekommenderar jag att sätta dem tidigare, gärna i september eller oktober, så att de fått tid att rota sig innan tjälen kommer. Använd tiden när du ändå planterar din vitlök!

Under vintern och tidiga våren klarar sig lökarna själva. När de första späda bladen börjar visa sig på vårkanten, då är det dags att gödsla. Det är viktigt att ge ordentligt med näring i början av tillväxten – jag använder kogödsel på påse och kan rekommendera att ge en extra dos under våren om du vill ha riktigt stora lökar.

Det går även att plocka små primörer under hela tillväxten, perfekt till sallader – de är verkligen delikata! Själva slutskörden görs när blasten lagt sig helt. Ta upp lökarna och låt dem torka luftigt på ett torrt ställe (jag använder en back ute i solen, men vid regn är det bra att flytta dem under tak). Torkningen är klar ganska snabbt; därefter förvaras löken svalt, mörkt och torrt – allra helst i ett skafferi.

Dags för skörd!

Eftersom höstplanterad schalottenlök skördas så tidigt på säsongen, kan du utan problem använda samma bädd eller pallkrage igen till nya grödor senare under sommaren.


Vitlöken...

Så lyckas du med höstplantering av vitlök

Vitlök fungerar nästan identiskt vid höstplantering. Sätt klyftorna i en lucker och näringsrik jord, men låt bli att gödsla när du planterar. Sätt varje klyfta ungefär 5 centimeter djupt och låt det vara ett par centimeter mellan dem så får de plats att utvecklas.

Under vintern och fram till tidig vår behöver lökarna inte mycket. Men så snart de gröna bladen kikar fram på våren är det dags för gödsel! Precis som med schalottenlök är kogödsel perfekt, men du kan även använda [hönsgödsel] eller produkter som Chrysan om du vill variera dig. Gödsla gärna vid flera tillfällen under den tidiga tillväxten – vitlök som växer kraftigt på våren ger stora klyftor.

Fina sättlökar som sen delas i klyftor och planteras en och en.

Vitlöken skördas vanligtvis senare än schalottenlöken, ofta i slutet av juli eller början av augusti. En bra tumregel är att skörda när blasten gulnat och börjar lägga sig ner. Vill du prova färsk vitlök går det naturligtvis bra att ta upp den tidigare – då har den ännu inga utvecklade klyftor och är både mild och saftig.

Torka vitlöken på samma sätt som schalottenlöken: torrt och luftigt, gärna ute under skydd för regn, tills den är riktigt torr. Vitlöken förvaras sedan mörkt och svalt. Du kan göra flätor om du gillar det klassiska utseendet, men tänk på att det bara är så kallade Soft Neck-sorter som går att fläta. Hard Neck-vitlök har styvare blast som inte håller för flätning. Flera bra sorter hittar du här.

Extra odlingstips

Ett bra bonus-tips är att så spenat mellan de satta lökarna tidigt på våren. Spenat växer fort, har grunt rotsystem och konkurrerar därför inte med lökens rötter. På så vis får du ut ännu mer av din odlingsyta.


Sammanfattning: Höstplantering av schalottenlök och vitlök

Viktiga punkter att tänka på vid höstplantering

Val av sorter och planteringsdjup

Att sätta schalottenlök och vitlök på hösten är både enkelt och rejält givande. Du får tidig och riklig skörd, med minimalt arbete. Det viktigaste är att välja rätt sorter – exempelvis den tåliga ‘Longor’ för schalottenlök här och anpassade vitlökssorter här. Odla i lucker och väldränerad jord, plantera på rätt djup, och vänta med gödslingen till våren.

Efter skörd och förvaring

Torka noga efter skörd och lagra på torr, sval och mörk plats. Glöm heller inte att du kan maximera skörden genom att samodla med exempelvis spenat.

Höstplantering är rätt väg för dig som vill lyckas med dessa fantastiskt användbara, goda och lättodlade lökväxter. Lycka till med lökplanteringen i höst!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB