Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera och skörda sparris hemma!

Sparris är en riktig delikatess! Speciellt om den är odlad hemma. Att gå ut och skära av sparris till middagen måste vara höjden av lyx. Men det är lite man måste tänka på innan man kan gå ut och plocka sin egenodlade sparris. Den är inte riktigt som vilken grönsak som helst.

Text och bild: Anna Theorin

Plantering

När jorden reder sig på våren och värmen har börjat komma tillbaka är det dags att plantera sin sparris. Så kallade kronor, alltså barrotade sparrisplantor ska planteras så fort som möjligt och inte senare än Juni. Medans krukade sparris kan planteras hela sommaren, långt in på hösten.

Innan man planterar sina sparrisplantor är det viktigt att veta att sparris är en perenn grönsak. Den återkommer alltså år efter år och planera därför att ha din sparrisodling på samma plats flera år framöver. Om du odlar sparris i pallkragar, välj då en plats där du kommer vilja ha pallkragarna under en lång tid framöver. Likaså ett sparrisland. Man flyttar inte på sparrisen om det inte är nödvändigt. Så planera noggrant.

Sparris vill ha sol, och mycket av den. De vill också ha mullrik, sandblandad jord. Om du har styv lera ska du inte blanda ut med sand, det blir bara värre då. Blanda ut med finkornigt grus, större grus och mycket mullämnen. Annan jord kan med fördel blandas ut med sand, grus och mullämnen. Om jorden inte är gödslad är det perfekt att använda sig av kogödsel, då får man näring och mullämnen i ett.

Sparris planteras i rader. Det ska vara cirka 1-1,5 m mellan raderna och cirka 30 cm mellan plantorna i raden.

När vågar man skörda?

Det krångliga med sparrisodling är ofta skörden. När kan man skörda, hur länge och hur mycket? Först av allt, man ska alltid skära bort sparrisen vid jordytan. Bryt inte av den. Man skördar sparrisen när den är cirka 23 cm lång.

Man brukar säga att man inte skördar alls förrän år tre. Och under år tre kan man bara skörda sparrisen under tre veckor. Sen måste den vila och växa till sig. Det låter svårt att låta bli de goda sparrisarna men om man gör det så blir skörden kommande år, bättre och större.

Från och med år fyra kan man skörda sparrisen fullt ut fram till midsommar. Efter midsommar ska plantorna få växa till sig, de blir vackra plymer i trädgårdslandet som man inte vill missa!

Ni hittar våra sparrisplantor här!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB